15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn milion de dolari de la Banca Mondiala s-au dus pe apa simbetei

Un milion de dolari de la Banca Mondiala s-au dus pe apa simbetei

Conducerea Primariei Tirgu Jiu a trimis, in urma cu o saptamina si jumatate, o adresa la Ministerul Culturii si Cultelor, in care prezinta toate neregulile amenajarii peisagistice din jurul operelor lui Brâncusi. Adresa prezinta de la greseli comise in textul informativ de pe panourile de la intrarea in cele doua parcuri pina la uscarea arborilor plantati. Rechizitoriul nu a primit insa un raspuns concret la problemele semnalate. Conducerea primariei spune ca nu va semna receptia finala a lucrarilor si propune inlocuirea pavimentului.


Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor au facut greseli impardonabile in textul care apare pe panourile de la intrarea in cele doua parcuri din municipiul Tirgu Jiu, in care se afla operele lui Constantin Brâncusi: Coloana fara de sfirsit, Poarta Sarutului si Masa Tacerii. Panourile informative au fost facute cu ocazia realizarii lucrarilor de reamenajare peisagistica, finalizate in toamna anului trecut, si poarta girul Ministerului Culturii. Textul despre ansamblul realizat de Brâncusi este tradus in mai multe limbi de circulatie internationala. „Cea mai evidenta si suparatoare este legata de anul realizarii ansamblului de catre Constantin Brâncusi – 1935-1938, cind, de fapt, perioada reala este 1937-1938, asa cum de altfel este bine cunoscut de catre exegetii operei brâncusiene. Exista si greseli de traducere: termenul „avenue“ pentru „cale“ nu este adecvat. Corect ar fi termenul francez „la voie“, respectiv cel englez „the path“. Alta problema este legata de pozitionarea gresita a panoului din Parcul Coloanei, care ii poate face pe turisti sa mearga intr-o directie contrara“, se spune in adresa trimisa Ministerului Culturii de catre Primaria Tirgu Jiu.


Viata vizitatorilor este pusa in pericol de iluminatul public


In aceeasi adresa se mai precizeaza faptul ca la instalatia de iluminat din cele doua parcuri, realizata tot de specialistii desemnati de Ministerul Culturii, au aparut mai multe defectiuni, care pun viata vizitatorilor in pericol: „Frecventa mare a deranjamentelor de natura electrica la instalatiile de iluminat din Parcul Coloanei si Parcul Municipal este o problema care persista inca de la punerea in functiune a amenajarilor executate in cele doua parcuri. Mentionam ca exista elemente in retelele de iluminat pe care apare tensiune, fapt care pune in pericol viata personalului care deserveste intretinerea iluminatului in parcuri chiar a vizitatorilor. Lampile, desi au un pret mare, au o durata de functionare relativ mica“.


Marius Ionescu, directorul tehnic al Primariei Tirgu Jiu, a spus ca, pina acum, au fost inlocuite 70 de lampi care s-au ars: „Am schimbat deja 70 de lampi, ceea ce inseamna ca am epuizat stocul de rezerva. Noi avem lampi reflectorizante la mai multe institutii si lucrari de arta si nu se ard asa de des ca acestea, care costa mult mai mult. Poate schimbam un bec pe luna, pe cind in cele doua parcuri trebuie sa schimbam citeva pe luna“.


Zeci de arbori din cele doua parcuri s-au uscat


In adresa trimisa Ministerului Culturii de catre conducerea Primariei Tirgu Jiu sint semnalate mai multe nereguli in ceea ce priveste amenajarea peisagistica. „In urma precipitatiilor abundente din perioada 5-10 iunie au aparut pe aleile din cele doua parcuri zone cu aspect noroios – intr-un grad mult mai redus fata de sezonul rece – in care incaltamintea se afunda. Alta problema o constituie faptul ca pe aceste zone noroioase apare vegetatie. De asemenea, aleile in panta din Parcul Coloanei prezinta denivelari sub aspectul unor rigole, rezultate din antrenarea materialului de la suprafata pavimentului o data cu scurgerea apelor. Majoritatea aleilor care prezinta astfel de defecte sint remediate de CONSMIN SA in aceasta primavara. (…) In ciuda datelor tehnice referitoare la paviment, acesta nu numai ca prezinta zone noroioase, dar in perioada fara ploi se poate observa ca la o circulatie pietonala intensa se ridica praful“. Conducerea primariei mai arata ca o parte din lucrarile care ar fi trebuit efectuate in primavara nu au fost realizate nici pina in prezent.


De asemenea, in adresa se mai precizeaza ca 56 de arbori din cele doua parcuri, plantati cu ocazia reamenajarii peisagistice, s-au uscat.


Primaria nu va semna receptia finala


Ministerul Culturii si Cultelor, prin Oficiul National al Monumentelor Istorice, recomanda autoritatilor locale sa respecte regulamentul de intretinere a parcurilor. In acest regulament se mentioneaza ca in cele doua parcuri se circula cu viteza de pina la 15 km/h, fara frinari bruste ori rasuciri rapide.


Marius Ionescu a precizat ca Ministerul Culturii si Cultelor da dovada de neprofesionalism in gasirea solutiilor pentru rezolvarea problemelor: „Raspunsuri de la Ministerul Culturii care se contrazic, care isi neaga reprezentantul din teritoriu, respectiv dirigintele de santier si apoi il recunosc. Este o bijbiiala si un haos de care dau dovada reprezentantii Ministerului Culturii in privinta gasirii solutiilor“. Acesta a spus ca primaria nu va semna receptia finala a lucrarilor de amenajare peisagistica si ca va propune inlocuirea actualului paviment: „Exista un fond de rezerva, de 10%, care nu este deblocat decit in momentul semnarii receptiei finale. Acesti bani ar putea fi folositi la inlocuirea pavimentului“.


Lucrarea de amenajare a costat peste un milion de dolari si a fost realizata dintr-un imprumut al Bancii Mondiale. Proiectantul lucrarii a fost firma americana OLIN PARTNERSHIP in colaborare cu firma ROSTRADA din Bucuresti, iar executantul, societatea CONSMIN din Petrosani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS