17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisponibilizări la Spitalul Municipal „Filantropia“

Disponibilizări la Spitalul Municipal „Filantropia“

După ce au avut parte de zile libere neplătite, unii angajaţi ai Spitalului „Filantropia“ din Craiova vor pleca din toamnă acasă

Din cauza problemelor financiare, Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova va trece de la acordarea de zile neplătite tuturor angajaţilor la disponibilizări. Măsura se va aplica din toamnă, numărul angajaţilor care vor pleca acasă urmând să fie aflat săptămâna aceasta.

Buget mic, angajaţi mulţi

Potrivit conducerii spitalului, unul dintre motivele care au dus la această măsură radicală este reducerea fondurilor alocate de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.
„Avem un fond de salarii de 2,1 milioane de lei în condiţiile reducerii fondurilor alocate lunar, de la 2,75 milioane de lei la 2,2 milioane de lei, începând din luna iunie a acestui an. Ultimele luni – noiembrie şi decembrie – nu sunt acoperite, fondurile pentru această perioadă urmând să fie alocate probabil la rectificarea de buget“, a precizat dr. George Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova.
Un fond de salarii de 2,1 milioane de lei dintr-un buget de 2,2 milioane de lei înseamnă că un procent de aproximativ 95% din fonduri se duce pe salarii. Pentru a se încadra în normativele stabilite de minister, ar trebui ca ponderea acestor cheltuieli să se reducă la 70%. Iar reducerea cheltuielilor salariale se va face prin disponibilizări, care vor avea loc, potrivit managerului, din luna septembrie.
Până atunci, pentru a se încadra în bugetul alocat de CAS Dolj, conducerea a hotărât deja să reducă fondul de salarii, obligând toţi angajaţii să-şi ia, prin rotaţie, zile libere neplătite.
„Având activitate neîntreruptă pe secţii, şefii de secţie îşi organizează activitatea astfel încât să dea patru zile libere pe lună fiecărui angajat. Angajaţii din policlinică şi personalul TESA primesc şi ei liber o zi pe săptămână“, a precizat dr. Ungureanu.

Managerul are şi el zile libere neplătite

Nici managerul spitalului nu este scutit de măsurile de austeritate. Dr. Ungureanu era liber vineri, dar a venit la serviciu pentru a lucra la noua organigramă care urmează să fie aprobată de consiliul local. El a mai spus că nu se cunoaşte deocamdată numărul angajaţilor care vor pleca din spital, dar a precizat că va fi vorba atât de personal TESA, cât şi de cadre medicale.
Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin la rândul lor că disponibilizările sunt inerente şi au găsit şi vinovaţii pentru situaţia financiară grea a spitalului.
„Aici a fost de-a lungul vremii o problemă de management care se reflectă în situaţia actuală a spitalului. Nu este vorba doar de fonduri, ci şi de chestiuni organizatorice, în sensul că este singurul spital din ţară cu trei clinici de medicină internă“, a declarat Mărinică Dincă, viceprimarul Craiovei, evitând să spună dacă vor fi desfiinţate secţii.
Potrivit unor surse din Primăria Craiova, pe lista celor care urmează să fie disponibilizate se află şi persoane cu funcţii de conducere.
Tot din toamnă, potrivit dr. Ungureanu, conducerea administrativă a Spitalului „Filantropia“ se va muta în una dintre clădirile policlinicii de adulţi, iar pentru Clinica de oncologie se va găsi spaţiu în clădirea în care se află acum cele trei clinici de medicină internă. Pentru a face loc, însă, Oncologiei, clinicile de interne ar trebui împuţinate.

Veşti bune

Angajaţii celorlalte două spitale din subordinea Primăriei Craiova pot să stea liniştiţi. Pentru că fondul de salarii este sub 70%, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova şi Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova nu se vor face disponibilizări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII