19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisputa intre Primaria Craiova si Directia Fitosanitara Dolj cauzata de distrugerea omizilor

Disputa intre Primaria Craiova si Directia Fitosanitara Dolj cauzata de distrugerea omizilor

Aparitia omizilor paroase a pus pe jar autoritatile locale. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a declarat ca primaria a incercat sa ia masuri de combatere, insa legal nu este posibil. „Am avut foarte multe reclamatii. Desi am incercat sa gasim solutii pentru a include actiunea in atributiile primariei, nu am reusit. Cei care trebuie sa actioneze sint reprezentantii Directiei Fitosanitare Dolj, potrivit ordinul ministerului nr. 911/2004. Daca am cheltui bani in acest scop, Curtea de Conturi ne-ar trage la raspundere. Exista foarte multe cuiburi de omizi paroase. Treptat, acestea s-au extins in tot orasul, in special parcurile fiind afectate“, a mentionat Nedelescu.


Invazia omizilor paroase este confirmata de craioveni, care au inrosit telefonul primariei pentru a reclama pozitionarea cuiburilor. In timp ce primaria sustine ca actiunea de distrugere nu intra in competenta sa, reprezentantii Directiei Fitosanitare au declarat ca municipalitatea trebuie sa actioneze.


„Anul acesta nu se poate vorbi de o invazie. In trecut, am avut intr-adevar probleme cu omizile. De cind au aparut primele larve, noi am trimis buletine de instiintare la toate primariile, sa ia masuri, aplicind tratament chimic, insa nu s-au conformat. Prin ordinul nr. 911/2004, am primit substante gratuite, in valoare de 131 de milioane de lei, pentru a acoperi o suprafata de 2.200 de hectare. Am vorbit ieri cu cei de la Spatiile verzi din Craiova si vor stropi pomii. Primaria Craiova ne-a cerut substante pentru 1.000 de hectare, dar noi avem pentru 2.200 hectare in tot judetul. Acestea vor fi impartite in functie de frecventa aparitiei omizilor“, a precizat Iuliana Danciu, din cadrul Directiei Fitosanitare Dolj.


Directia va organiza o licitatie pentru cumpararea de substante pe 29 iunie, desi aceasta a mai fost organizata, o singura firma a participat, licitatia neputind fi atribuita. Grupa a doua de daunatori se va instala la sfirsitul lunii iulie, cind vor fi realizate tratamente cu ajutorul avionului. Desi angajatii directiei au primit reclamatii ca exista cuiburi de omizi in curtile craiovenilor, acestia nu pot interveni. Cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa isi achizitioneze substante pentru distrugerea omizilor sau pot arde cuiburile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS