19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul Congres al Medierii din România

Primul Congres al Medierii din România

In Banie incep lucrarile primului Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din România, care se va desfasura pe 16 si 17 martie la Universitatea din Craiova. La congres vor participa peste 200 de persoane: mediatori, avocati, judecatori, oameni de afaceri si invitati din tara si din strainatate.


La primul Congres al Medierii au fost invitate personalitati de seama, precum ministrul justitiei, Monica Macovei, presedintele Curtii Constitutionale, prof. univ. dr. Ioan Vida, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Nicolae Popa, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Anton Pandrea, procurorul general al României, Laura Codruta Kovesi, dar si ambasadorul SUA, Nicholas Taubman.


Localitatea in care se va desfasura acest congres nu a fost aleasa intâmplator. La Craiova a fost infiintat inca din noiembrie 2003 primul centru-pilot de mediere din România. Din nefericire, prea putina lume apeleaza la procedura medierii, preferând in cele mai multe cazuri rezolvarea diferendelor in justitie.


Medierea, o alternativa la justitie


Medierea reprezinta o alternativa, in raport cu justitia, de solutionare a conflictelor dintre parti, prin care o terta persoana neutra, impartiala si fara putere de decizie – mediatorul – ajuta partile sa gaseasca impreuna o solutie care sa rezolve neintelegerile dintre ele. Aceasta procedura functioneaza pentru o multitudine de tipuri de cazuri: civile (cereri, revendicari, evacuari), relatii domestice (divort, actiuni de partaj, incredintarea minorilor), comerciale (somatii de plata), relatii de munca (drepturi banesti), penale (cazuri care impun obligativitatea plângerii prealabile).


Procedura de mediere nu este obligatorie. Mediatorul nu are nici o putere sa impuna vreo decizie sau sa forteze partile sa accepte o intelegere. Rolul mediatorului este sa asiste partile la discutiile lor, sa identifice obstacolele catre intelegere si sa dezvolte strategii pentru depasirea lor.


Medierea este privata si confidentiala. Este tinuta in mod normal intr-un birou privat sau intr-o sala de sedinta privata. Procedura poate sa conduca spre intelegere chiar si daca toate incercarile premergatoare de a ajunge la o intelegere au esuat, acolo unde partile sunt pesimiste cu privire la perspectiva unui acord si unde s-a cheltuit un volum foarte mare de timp si bani pentru pregatirea unui proces.


Partile care aleg sa-si solutioneze disputa prin mediere fac acest lucru mai ales pentru avantajul unor rezultate convenabile si durabile, cu cheltuieli mai mici, cu economie de timp.


Institutie infiintata dupa model american


La Craiova, in cadrul Centrului de Mediere isi desfasoara activitatea 34 de mediatori de diferite profesii – avocati, profesori, ingineri, juristi etc., care au beneficiat de o pregatire speciala asigurata de mediatori cu vasta experienta din Washington (SUA). Centrul a fost infiintat cu sprijinul Centrului Cultural din cadrul Ambasadei SUA in România si al Ministerului Justitiei.


In loc de proces


Serviciul de mediere este disponibil atât partilor care au litigiul pe rolul instantelor, cât si celor care nu au ajuns la instanta. Peste 95% din justitiabilii care apeleaza la serviciul de mediere considera ca medierea este o alternativa viabila la sistemul juridic din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS