15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO cincime din doljeni au concediu de paternitate

O cincime din doljeni au concediu de paternitate

Bărbaţii doljeni nu ezită să renunţe la serviciu pentru a avea grijă de copii. Din cei 3.976 de beneficiari ai concediului postnatal, aproape o cincime sunt bărbaţi.

 

Bucuria de a fi părinte este împărtăşită deopotrivă de bărbaţi şi femei. Prin legislaţia în vigoare, tăticii sunt sprijiniţi să participe efectiv la îngrijirea nou-născutului indiferent dacă acesta este născut în căsătorie, în afara acesteia sau este adoptat. „Conform Legii nr. 210/1999, în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu plătit de cinci zile lucrătoare“, a declarat Cătălin Gheorghe, reprezentantul Compartimentului Teritorial Dolj al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES).

Pentru a se bucura cât mai îndelung de sosirea pe lume a copilului şi a petrece cât mai mult timp alături de acesta şi de mamă, tatăl poate să prelungească această perioadă cu zece zile lucrătoare. Condiţia este ca el să obţină atestatul de absolvire a cursului de puericultură ce constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare la îngrijirea micuţului. „Cursul de puericultură va fi ţinut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului“, a explicat Cătălin Gheorghe, care a precizat că tot medicul de familie este cel care va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură. În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical), nu mai este necesară absolvirea cursului respectiv, ci numai obţinerea atestatului în condiţiile prevăzute de lege.

Concediul paternal se acordă numai dacă titularul acestui drept are calitatea de salariat. El trebuie să facă o cerere, în primele opt săptămâni de la naşterea copilului, justificând cu certificatul de naştere al acestuia, din care să rezulte calitatea de tată a petiţionarului. Indemnizaţia pentru concediul paternal este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

 

Procentul concediilor de paternitate este constant în timp

 

Concediul paternal nu reprezintă însă numai o modalitate ca taţii să fie alături de mame în primele săptămâni de viaţă ale copilului. Tatăl poate să preia responsabilitatea îngrijirii copilului până la vârsta de doi ani a acestuia. În prezent, din cei 3.976 de beneficiari ai concediului postnatal din Dolj, 752 (aproape 19%) sunt bărbaţi. „Din punct de vedere procentual, se observă o constanţă în timp a concediilor de paternitate din totalul concediilor postnatale. Numărul acestora fluctuează însă, cum e firesc, în funcţie de numărul de naşteri“, a explicat Cătălin Gheorghe, care a afirmat că preluarea concediului paternal reprezintă un prim pas în concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională şi în implicarea ambilor părinţi în viaţa noului-născut.

 

În cazuri extreme, tatăl poate beneficia şi de concediu de lăuzie

 

În cazul decesului mamei copilului în timpul naşterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă. Pe perioada în care tatăl efectuează concediul de lăuzie neefectuat de mama decedată, tatăl are dreptul la o indemnizaţie acordată de unitatea la care îşi desfăşoară activitatea.

Compartimentul Teritorial Dolj al ANES

Compartimentul Teritorial Dolj al ANES desfăşoară activităţi de informare cu privire la „Maternitatea şi egalitatea de şanse“, la „Flexibilitatea muncii“ şi la Egalitatea de „Şanse pe piaţa muncii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII