15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaZelenski laudă pachetul de ajutor al SUA și îi cere lui Blinken apărare antiaeriană

Zelenski laudă pachetul de ajutor al SUA și îi cere lui Blinken apărare antiaeriană

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit azi dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu privire la sprijinul Statelor Unite. Oficialul american va promite susținere în continuare într-un moment în care Rusia desfăşoară o ofensivă în regiunea Harkov.

Un nou pachet de arme americane va avea un impact asupra câmpului de luptă din Ucraina, a declarat marți secretarul de stat Antony Blinken, în vizită la Kiev într-un moment în care forțele ucrainene s-au confruntat cu eșecuri pe front după o întârziere îndelungată a ajutorului SUA.

Washingtonul a adoptat în cele din urmă un proiect de lege la sfârșitul lunii aprilie pentru a oferi ajutor militar Ucrainei, reținut timp de luni de zile de opoziția unor republicani din Congresul SUA, în timp ce forțele ruse au profitat de puterea lor superioară de foc pentru a lansa o ofensivă.
„…În termen scurt, asistența este acum pe cale să ajungă, o parte a sosit deja și mai multă va sosi”, a spus Blinken, în timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Și asta va face o diferență reală împotriva agresiunii ruse în curs de desfășurare pe câmpul de luptă”, potrivit Reuters.

Sprijin militar

Zelenski a lăudat ajutorul „esențial” al SUA și a mulțumit Washingtonului pentru sprijinul bipartizanilor.
El a spus că cel mai mare deficit al Ucrainei deocamdată este în apărarea aeriană. Kievul are nevoie de două baterii de apărare antiaeriană Patriot pentru regiunea de nord-est a Harkiv. Aceste zone sunt lovite de atacurile aeriene ruse.

„Civilii, soldați, toată lumea – sunt sub rachete rusești”, a spus Zelenski.
Președintele ucrainean a spus că dorește să discute și despre garanțiile de securitate cu SUA, pe lângă faptul că i-a cerut lui Blinken să obțină sprijin din mai multe țări la un summit la nivel înalt pentru pace care va avea loc în Elveția în iunie.
Ucraina a respins trupele ruse de la periferia Kievului și a confiscat porțiuni de teren ocupat în primul an după invazia Rusiei din 2022.

Dar o contraofensivă lansată în 2023 a epuizat, iar în ultimele luni Moscova a obținut câștiguri lente, dar constante pe front. Kievul spune că speră că angajamentele reînnoite ale armelor occidentale îi vor permite să-și revendice inițiativa pe câmpul de luptă și să recucerească o parte din al cincilea din teritoriul său încă ocupat de Rusia.
„Suntem la fel de hotărâți că, de-a lungul timpului, Ucraina stă ferm pe propriile picioare: militar, economic, democratic”, a spus Blinken. „O Ucraina puternică, de succes, înfloritoare și liberă este cea mai bună mustrare posibilă pentru Putin”.

Citește și: Craiova: Continuă ridicarea autovehiculelor abandonate pe domeniul public

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS