17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondamnaţii în dosarul Petrila vor să scape de puşcărie

Condamnaţii în dosarul Petrila vor să scape de puşcărie

Magistraţii Tribunalului Gorj au judecat ieri motivele apelului depus de avocaţii celor trei condamnaţi din dosarul Petrila.

Primul termen al apelului a fost la începutul lunii ianuarie, însă judecarea a fost amânată pentru 7 februarie, pentru ca unele dintre părţi să aibă timp să-şi angajeze apărători. Avocaţii celor inculpaţi au invocat ieri mai multe excepţii şi motive pentru care sentinţa instanţei de fond ar trebui casată. „Solicităm trimiterea spre rejudecare a cauzei la instanţa de fond, casarea sentinţei instanţei de fond, pe care o considerăm nedreaptă şi ilegală, trimiterea dosarului pentru refacerea urmăririi penale pentru că au fost nereguli. Ar trebui refăcută urmărirea penală din mai multe motive. Solicităm citarea şi audierea unor martori pe care noi îi considerăm importanţi: Costel Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Dan Pricăjan, fostul prefect, şi Dorin Negruţu, şeful SRI Hunedoara. Aşteptăm ca instanţa de judecată să se pronunţe în legătură cu cererile noastre“, a afirmat Constantin Graure, avocatul fostului director al EM Petrila, Aurelian Necula, cel care a primit şi cea mai mare condamnare la închisoare. Magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu au decis în luna noiembrie a anului trecut ca toţi cei trei directori să fie condamnaţi la închisoare cu executare pentru infracţiunile de care erau acuzaţi. Fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare.

Avocaţii pledează pentru nevinovăţia celor trei

În contextul exploziei de la Mina Uricani, Ovidiu Filipescu, avocatul apărător al lui Gheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi al lui Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră, ambii condamnaţi la şase ani şi şase luni de închisoare, a declarat că sentinţa dată în dosarul Petrila este nedreaptă şi ilegală: „Contextul actual, cu Mina de la Uricani, nu face decât să confirme ce am susţinut în faţa primei instanţe.Este o perfectă similitudine între cazuri. Prima explozie, când mor victimele, apoi a doua, care survine când salvatorii sunt în mină pentru a recupera trupurile minerilor. Cea de-a doua este ca o consecinţă directă a primei explozii. Dacă explozia de la Uricani s-ar fi petrecut cu 10-15 minute înainte de ieşirea din mină, toţi erau decedaţi. Probabil că timpul scurt în care salvatorii de la Uricani au ieşit se datorează numărului mic de victime. Dacă aveau tot 13 victime, ca în cazul nostru, dura mai mult şi explozia îi prindea acolo şi era o tragedie mult mai mare decât cea pe care o judecăm azi. Susţinem motivele de apel şi am atacat cu apel sentinţa instanţei de fond, pe care o considerăm nedreaptă şi ne vom susţine motivele de apel formulate. Ceea ce s-a întâmplat la Mina Uricani confirmă ceea ce am susţinut noi, adică nevinovăţia celor condamnaţi“, a spus Ovidiu Filipescu, avocatul apărător al lui Gheorghe Roşu şi Dan Ungur.
Instanţa de judecată se va pronunţa asupra cererilor avocaţilor celor trei condamnaţi şi a fixat următorul termen peste două săptămâni.

13 morţi şi 14 răniţi grav

Pe 15 noiembrie 2008, la EM Petrila, în subteran, au decedat 13 mineri, alţi 14 fiind răniţi grav. Atunci au avut loc, la un interval de patru ore, două explozii în subteran, explozii care au secerat vieţi omeneşti. Procurorii care au instrumentat acest dosar au stabilit că minerii de la Petrila au fost trimişi la moarte sigură, iar fostul director, Aurelian Necula, inginerul-şef al securităţii miniere, Gheorghe Roşu, şi şeful staţiei de salvare minieră a EM Petrila, Dan Ştefan Ungur, au fost învinovăţiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU