17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnalizele medicale, un calvar pentru bolnavi

Analizele medicale, un calvar pentru bolnavi

Lipsa fondurilor si debandada din sistemul sanitar obliga asiguratii sa astepte ore intregi pe la usile cabinetelor pentru o radiografie sau mai multe luni pentru efectuarea unor analize medicale.


Analizele medicale de laborator sunt foarte importante pentru diagnosticarea unui numar mare de boli. Ele au regim gratuit sau compensat pentru asigurati, in functie de pretul negociat de furnizorul de servicii medicale (laborator). Pentru bolnavii internati, analizele sunt platite de Casa de Asigurari de Sanatate in baza contractului incheiat de unitatea sanitara, prin urmare nu prea sunt probleme. Cu totul altfel sta insa situatia când vine vorba de bolnavii tratati in ambulatoriu. Pentru ca fondurile repartizate de Casa de Asigurari de Sanatate sunt limitate, laboratoarele sunt nevoite sa programeze bolnavii pentru analize si in lunile urmatoare. De exemplu, Centrul Medical Helios a primit luna aceasta un buget mai mare pentru analizele de laborator. Cu toate acestea, unitatea sanitara nu poate efectua mai mult de cinci recoltari pe zi, in conditiile in care aparatura din dotare (nemteasca, de ultima ora) ar permite efectuarea a peste 30 de recoltari. „Ca sa acoperim toate solicitarile ne-ar trebui un plafon de trei ori mai mare. Asa, suntem nevoiti sa intocmim liste de asteptare. In acest moment avem pe liste bolnavi care sunt programati la analize peste o luna sau doua. Practic, avem acoperita toata perioada urmatoare pâna in noiembrie“, a declarat dr. Angela Camenita, directoarea Centrului Helios. Pentru asiguratii care nu pot sa astepte, exista si varianta platii cash. Tarifele pentru determinarea markerilor hormonali pot varia intre 20 si 45 de lei, iar pentru markeri neoplazici intre 25 si 40 de lei.


Daca nu vrei pe lista, platesti


Liste de asteptare sunt la toate laboratoarele de analize medicale care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Bolnavii prefera insa anumite laboratoare, pentru ca s-a dus vestea peste tot ca unele firme sunt neserioase, completând buletinul cu rezultatele mai mult dupa ureche, fara sa faca de fapt analizele. Oamenii s-au prins cum merge treaba dupa ce au repetat analizele la alt laborator si au observat ca nu au mai iesit ca prima oara. Reprezentantii CAS Dolj sustin ca sunt greu de identificat aceste cazuri, angajatii laboratorului pretextând ca mai apar erori. Din aceste motive, multi bolnavi, care in mod normal se pot trata in ambulatoriu, prefera sa se interneze pentru a-si putea face analizele. In multe spitale din tara se practica internarea pentru analize medicale, desi acest lucru este considerat o risipa pentru unitatea sanitara. Medicii craioveni neaga ca la noi s-ar practica internarea pentru analize.


Aceeasi situatie pentru radiografii


Situatia este aceeasi pentru toate investigatiile paraclinice, inclusiv radiografii.


Cel mai mare furnizor de radiografii este Spitalul de Urgenta Craiova. Acesta dispune de cinci cabinete de radiologie care deservesc bolnavii internati, bolnavii din policlinica si urgentele. Aparatura de radiologie este foarte veche si se defecteaza frecvent, motiv pentru care spitalul nu poate realiza decât un numar limitat de radiografii. „Aparatele se defecteaza mereu si dureaza de obicei pâna când sunt reparate. Avem si referate trimise la Ministerul Sanatatii prin care am prezentat situatia si am solicitat aparatura noua“, a declarat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenta Craiova. Ca sa regleze cât de cât situatia, având in vedere numarul mare de solicitari, conducerea spitalului a decis ca prioritate sa aiba la efectuarea radiografiilor urgentele, iar bolnavii care vor veni din policlinica sa primeasca bonuri de ordine si sa fie intocmite liste de asteptare.


Debandada la Urgenta


In ciuda acestor masuri, de vreo doua luni in Serviciul de radiologie al unitatii sanitare domneste debandada. Bolnavii stau la cozi interminabile pentru o radiografie, indiferent daca sunt cazuri urgente, pacienti ai spitalului sau bolnavi internati. „Am avut un accident de masina si m-am lovit destul de zdravan la piept. Nu cred ca e grav, dar ma cam doare, mi-e teama sa nu am vreo coasta sau vertebra rupte“, a spus Ion Paun, un caz de urgenta care a asteptat marti dupa-amiaza doua ore la usa cabinetului de radiologie. Lânga el asteptau rabdatori la rând si câtiva bolnavi de cancer adusi din Clinica de oncologie, dar si bolnavi din policlinica. Iuliana Cotarcea astepta la rând alaturi de mama ei, o batrâna de 74 de ani, care avea dureri puternice de coloana. Pentru ca fusese trimisa de policlinica, batrâna astepta insa de ceva mai multa vreme, dupa cum a sustinut fiica ei. „Stam de vreo trei sau patru ore aici si nu cred ca o sa intram asa curând. Acum se schimba tura si o sa mai dureze“, s-a plâns Iuliana. Oamenii, din cauza oboselii si suferintei care ii adusese aici, au inceput sa vocifereze. Cu nervii intinsi la maxim erau si cadrele medicale care nu mai puteau face fata numarului foarte mare de bolnavi, la fel ca si aparatura din dotare. „Inregistram urgentele la cabinetul 2 si apoi le trimitem la cabinetul 5 ca sa le faca radiografiile, pentru ca nu mai merge decât un singur aparat“, a spus un brancardier dupa ce a bâjbâit vreo câteva minute cu o targa dintr-un cabinet in altul, inainte de a intelege unde trebuie sa lase bolnavul.


Spitalul a ramas fara contract de service


Conducerea Spitalului de Urgenta a recunoscut marti ca sunt probleme cu aparatele de radiologie care s-au incapatânat sa se strice toate acum, tocmai când spitalul ramasese fara contract de depanare. „S-a modificat legislatia privind achizitiile asa ca in urma cu o luna si jumatate au fost oprite licitatiile pentru implementarea noilor reglementari. Acum organizam o noua licitatie, asa ca pâna la terminarea formalitatilor nu avem contract de service. Sper sa rezolvam problema in zilele urmatoare“, a declarat Maria Trica, directoarea de ingrijiri. Ieri, managerul Spitalului de Urgenta, dr. Calangiu, a declarat ca problema era aproape rezolvata: „Am reusit sa reparam o parte din aparate si pâna mâine (astazi – n.r.) vom avea patru aparate de radiologie functionale“. Intrebata de cozile de la Urgenta, Cristina Calangiu a spus ca este ceva normal: „In orice tara din lume sunt probleme. Am vazut cazuri, la spitale din Occident, de bolnavi care au asteptat si sase ore in Urgenta ca sa fie consultati“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS