15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJumatate din scolile doljene, fara autorizatie sanitara

Jumatate din scolile doljene, fara autorizatie sanitara

Ministerul Educatiei vrea ca toate unitatile de invatamânt din tara sa aiba apa curenta, canalizare si curti ingradite.


Scolile românesti va trebui sa-si ia adio de la WC-ul din fundul curtii si apa curenta doar… când ploua. Pâna in 2013, toate scolile din tara trebuie sa ofere conditii de igiena similare cu cele din unitatile de invatamânt europene. „Pâna in 2013 trebuie sa fie finalizata descentralizarea unitatilor de invatamânt, iar acestea trebuie sa aiba o infrastructura la standarde europene“, a declarat prof. Diana Busoi, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj.


Bani pentru infrastructura


Ministerul Educatiei va acorda cu prioritate in acest an fonduri pentru imbunatatirea infrastructurii scolare, astfel incât tot mai multe scoli sa primeasca autorizatii sanitare. In prezent, in judetul Dolj doar jumatate din unitatile de invatamânt au primit autorizatii sanitare de functionare. In celelalte sunt probleme mari, legate in principal de lipsa unor facilitati normale, precum apa curenta ori canalizarea.


„Ministrul ne-a asigurat ca banii vor fi alocati din timp in acest an, avându-se in vedere mai ales proiectele incepute si nefinalizate. Finantarea va viza prioritar si rezolvarea problemelor care au determinat neautorizarea sanitara a scolilor, in conditiile in care, in Dolj, 50% din unitatile de invatamânt preuniversitar nu sunt autorizate sanitar“, a mentionat inspectorul general Diana Busoi.


Imprejmuiri pentru unitatile de invatamânt


Alta prioritate o reprezinta amenajarea curtilor scolilor si ingradirea acestora, astfel incât elevii sa aiba unde sa-si petreaca in conditii decente recreatiile si sa fie in siguranta cât timp se afla la scoala. Inspectoratele scolare urmeaza sa gestioneze si acest proiect, care va demara tot in 2007.


Investitiile din urmatoarea perioada nu vor viza insa si scolile cu efective mici, intrucât MEC intentioneaza sa comaseze scolile si gradinitele cu mai putin de 200 de copii.


„La noi in judet nu vor fi astfel de probleme. Mai exista, intr-adevar, unitati de invatamânt cu mai putin de 200 de elevi, spre exemplu la Gogosu, ori Scolile craiovene nr. 25 din Facai si nr. 26 de la Mofleni. Acestea vor ramâne insa ca exceptii si nu vor disparea efectiv, ci doar vor fi comasate formal cu alte unitati de invatamânt, intrucât nu putem desfiinta scoli care deservesc localitati sau cartiere intregi“, a mentionat inspectorul scolar general doljean.


Bani la timp


MEC a promis sa trimita inspectoratelor scolare judetene bani pentru proiectele finantate de minister in proportie de cel putin 80% chiar inainte de 1 februarie, astfel incât sa fie suficient timp pentru licitatii si lucrari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU