17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSabetay, acuzat de moartea unui copil

Sabetay, acuzat de moartea unui copil

Spitalul de Urgenta Craiova este din nou tinta unor acuzatii grave, dupa ce o fetita internata la inceputul lunii decembrie in unitatea medicala din municipiu, suspectata ca ar avea apendicita, a murit o luna mai târziu la Spitalul „Marie Curie“ din Bucuresti din cauza unei peritonite generalizate.


Alexandra Lavinia Rotocol, din localitatea doljeana Scaiesti, ar fi implinit pe 16 februarie, anul acesta, zece ani. Nu a mai apucat, pentru ca, dupa mai mult de o luna de stat prin spitale, a murit dupa operatie la un spital din Bucuresti. Rudele fetitei spun ca totul a inceput in decembrie cu o simpla raceala si nu inteleg cum s-a putut intâmpla ca fata, diagnosticata ulterior cu apendicita, sa moara dupa ce doctorii craioveni au spus timp de o luna ca starea ei este buna. Fetita a fost internata la Spitalul din Filiasi, a fost transferata la Spitalul de Urgenta Craiova, unde a stat sub tratament mai mult de o luna, si a murit la un spital din Bucuresti.


Mai mult de o luna prin spitale


Dragos Rotocol, fratele fetitei, povesteste ca la inceputul lunii decembrie Alexandra a fost internata la Spitalul din Filiasi pentru ca era racita. In urma investigatiilor medicale, medicii de la Filiasi au spus ca pacienta s-ar putea sa aiba si apendicita, iar cel mai bine ar fi sa fie transportata la Craiova, unde sunt medici specialisti si dotari mai bune. „Dupa trei zile de stat in spital la Filiasi am adus-o la Spitalul de Urgenta Craiova, unde, fiind consultata de doctorii Sabetay si Ciobanu, ni s-a spus ca are apendicita si ca trebuie sa mai faca investigatii“, a explicat Dragos Rotocol. Cele spuse de barbat sunt confirmate si de primul buletin al examenului ecograf, din 14 decembrie, in care dr. Camen Dragos mentioneaza ca „pacienta se prezinta cu foaia de observatie de la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova cu diagnosticul la internare apendicita acuta“. In buletinul ecografic s-a notat, in urma investigatiilor, ca „aspectul sugereaza o apendicita acuta perforata fosa iliaca dreapta“.


Dupa aceasta prima examinare ecograf, Rotocol spune ca dr. Sabetay a decis ca pacienta va fi tratata medicamentos, pentru ca are un bloc apendicular. A urmat examinarea la ecograf din 18 decembrie, prin care se observa acelasi lucru. Pe 3 ianuarie, la ultimul examen ecografic, se pastreaza observatiile si se recomanda, pe lânga mai multe analize, interventia chirurgicala.


„Tot timpul ne-a spus ca fetita e bine“


Familia fetitei, care a intrat in posesia documentelor medicale dupa moartea ei, nu isi explica de ce nu s-a facut nimic, daca ecografiile au indicat tot timpul apendicita perforata. „Noi abia acum am vazut aceste buletine de la examenele ecograf. Doctorul Sabetay ne spunea mereu ca sora mea este bine, chiar daca aceste examinari aratau ca avea apendicita, iar la ultima s-a recomandat interventia chirurgicala. Putea macar doctorul de la ecograf sa ne spuna ceva, sa facem ceva, dar nimeni nu a facut nimic. Am venit cu ea pe picioare, dar in ultimele zile nici nu se mai ridica in fund“, a adaugat Dragos Rotocol.


Dupa mai mult de o luna de alergat prin spitale, rudele fetitei nu isi mai amintesc cu precizie datele, insa stiu ca pe 10 sau 11 ianuarie s-a facut o examinare tomograf. Intre timp, copilul a fost vazut de alt doctor, o cunostinta de-a familiei Rotocol, care le-a spus ca trebuie operata urgent. „Cum am auzit, ne-am dus toti la doctorul Sabetay si l-am implorat cu lacrimi in ochi ca sa ne lase sa o ducem la Bucuresti. Am ajuns la Spitalul «Marie Curie» pe 12 sau 13 la prânz, pâna seara i-au facut analize, iar a doua zi au operat-o. Când au deschis-o s-au crucit toti de ce au vazut si au iesit plângând din sala de operatii. Au spus ca asa ceva nu au mai vazut, ca am ajuns foarte târziu cu ea si ca nu se stie daca va scapa“, a mai spus fratele Alexandrei. Pe 20 ianuarie copilul a murit, dupa cum este trecut in certificatul de deces, in urma unui stop cardio-respirator, cauzat de o „peritonita generalizata prin enterita ulceronecrotica si perforatii multiple“.


Familia copilului spune ca nu vrea bani sau procese, ci ca vrea „ca acest doctor sa nu mai lucreze, sa lase locul altora mai capabili, ca alti copii sa aiba sansa sa traiasca“.


Alexandra, „un caz de dat in presa medicala“


Doctorul Corneliu Sabetay, seful Sectiei de Chirurgie Pediatrica din Cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, cel care a tratat-o pe Alexandra, spune ca nu se poate imputa nimanui ce s-a intâmplat, in conditiile in care a fost un caz dificil si atipic. Totusi, acesta a explicat ca a fost vorba si de o problema de diagnostic. „In cazul fetitei nu a fost vorba de apendicita, pentru ca nimeni nu traieste o luna cu aceasta afectiune, a fost doar o simulatie de apendicita. A fost un caz de dat in presa medicala. Pe lânga faptul ca a venit la noi dupa o bronhopneumonie, fetita suferea si de sindromul Down. In urma examinarilor am diagnosticat-o cu bloc apendicular, care nu se opereaza decât dupa un tratament cu antibiotice, repaos si regim“, a declarat dr. Sabetay. Medicul spune ca toate ecografiile au indicat un bloc apendicular, dar cu aspect stationar, adica posibila inflamatie nu se retragea, dar nici nu evolua. Starea generala a fetitei era buna. Intre timp s-a luat in considerare si o tuberculoza intestinala, insa analizele specifice nu au indicat nimic in acest sens.


Tomograful, pe butuci


Medicul Sabetay a mai explicat ca abia dupa efectuarea examinarii tomograf s-a observat starea grava a pacientei. „Examinarea cu tomograful a fost posibila abia la inceputul lunii ianuarie, pentru ca, dupa Craciun, când ar fi trebuit sa o facem, nu a functionat. Acesta a indicat faptul ca poate fi vorba de cancer intestinal si nu de un bloc apendicular“, a spus dr. Sabetay. Dupa aceste vesti ingrijoratoare a fost chemata familia si i s-a explicat situatia, fiind adusa in discutie si varianta operatiei pentru a se stabili exact starea pacientei. Apartinatorii Alexandrei nu au acceptat si au cerut transferul la un spital din Bucuresti, lucru care s-a si intâmplat. Operatia facuta de medicii bucuresteni a dezvaluit multiple perforatii, care, la prima vedere, puteau fi rezultatul unei tuberculoze. „Aici este o problema de diagnostic. Clar nu a fost apendicita. La Bucuresti s-au gasit perforatii multiple, dar nu se stie de ce au fost provocate. Acest lucru se poate afla numai dupa investigatii, insa eu cred ca a fost vorba de tuberculoza intestinala, o boala cu sanse minime de supravietuire“, a mai spus dr. Sabetay. Intrebat daca, in situatia in care examenul tomografic ar fi fost facut la timp, fetita ar fi avut sanse de supravietuire, dr. Sabetay a precizat ca este greu de spus.


Alte acuze


Ultimele acuze grave aduse la adresa medicilor de la Spitalul de Urgenta Craiova au fost in luna octombrie 2005, dupa ce Ionut-Marius Mitri, de cinci ani si patru luni, din Balasan – Bailesti, a murit dupa ce fusese adus pentru o operatie de polipi. Micutul a facut stop cardiac dupa efectuarea anesteziei de dr. Teodora Rolea si a decedat doua zile mai târziu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS