15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

„Stresul“ puterii

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la prestigioasele universităţi Stanford şi Harvard a demonstrat faptul că persoanele din funcţii de conducere au un nivel al stresului mai scăzut decât al subalternilor şi, în acelaşi timp, au şi satisfacţii mai mari, informează lastampa.it. Meseria de şef nu e deloc uşoară. Este suficient să ne gândim la responsabilităţi, la deciziile care trebuie luate în câteva minute sau la programul extrem de aglomerat. Cu toate acestea, în ciuda opiniei generale potrivit  căreia persoanele cu funcţii de conducere sunt extrem de stresate, lucrurile nu stau tocmai aşa.  Cercetătorii americani au demonstrat că liderii sunt în realitate mult mai relaxaţi  decât subordonaţii lor. Pentru studiul lor, oamenii de ştiinţă americani au ales o categorie profesională mai puţin analizată, intervievând  231 de oficiali militari din cadrul Harvard executive leadership program şi măsurându-le nivelul de cortizol, principalul hormon al stresului. 136 dintre voluntari erau bărbaţi, unii cu funcţii de conducere, şi tuturor le-a fost adresată aceeaşi întrebare: „De când ai devenit lider, viaţa ta e mai stresantă?“. În urma analizării rezultatelor, s-a constatat că persoanele care ocupă cea mai înaltă treaptă în ierarhie şi trebuie să gestioneze activitatea altor persoane sunt în realitate mult mai liniştite decât altele.
Psihologul din cadrul Universităţii Stanford, James Gross, care a coordonat studiul împreună cu colegii săi, Jennifer Lerner şi Gary Sherman, de la Universitatea Harvard, a explicat că opinia comună potrivit căreia persoanele care comandă sunt mai stresate (ceea ce ar justifica, printre altele, salariul mai mare) a fost în realitate dezminţită în dese rânduri de specialişti, care au demonstrat că puterea reduce  nivelul de anxietate.
Pentru a confirma această ipoteză, cercetătorii au testat nivelul de cortizol la militarii cu funcţii de conducere. În cazul acestora, nivelul de cortizol a fost cu 27% mai scăzut decât la militarii fără funcţii de lider.
Într-un al doilea experiment, cercetătorii au analizat 88 de membri ai Harvard’s executive education program, încercând să înţeleagă tipul de atribuţii şi responsabilităţi ale muncii lor şi nivelul de satisfacţie resimţit în urma gestionării activităţii celorlalţi. La fel ca şi în primul experiment, cercetătorii au descoperit că liderii nu numai că nu se declarau deosebit de stresaţi, dar în acelaşi timp aveau şi un nivel al cortizolului mai mic în comparaţie cu „simplii angajaţi“.  
Gross a explicat că studiul a măsurat nivelul de stres „perceput“, fără a indica o legătură  de cauzalitate între leadership şi stres. Acest punct de vedere este împărtăşit şi de Carlo Pruneti, psiholog la  Universitatea din Parma. „Când vorbim despre stres, trebuie făcută clar diferenţa între stresul perceput şi reacţia organismului. Primul este o percepţie a psihicului, şi este posibil să nu îi afecteze în mod special pe lideri, pentru că a comanda şi a da ordine oferă satisfacţii, iar satisfacţiile nu ne fac să simţim oboseala. În cel de-al doilea caz este vorba de reacţiile psihobiologice, şi încă din anii ‘50 studiile despre bolile cardio-vasculare au demonstrat că persoanele cu funcţii de conducere prezintă un risc mai ridicat de a suferi de maladii coronariene“, a explicat specialistul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS