13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrâu puţin, pâine mai scumpă

Grâu puţin, pâine mai scumpă

A început recoltarea grâului, dar cantităţile obţinute la hectar sunt mai mici decât anul trecut. Având în vedere că fermierii vând fără TVA,
datorită taxării inverse, preţul grâului este bun pentru cultivatori.

Fermierii care au început treieratul grâului au anunţat producţii mai mici decât anul trecut. „Din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii care au început recoltatul, anul acesta pe parcelele cele mai bune s-au obţinut 3.500-4.000 de kilograme la hectar, faţă de anul trecut, când marii producători obţinuseră 5.000, chiar 6.000 de kilograme la hectar. Când vor începe particularii să treiere, media va fi şi mai mică anul acesta, pentru că au fost situaţii în care au făcut şi o căruţă de grâu de pe un hectar“, a arătat Cristian Costea, directorul Direcţiei pentru Agricultură Dolj. Producţii ceva mai bune s-au obţinut în partea de sud a judeţului, de la Craiova către Cetate, Bucovăţ, Vârtop, Orodel, Pleniţa, dar şi în zona Băileşti, Segarcea, informează Costea. Producţia de grâu a fost afectată de condiţiile meteorologice din iarnă, dar şi de seceta prelungită din ultima perioadă. „E prematur să vorbim despre o medie la hectar pe judeţ, pentru că, din experienţa anilor trecuţi, media este mult mai mică, atunci când recoltează mai mulţi, inclusiv particularii. Deocamdată, am stat de vorbă doar cu fermieri mai mari. Anul acesta, producţiile nu sunt foarte bune, pentru că astă-iarnă, grâul a încolţit sub zăpadă, iar acum a prins două săptămâni de secetă când se forma bobul, fapt ce l-a afectat. În plus, căldurile excesive au făcut ca bobul de grâu să se coacă forţat“, a spus Cristian Costea. Şi seceta de toamna trecută şi-a pus amprenta asupra calităţii grâului. Coroborate, condiţiile meteo au dat producţii mai mici decât anii anteriori.

Preţul momentului 0,71-0,80 lei pe kilogram

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură Dolj, în această perioadă, preţul grâului pe piaţa Doljului este cuprins între 0,7 lei pe kilogram şi 0,8 lei pe kilogram. Unul dintre marii colectori de cereale din judeţ cumpăra zilele trecute cu 0,71 lei pe kilogram, în timp ce la Calafat, cei care încărcau direct barjele cu cereale pentru a le transporta pe Dunăre cumpărau grâul fermierilor doljeni cu 0,8 lei pe kilogram, a precizat Cristian Costea. Având în vedere că acest preţ este fără TVA, este destul de bun. Datorită modificărilor fiscale care au permis taxarea inversă pe lanţul producători, consumatori, plăteşte TVA doar consumatorul final, iar ceilalţi „actori“ anulează TVA atunci când fac tranzacţii. „Este excelent că nu se mai percepe TVA la grâu, la cereale, în general. Piaţa este mult mai detaşată şi preţurile sunt mai aproape de adevăr. Dacă grâul va fi şi prost calitativ anul acesta, nu este exclus ca preţul să crească. La fel şi preţul făinii“, a spus un fermier local. Rămâne de văzut cum va evolua acest preţ al grâului pe viitor. Agricultura deţine o pondere însemnată în PIB, iar un an secetos s-a văzut de multe ori în creşterea economică raportată, în sens negativ. După modelul anilor anteriori, dacă producţiile sunt slabe, atunci preţul grâului va urca, iar la iarnă sau la primăvară şi pâinea va fi mai scumpă.

Producţii similare estimate în Europa

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că producţia de grâu în Uniunea Europeană va fi în 2012 la acelaşi nivel cu anul precedent, potrivit agroinfo.ro, adică 138 de milioane de tone. La nivel mondial, FAO estimează că producţia mondială de grâu va fi de 690 de milioane de tone, în scădere cu 1,4% faţă de anul trecut. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS