15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de la Schitu - Greci, pe un butoi cu pulbere

Spitalul de la Schitu – Greci, pe un butoi cu pulbere


Proiectul Ministerului Sănătăţii privind comasarea Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a provocat în rândul conducerii din Schitu un val de nemulţumiri. Unitatea spitalicească stă pe un butoi cu pulbere gata să explodeze. În cazul pierderii personalităţii juridice, spitalul cu monospecialitate de la Schitu ar deveni secţie exterioară a celui mai mare spital din Olt şi, prin urmare, ar depinde de bugetul celui din urmă. În ultima perioadă, spitalul slătinean a întâmpinat greutăţi în decontarea serviciilor medicale de către CAS.

Probleme la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci. Conducerea unităţii este nemulţumită de proiectul Ministerului Sănătăţii (MS), care vizează comasarea unităţii medicale cu Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina. În cazul în care MS ar pune în aplicare planul, spitalul cu monospecialitate de la Schitu ar deveni secţie exterioară a celui mai mare spital din Olt. Prin urmare, Spitalul din Schitu şi-ar pierde personalitatea juridică şi ar depinde de bugetul SJU Slatina. Conducerea Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci se teme că, odată pus în aplicare, acest proiect ar conduce, „inevitabil“, la un blocaj. În ultima perioadă, atât la finele anului 2010, cât şi în ianuarie, SJU Slatina a întâmpinat greutăţi în decontarea serviciilor medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt. În cele din urmă, lucrurile au fost rezolvate, parţial, după două întrevederi ale reprezentanţilor SJU Slatina şi CAS Olt cu cei ai Comisiei de mediere.

„Vom schimba halatele albe cu cele portocalii“

Alexandru Taifas, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, a comentat despre proiectul MS ce vizează comasarea unităţilor spitaliceşti. În opinia acestuia, guvernanţii fac calcule pe hârtie, fără a cunoaşte realitatea din teritoriu. „Nu văd nici o îmbunătăţire din punct de vedere al actului medical. Nu se va schimba nimic. După părerea mea, îmbunătăţirea va consta în faptul că vom schimba halatele albe cu cele portocalii. Spitalul din Schitu este un spital de monospecialitate, cu specific psihiatrie cronici. Este printre primele cinci din ţară. Şi-a creat un renume. În cazul comasării, şi-ar pierde identitatea“, a declarat managerul Taifas.

Excedent de 274.000 de lei

Mai mult, Taifas a declarat că unitatea se gospodăreşte destul de bine. Spitalul de la Schitu a încheiat exerciţiul financiar pe anul 2010 cu un excedent bugetar de 274.000 de lei, în condiţiile în care CAS Olt nu le-a decontat 160.000 de lei pentru serviciile medicale prestate în 2010.
„Din punct de vedere financiar, noi stăm bine. La finele anului trecut am înregistrat un excedent bugetar de 274.000 de lei, deşi CAS Olt mai avea să ne deconteze bani. Nu avem nici o datorie la scadenţă, nu avem furnizori neachitaţi, ne încadrăm şi în procentul de cheltuieli de personal. Suntem sub 70% din totalul bugetului“, a adăugat managerul Spitalului din Schitu.
Directorul economic al spitalului, Marius Iancu, a precizat că unitatea a reuşit să se gospodărească destul de bine. „Noi avem contract cu CAS Olt, care cumpără serviciile medicale efectuate de noi. La sfârşitul anului 2010, Casa mai avea să ne deconteze160.000 de lei şi, cu toate astea, printr-o bună gospodărire, am avut excedent bugetar. Ne încadrăm în grafic cu serviciile de masă, utilităţi şi întreţinere“, a explicat Iancu.
Anul trecut, unitatea medicală din Schitu a avut un buget de 5.815.000 de lei, iar anul acesta bugetul este de 5.775.000 de lei, din care 3.420.000 de lei reprezintă cheltuielile cu salariile angajaţilor.
La Spitalul din Schitu sunt 136 de angajaţi, mai puţini cu 30 faţă de cât prevede organigrama. Din cei 136 de angajaţi, 96 aparţin personalului medico-sanitar, iar 40 sunt personal TESA, administrativ şi auxiliar.

Ce spune Vladu despre comasare

Potrivit managerului Taifas, nici Constantin Nicu Vladu, managerul SJU Slatina, nu vede cu ochi buni acest proiect.
„Am discutat şi cu domnul Vladu, care îmi spunea că are destule probleme la spital. Mi s-a părut un om serios şi bine intenţionat pentru SJU Slatina. De asemenea, apreciez munca managerială a echipei dinaintea mea. Eu sunt aici din august 2010“, a mai spus Taifas.
Chestionat în legătură cu acest subiect, Vladu s-a arătat rezervat, dar a lăsat să se înţeleagă faptul că nu se impune comasarea. „Consider că nu se impune comasarea acestui spital  tocmai pentru că nu este orice fel de spital, ci unul cu monospecialitate. Rămân rezervat în legătură cu acest aspect. Nu eu sunt cel care decide dacă va fi sau nu comasat. Ordonatorul principal de credite nu este Vladu“, a punctat managerul SJU Slatina.

DSP-ul infirmă orice implicare

Deşi oficialii MS au afirmat că la baza elaborării acestui proiect au existat, în prealabil, discuţii cu autorităţile locale şi cu Direcţiile de Sănătate Publică (DSP), fostul director al DSP Olt a infirmat orice legătură. „Este adevărat că acest subiect a fost dezbătut în cadrul unor videoconferinţe cu ministerul. De la nivel de Direcţie nu s-a dat o situaţie scrisă din care să reiasă faptul că noi ne-am dat cu părerea sau ne-am exprimat punctul de vedere în legătură cu situaţia vreunui spital din Olt“, a declarat Adela Bobeş, fost director al DSP Olt.

Ce bani s-ar economisi dacă s-ar comasa?

Conform managerului Taifas, în cazul în care spitalul ar fi comasat, ar dispărea trei posturi de conducere şi 11 din rândul personalului TESA. „Mare economie nu s-ar face dacă spitalul ar fi comasat. Cheltuielile spitalului cu salariile celor 14 angajaţi care ar urma să fie concediaţi sunt de 39.000 de lei pe lună. Nu înţeleg de ce se doreşte comasarea, pentru că noi nu vrem bani de la stat, ci de la CAS“, a informat managerul Spitalului din Schitu.
Pe an, unitatea medicală cheltuieşte 468.000 de lei cu cele 14 salarii, adică 8,1 la sută din totalul bugetului anual.

Numărul bolnavilor s-a dublat

Nici medicul psihiatru Teohari Georgescu, fost director al unităţii sanitare timp de 30 de ani, nu vede cu ochi buni măsura comasării. „De zeci de ani nu am avut nici o datorie. Ca şi condiţii, suntem în primele cinci spitale de cronici din ţară. În prezent, numărul bolnavilor s-a dublat. Înainte, la Sâmbureşti funcţiona o secţie exterioară pentru nevroze. Era secţie exterioară a SJU Slatina, cu 60-70 de paturi. Aceasta s-a închis după Revoluţie. Spitalul din Deveselu, spital de cronici de psihiatrie pentru zona Caracal şi Corabia, şi-a încetat activitatea după ce a luat foc în urmă cu mai mulţi ani. De atunci, bolnavii de la Deveselu au fost preluaţi de noi (Spitalul din Schitu – n.r.). Măsura comasării nu este soluţia cea mai bună în situaţia de faţă. Nu văd de ce să depindem de altcineva când ne putem gospodări singuri“, a declarat medicul Teohari Georgescu.
De la 208 paturi câte erau înainte de 1989, în prezent, Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci mai are 160.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS