17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpathiphyllum - crinul pacii

Spathiphyllum – crinul pacii

Spathiphyllum face parte din familia Araceae care mai include si Aglaonema, Anthurium, Caladium, Dieffenbachia si Philodendron. Este destul de usor de cultivat, iar planta este cultivata ca o planta decorativa atât prin frunzele de un verde inchis, cât si prin florile albe decorative.


Spathiphyllum, ca de altfel, majoritatea plantelor tropicale, infloreste in aproape orice sol bine drenat. Majoritatea crescatorilor folosesc un amestec de turba, scoarta si nisip. Udarea se face in general saptamânal, in functie de conditiile de mediu ale locului unde se gaseste planta (caldura, umiditate atmosferica, lumina etc.).


Multi cultivatori pun foarte multa apa, astfel incât pamântul musteste, solul trebuie mentinut jilav, dar nu trebuie ca apa sa fie in exces. Pamântul trebuie sa se usuce putin intre doua udari. Uscarea excesiva a solului poate duce la ofilirea si ingalbenirea frunzelor. Când udati planta, folositi apa la temperatura camerei. Daca folositi apa de la reteaua de apa a orasului, lasati-o o perioada pentru ca clorul sa se poata evapora.


Spathiphyllum supravietuieste luminii scazute din interiorul locuintei, dar prefera camerele luminoase. Se poate aseza lânga ferestrele sudice in spatele perdelei. Nu se vor pune plantele in soare direct deoarece frunzele vor fi arse.


In general, Spathiphyllum nu are nevoie sa fie fertilizat. Daca totusi doriti sa il fertilizati puteti folosi un fertilizant echilibrat (ca de exemplu 20 – 20 – 20) (N – P – K). Plantele de interior cresc in general incet si de aceea nu prea au nevoie de fertilizare. Când fertilizati, folositi o concentratie de aproximativ 1/4 din cea recomandata. Fertilizarea in exces poate duce la arderea vârfurilor radacinii.


Spathiphyllum prefera o temperatura, in timpul zilei, intre 20 – 29 de grade Celsius si 15 – 24 de grade Celsius noaptea. Curentul si temperaturile scazute (cinci – zece grade Celsius) incetinesc considerabil cresterea. Perioadele in care temperaturile scad sub cinci grade Celsius pot cauza distrugeri ale frunzelor, tulpinii si radacinii.


Umiditatea ideala este cuprinsa intre 25 – 30%, dar Spathiphyllum poate tolera, pe o perioada lunga, si o umiditate de 10 – 15%. Unul din marile avantaje ale cultivarii Spathiphyllum este acela ca are putine probleme cu daunatorii.


Cele mai intâlnite probleme sunt bolile radacinii si ale tulpinii si ele sunt cauzate in special de surplusul de apa.


Deoarece Spathiphyllum are frunze late, acestea trebuie sterse periodic cu o cârpa umeda pentru a inlatura praful, ocazie cu care vor fi inlaturati si o seama de daunatori care se aduna in general pe partea inferioara a frunzelor.


Inmultirea se poate face prin seminte sau prin divizarea tufei. Pe scara industriala, inmultirea se face „in vitro“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS