24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBibliotecile din România au o carte a lor

Bibliotecile din România au o carte a lor

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova a fost ieri la amiază gazda unei lansări de carte mai deosebite. Este vorba despre „Căutătorii de poveşti“, prima carte dedicată în totalitate bibliotecilor publice din România, care strânge poveştile bibliotecarilor şi utilizatorilor din peste 60 de localităţi ale ţării.
Volumul, rezultatul primei campanii de promovare a bibliotecilor publice din România de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi programul Biblionet, este semnat de Irina Păcurariu, Vlad Petreanu, Cătălin Ştefănescu şi Radu Paraschivescu şi reprezintă o colecţie de reportaje şi poveşti culese în şi din bibliotecile româneşti. La eveniment au fost prezenţi Radu Paraschivescu, unul dintre autori, dar şi directorul adjunct al programului Biblionet România, Scott Andersen. Alături de ei, în sală, s-au strâns zeci de bibliotecari şi utilizatori ai acestui gen de instituţii din Dolj, Gorj şi Vâlcea, dintre care câţiva şi-au şi spus povestea în paginile cărţii.

Poveştile bibliotecilor

Craiova este al cincilea oraş în care este lansat acest volum, după Suceava, Sf. Gheorghe, Cluj-Napoca şi Bucureşti (Târgul de Carte Gaudeamus), iar promovarea va continua în luna decembrie cu oraşele Brăila şi Timişoara. Scott Andersen le-a povestit celor prezenţi cum s-a născut ideea acestei cărţi: „Biblionet lucrează cu numere brute, însă aceste numere nu arată totuşi oamenii, experienţele individuale ale bibliotecarilor. Aşa că s-a scris această carte“. În paginile ei putem găsi poveşti ale oamenilor care şi-au regăsit rudele prin intermediul internetului pus la dispoziţie în biblioteci, care şi-au găsit locuri de muncă, ale oamenilor care au aflat mai multe în cadrul campaniilor de sănătate sau de integrare în societate sau care au păstrat legătura cu copiii plecaţi la studii în străinătate. Putem vedea „cum arată lumea de fapt, departe de birouri, de locuri capitonate sau cu aer condiţionat. Poţi să faci eroi din nişte oameni care n-au fost niciodată aşa ceva. Prin cartea asta arătăm că o bibliotecă e altceva şi putem revalorifica o zestre exploatată insuficient“, după cum a spus Radu Paraschivescu. Dintre localităţile din Oltenia parcurse de cei patru povestitori reamintim Pietrari, Ţânţăreni, Grădiştea, Filiaşi sau Râmnicu Vâlcea, pe lângă multe altele de pe tot teritoriul ţării.
„Povestea fără început şi fără sfârşit“, după cum o numeşte directorul Biblionet, Paul Andre Baran, în prefaţă, poate fi citită şi on line pe site-ul oficial al campaniei, www.cautatoriidepovesti.ro, la secţiunea „ebook“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS