15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremiile Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“

Premiile Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“

În sala mare a Consiliului Județean Dolj va avea loc astăzi, la ora 18.00, ceremonia acordării premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“, o instituție culturală cu totul aparte în România, care are printre membrii săi fondatori doi laureați ai Premiului Nobel pentru literatură, alte personalități nominalizate la aceeași recunoaștere mondială, președinți de academii străine, artiști de faimă. Manifestarea reușește să reunească la Craiova nume proeminente ale culturii și spiritualității lumii, înălțând creația adevărată pe piedestalul universalului.
În acest an, vor fi laureați Sreten Perovici din Muntengru și Fernando Rendon din Columbia, poeți cunoscuți și apreciați peste tot în lume, Jose Eduardo Degrazia, din Brazilia, pentru proză, Rei Berroa, din SUA, cunoscut critic și istoric literar de pe continentul american,
slovacul Attila Balazs, pentru traducere, Branislav Micunovic, regizor apreciat pentru veleitățile și modernitatea artei sale de a pune în scenă piese de teatru din repertoriul național și universal, în prezent ministru al culturii în Muntenegru.
Vor mai fi premiați Nomura Shogoro, cel mai spectaculos ceramist din Japonia, Maurizio Seracini, poate numărul unu în lume în ceea ce privește diagnosticarea științifică a operelor de artă, Pietro Campelloni, specialist în pictură și sculptură italiană și internațională, chirurgul Ion Georgescu, aflat în primii trei specialiști din țară, doctorul Dan Lungulescu, recunoscut pentru cercetările sale în domeniul oncologiei, Sorin Damean, pentru istorie, Adrian Basarabă, pentru sociologie, Florin Păsătoiu, pentru strategii și dezvoltare în politici publice și europene, iar Lucian Dindirică, recompensat pentru activitatea sa completă în ceea ce privește managementul cultural.
Casa de Presă și Editura „Libertatea“, din Pancevo, Serbia, va primi premiul pentru jurnalism, fiind considerată fereastra românilor din spațiul fost iugoslav către Europa. Elisabeta Kanceska-Milevska, actualul ministru al culturii din Macedonia, implicată în diverse acțiuni vizând protecția patrimoniului cultural macedonean, precum și politici culturale de aderare în Uniunea Europeană, va fi recompensată cu premiul pentru management cultural internațional, iar lui Dan-Ștefan Spânu i se va atribui premiul pentru științe juridice.
Cunoscutul interpret Nicolae Furdui Iancu va fi onorat cu premiul pentru promovarea folclorului românesc, Victor Osipov, fost viceprim-ministru  al Republicii Moldova, cu premiul pentru promovarea valorilor democratice în țara-soră de peste Prut, iar Diana Radevska și Sandre Trpovski, din Macedonia, vor primi premiul pentru mecenat cultural. Premiul pentru excelență culturală îi va reveni lui Paul Tudor, cel care a finanțat facsimilarea manuscriselor lui Cantemir din arhivele rusești.
În acest an, se va atribui titlul de „membru de onoare“ lui Riccardo Campa, o personalitate de dimensiune renascentistă din Italia, lui Bozidar Nicolic, din Muntnegru, și cunoscutului caricaturist Ștefan Popa Popa’s.
Vor mai avea loc alte câteva manifestări culturale, cum ar fi: vernisajul expoziției „Micii pictori“, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, dar și lansarea volumelor de poezie și proză ale premiaților, cu participarea actorului Emil Boroghină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS