17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii de la Spitalul Judeţean, sub tirul acuzaţiilor

Medicii de la Spitalul Judeţean, sub tirul acuzaţiilor

Decesul unei paciente de 41 de ani, la doar două zile după ce s-a prezentat în Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova, a atras un val de acuze din partea familiei la adresa medicilor de aici, care s-au declarat depăşiţi de caz

La adresa unor medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova se fac în ultimul timp acuzaţii pe bandă rulantă. În ultimele trei luni, familiile mai multor pacienţi decedaţi s-au plâns de tratamentul pe care bolnavii respectivi l-au primit în spital, ele acuzând medicii de neglijenţă în serviciu şi malpraxis. Ultimele cazuri au fost relatate pe larg în Gazeta de Sud şi sunt deja cunoscute: cel al lui Emil-Mario Urziceanu, decedat în decembrie, cel al lui Leontin Vulturu, decedat în ianuarie, de la o fractură la umăr, sau cel al lui Dumitru Iancovici, decedat în urmă cu o săptămână, de la o ingestie de sodă caustică. La acestea se adaugă şi decesul la începutul acestei luni al Adrianei Buzatu (26 de ani), femeia care a născut la Spitalul „Filantropia“, acuzele familiei îndreptându-se însă spre medicii de acolo. Un altz caz care a atras atenţia s-a întâmplat săptămâna aceasta. O craioveancă de 41 de ani, Daniela Constantinescu, a fost transferată miercuri seară, în stare de şoc toxico-septic, cu elicopterul, de la Spitalul Judeţean din Bănie la Spitalul de Urgenţă „Floreasca“ din Bucureşti. Transferul s-a făcut la solicitarea familiei, în speranţa că viaţa Danielei ar mai fi putut fi salvată, însă medicii bucureşteni s-au declarat învinşi ieri-dimineaţă, când pacienta a decedat.

„Comportamentul medicilor, o bătaie de joc“

Familia şi prietenii Danielei Constantinescu îi acuză pe medicii de la Craiova că nu au fost în stare să-i pună un diagnostic clar pacientei în cele două zile în care aceasta s-a aflat internată în Clinica de Terapie Intensivă a SJU, fapt care i-a agravat starea de sănătate. Femeia a ajuns prima dată la Urgență pe 18 februarie, acuzând dureri în zona pieptului, a stomacului şi la nivelul membrelor, însă a fost trimisă pentru un control la Spitalul de Neuropsihiatrie. De aici a fost retrimisă la Spitalul Judeţean, unde, susţine familia, nu a fost băgată în seamă timp de câteva ore, deşi acuza dureri. În cele din urmă, femeia a primit un calmant şi nişte vitamine perfuzabile, „şi asta tot la insistenţele noastre, fiind trimisă acasă cu diagnosticul de spasmofilie“, după cum spun membrii familiei.
Pacienta a revenit la Urgenţă a doua zi, de data aceasta cu ambulanţa, acuzând dureri mari de membre, dar nici atunci, după cum susţine familia, nu a fost băgată în seamă decât în momentul în care a simţit că nu mai poate să respire. „Abia atunci au dus-o la Terapie Intensivă cu masca de oxigen şi au băgat-o într-o comă indusă, pentru a-i face toate investigaţiile. Nu i-au pus nici un fel de diagnostic, doar au făcut presupuneri că ar avea ceva la inimă, că ar fi vreo infecţie generalizată sau o meningită virală“, a povestit cea mai bună prietenă a femeii, Larisa Rogojinaru. Familia s-a arătat revoltată de faptul că medicii de la SJU s-au declarat depăşiţi de acest caz. „Medicii nu şi-au dat interesul din moment ce la o femeie tânără spun că sunt depăşiţi. Considerăm că o femeie tânără ca ea ar fi avut dreptul la viaţă“, a spus şi Ioana Nicola, sora pacientei, care consideră comportamentul medicilor de la Craiova drept „o bătaie de joc“. „Eu îi acuz pe medici că nu au depistat ce are soţia mea. Ni s-a spus că nu mai are şanse, dar nu e normal să vii la spital pe picioarele tale şi să ajungi într-o asemenea stare“, susţinea soţul pacientei, Dumitru Viorel, înainte de transferul acesteia la Bucureşti.

Spitalul a declanşat propria anchetă

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, a declarat că şi unitatea pe care o conduce, şi Colegiul Medicilor vor efectua o anchetă în cazul femeii de 41 de ani care a decedat ieri-dimineaţă. „Vom face o anchetă şi noi, ca spital, şi vom cere şi Colegiului Medicilor să se facă o anchetă – administrativă, în cazul nostru, şi profesională la nivelul Colegiului – pentru a analiza acest caz, ca evoluţie“, a spus dr. Florin Petrescu. Managerul spitalului susţine că în cazul Danielei Constantin, din punct de vedere medical la Secţia de terapie intensivă s-a făcut tot ce era posibil, şi că pacienta a primit îngrijirile corecte, considerând afirmaţiile familiei drept „supoziţii făcute de persoane care nu au calificare medicală“.
În ceea ce priveşte diagnosticul pacientei, managerul Florin Petrescu a spus că a fost vorba de o infecţie respiratorie acută în stare gravă, pe fondul unei imunităţi scăzute şi în contextul epidemiologic al infecţiilor respiratorii întâlnit în prezent, dar a menţionat şi „de o pneumonie la nivelul lobului superior drept, de o pleurezie bilaterală cu emfizem subcutanat, de o stare de septicemie cu o serie întreagă de alte disfuncţii, hepatică, hematologică, cu leucocitoză şi cu trombocitopenie“. Managerul spitalului a precizat că pacientei i s-au făcut toate investigaţiile posibile, o radiografie abdominală, o tomografie computerizată, examinări care nu au relevat probleme, un control intradisciplinar, şi că toate complicaţiile s-au declanşat pe parcurs.
Cât priveşte diagnosticul pus la prima prezentare în Urgenţă, spasmofilie (lipsă de calciu şi magneziu din organism), dr. Florin Petrescu spune că „atunci când pacienta a fost consultată prima dată, în foaie s-a scris că în antecedente ar fi avut o anumită patologie, dar nu acela era diagnosticul de consultaţie“. Managerul SJU Craiova mai susţine că deznodământul ar fi putut fi acelaşi şi dacă femeia ar fi fost internată după prima prezentare la Urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS