15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersoanele care nu au cotizat la fondul de pensii pot contribui retroactiv

Persoanele care nu au cotizat la fondul de pensii pot contribui retroactiv

Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că persoanele care nu au contribuit în ultimii ani la fondul de pensii pot solicita asigurarea pentru pensie plătind retroactiv contribuţia aferentă perioadei de timp în care nu au cotizat, până la maximum cinci ani.

„Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii reglementează plata contribuţiilor către sistemul de pensii a persoanelor care nu au avut în ultimii ani un contract de asigurat. (…) Practic, o persoană care nu a avut contractul de asigurat poate încheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii, plătind o sumă egală cu nivelul contribuţiilor din fiecare an, actualizat cu indicele de inflaţie. Perioada maximă pe care poate fi plătită această sumă este de cinci ani anterior, dar se pot încheia contracte de asigurat şi pe perioade mai mici. Nivelul minim la care se face referinţă este salariul minim brut“, a explicat ministrul muncii, Ioan Botiş, la finalul şedinţei de guvern de joi.
Botiş a arătat că în acest fel persoane care, din diferite motive, nu au contribuit la fondul pe pensii îşi pot completa stagiul de cotizare şi pot ieşi din sistemul de asistenţă socială, beneficiind de pensie. „În prezent, stagiul minim de cotizare este de 12 ani şi 10 luni şi va creşte la 15 ani până în 2014“, a punctat ministrul muncii.

Facilitate valabilă doar până la sfârşitul anului

Această facilitate este doar până la sfârşitul anului, ministrul explicând că a avut această opţiune deoarece noua Lege a pensiilor ar putea impune modificări actului normativ. „Am luat în calcul această perioadă, deoarece după 2010, în concordanţă cu noua Lege a pensiilor, se vor impune sau nu modificări şi am să explic de ce: în actuala formulă, nivelul minim al contribuţiilor se referă la salariul minim brut, iar în noua Lege a pensiilor există un nivel maxim de 15 câştiguri medii salariale brute pe economie. Noi în OUG nu am prevăzut un plafon maxim“, a spus Botiş.

Preşedintele ARI: Sistemul naţional de pensii din România are nevoie de aceşti bani

Acest act normativ a fost promovat de guvern, întrucât nivelul veniturilor bugetare a fost profund afectat de criza economică şi financiară şi este nevoie să fie lărgită sfera de asiguraţi ai sistemului public de pensii şi de realizarea unui echilibru între nivelul veniturilor şi cel al cheltuielilor. În plus, se arată în ordonanţă, au existat solicitări ale cetăţenilor români din ţară şi de peste hotare privind asigurarea la sistemul public de pensii.
La începutul lunii august, Asociaţia Românilor din Italia (ARI) solicita Ministerului Muncii găsirea unei soluţii pentru ca românii care au muncit la negru în trecut să-şi poată achita retroactiv contribuţiile la pensie, estimând că în bugetul statului ar putea intra astfel nouă miliarde de euro, dacă plata s-ar face retroactiv pentru 15 ani.
„Guvernanţii din România se împrumută de la FMI pentru a plăti pensii. Românii din străinătate pot da o mână de ajutor. Cei mai mulţi dintre ei au muncit la negru cel puţin o perioadă, ei ar putea să îşi completeze acum perioada de contribuţie lipsă. Sistemul naţional de pensii din România are nevoie de aceşti bani, iar românii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliţi de împrejurări, pot spera la o bătrâneţe mai senină, cu o pensie minimă asigurată, la vârstă la care nu vor mai putea munci“, se arăta într-un comunicat semnat de preşedintele ARI, Eugen Terteleac.
Conform calculelor ARI, dacă 500.000 de muncitori români ar plăti pentru o perioadă de 15 ani o sumă de 100 de euro lunar, nouă miliarde de euro, aproape jumătate din împrumutul de la FMI ar putea intra în vistieria statului, la bugetul de asigurări sociale.
Sute de mii de români au emigrat în masă în ultimii 15 ani din România către ţări din Uniunea Europeană, în principal către Italia şi Spania, iar majoritatea au muncit mai întâi ilegal până la obţinerea unui contract de muncă. Mulţi dintre ei au muncit legal o perioadă în România înainte de a pleca, au plătit câţiva ani contribuţiile de asigurări sociale, dar nu au şanse să-şi mai completeze numărul minim de ani de contribuţii pentru a avea dreptul la pensie.

Românii care muncesc la negru riscă să nu beneficieze de pensie

În februarie 2010, Valentin Mocanu, secretar de stat din ministerul muncii, aflat în vizită la Roma, i-a avertizat pe românii care muncesc la negru că trebuie să se gândească la riscul de a nu putea beneficia de pensie.
În aprilie 2010, ca răspuns la o interpelare a deputatului William Brînză, care cerea şi el evaluarea posibilităţii de achitare retroactivă a contribuţiei la pensie, ministrul muncii de atunci, Mihai Şeitan, a răspuns: „Faţă de propunerea de plată retroactivă a contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de stat, considerăm că aceasta ar putea fi, eventual, acceptată, numai pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001, data de la care se datorează contribuţii individuale la asigurări sociale. Anterior acestei date nu se datora contribuţie individuală de asigurări sociale, o astfel de contribuţie fiind achitată numai de către angajator, având ca bază de calcul fondul total de salarii“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII