19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŢeapă cu acţiuni la ELECTROPUTERE

Ţeapă cu acţiuni la ELECTROPUTERE

La sfârşitul anilor ’90, şmecherii de meserie vindeau masiv acţiuni fără ştirea proprietarilor, care le căpătaseră prin programul de privatizare în masă. Abia acum, oamenii îşi dau seama că nu mai deţin acţiuni de mulţi ani. La ELECTROPUTERE Craiova, cazuri de acest gen sunt reclamate frecvent, potrivit directorului general Cornel Mondea.

Certificatul de acţionar dobândit în urma programului de privatizare în masă nu mai este pentru mulţi români o garanţie că au în proprietate titluri valabile care pot fi vândute pe piaţa de capital. O demonstrează cazurile sesizate de GdS în ultima vreme. Ultima reclamaţie a fost făcută acum câteva zile de Ion Trică din comuna Leu. Omul a încercat la un moment dat să vândă acţiunile pe care le primise la ELECTROPUTERE Craiova, însă a fost anunţat că acestea fuseseră deja înstrăinate de ceva vreme, prin societatea de valori mobiliare INTERTRUST.

„Acţiunile mi-au fost vândute de către societatea INTERTRUST fără acordul meu, cu CNP fals, eu având certificatul de acţionar acasă. M-am adresat în două rânduri la Bursa de Valori Bucureşti şi Registrul Român al Acţionarilor pentru lămurirea situaţiei create. Am făcut două plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova care, după părerea mea, nu a făcut nici o investigaţie“, a declarat Ion Trică. Anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a emis o decizie prin care spune că „din verificări a rezultat că petentul a figurat în Registrul Acţionarilor ELECTROPUTERE Craiova cu 875 de acţiuni“, şi că nu există indicii ale săvârşirii vreunei infracţiuni. În concluzie, plângerea a fost clasată.

 

Sute de sesizări

 

La începutul acestei luni, alt păţit, Viorel Cimpoeru, a reclamat GdS că fusese „uşurat“ de acţiuni fără să-şi dea seama. Paguba a fost dublă, adică 1.750 de acţiuni, pentru că în acelaşi mod s-au evaporat şi acţiunile soţiei sale, Ioana. Cazurile sunt similare: acţiunile au dispărut misterios prin societatea INTERTRUST Bucureşti, la puţin timp după ce lista cu acţionari a fost predată Registrului Român al Acţionarilor. Astăzi, certificatele de acţionar nu mai sunt necesare pentru a vinde acţiunile deţinute. Titularul se prezintă cu buletinul la Depozitarul Central sau orice firmă de brokeraj, unde, pe baza CNP, i se emite un extras de cont. În anii ’90, certificatul de acţionar era necesar, iar modul în care a operat INTERTRUST rămâne un mister. „Cel care lucrează la departamentul acţionari ne-a relatat că sunt frecvente cazurile de acest gen, în care oamenii vin revoltaţi că altcineva le-a vândut acţiunile fără ştirea lor. Noi am predat lista cu acţionari la depozitarul central. Nu avem ce să facem, îi trimitem la ei“, a declarat Cornel Mondea, directorul general de la ELECTROPUTERE Craiova. Reprezentanţii CNVM au declarat pentru GdS că au primit sute de sesizări de acest gen. Spre exemplu, în 2006 s-au primit 700 de sesizări, care au fost trimise la poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII