15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDiplome de la Kremlin pentru entuziaştii manuscriselor Cantemir

Diplome de la Kremlin pentru entuziaştii manuscriselor Cantemir

Un subiect mediatizat intens în ultimele zile a fost cel legat de facsimilarea Manuscriselor Cantemir. Un set (facsimilat pe hârtie de lux, legat în piele, cu portretul şi semnătura lui Cantemir în aur, aşezat în lădiţe din lemn de nuc) a ajuns la premierul României, Victor Ponta. Alte două seturi de lux au fost trimise la Kremlin preşedintelui şi prim-ministrului Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, respectiv Dmitri Medvedev. Reamintim că la Academia Română a avut loc pe 22 noiembrie o ceremonie prilejuită de donaţia către Biblioteca Academiei Române a Integralei Manuscriselor Dimitrie Cantemir (25 de volume).
Toată povestea cu facsimilarea manuscriselor lui Cantemir s-a declanşat cu prilejul decernării premiilor din 2008 ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“, preşedinte fiind universitarul şi scriitorul craiovean Ion Deaconescu. Entuziaştii care s-au ocupat, în timp, de facsimilarea manuscriselor Cantemir sunt oamenii de cultură craioveni Ion Deaconescu (preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“) și Constantin Barbu (filosof, coordonatorul lucrării), iar finanţator a fost Paul Tudor.
Despre acest proiect-eveniment Cantemir, Ion Deaconescu ne-a oferit câteva amănunte inedite: „În ultima vreme, s-au spus multe despre tezaurul manuscriselor lui Cantemir, păstrate cu sfinţenie în arhivele din Federaţia Rusă. Excesul de «glorie» dobândită în urma acestui demers cultural de anvergură europeană, întreţinut de unele publicaţii, riscă să devină dăunător, mai ales acum, când spiritualitatea a devenit un lux. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că autorităţile ruse, reprezentate de ambasadorii Alexander Ciurilin şi Oleg Malginov, de secretarul 1 al Ambasadei Federaţiei Ruse la București, Alexander Vasiliev, de prorectorul Universității MGIMO din Moscova, prof. univ. Viktor Kirillov, şi, nu în ultimul rând, de Natalia Mujenikova, s-au implicat efectiv, poate şi afectiv, în a-i sprijini pe Paul Tudor, Ion Deaconescu şi Constantin Barbu în aventura lor de recuperare a operei lui Cantemir, materializată, până în prezent, în cele 25 de volume tipărite la Editura Revers Craiova.
După cum presa a consemnat deja, săptămâna trecută, sub cupola celei mai importante instituţii ştiinţifice din ţara noastră, Academia Română, a avut loc o manifestare culturală de excepţie, când Ambasada Federaţiei Ruse la București, reprezentată de ambasadorul Oleg Malginov, a oferit Academiei Române un set din Integrala Cantemir, în ediţie de lux, aidoma celei trimise liderilor de la Kremlin. De ce Ambasada Rusiei face daruri? Simplu: Grupul TMK de la Slatina a sponsorizat această ediţie de lux (patru seturi) şi era normal să aleagă o instituţie de talia Academiei Române, deţinătoare, trebuie să fim corecţi, a unei averi fabuloase. Şi nu e vorba numai de bunuri spirituale, ci şi materiale.
Cu ocazia ceremoniei de la București, Excelenţa Sa, ambasadorul Malginov, a înmânat lui Paul Tudor, Ion Deaconescu şi Constantin Barbu diplome din partea preşedintelui Vladimir Putin şi a prim-ministrului Dmitrie Medvedev pentru cele 25 de volume Cantemir (facsimilate) oferite. Desigur, gestul e onorant şi ilustrează noua politică rusă de colaborare şi promovare a schimburilor culturale. Premierul Ponta, ocupat cu atâtea treburi electorale,  a uitat să ne mulţumească… Poate că greşesc, între timp, Domnia sa e posibil să fi început lectura operei cantemiriene. Care nu este plagiată!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS