17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiecte Sapard de zeci de miliarde de lei - blocate din cauza contestatiilor

Proiecte Sapard de zeci de miliarde de lei – blocate din cauza contestatiilor

„Termenul de finalizare a lucrarilor ar putea fi depasit, deoarece nu le putem aviza dosarul de achizitie“, a declarat directorul agentiei

Agentia Sapard Sud-Vest Oltenia va capata o importanta sporita si va avea un rol determinant in aprobarea proiectelor derulate cu fonduri europene pentru autoritatile locale si firmele private. Daca pina acum deciziile se luau la nivel central, agentiile regionale avind rol de intermediar intre autoritatile de la Bucuresti si cei care depuneau proiecte pentru diversele masuri finantate de Sapard, in cel mai scurt timp rolurile se vor inversa. „Atributiile agentiei de la Bucuresti vor fi transferate in teritoriu la agentiile regionale, ceea ce inseamna ca procesul va fi descentralizat asa cum propune si Uniunea Europeana. Sapard Bucuresti va avea doar rolul de a controla procesul de implementare a proiectelor si corectitudinea folosirii banilor, precum si respectarea termenelor asumate prin contract“, a declarat directorul agentiei Sapard Sud-Vest Oltenia, Daniel Popescu. Pentru a face fata noilor provocari, agentia regionala va fi nevoita sa-si mareasca structura de pesonal si sa gaseasca un spatiu adecvat, actuala locatie fiind revendicata de autoritatile locale pentru suplimentarea aparatului administrativ propriu. „Pina la sfirsitul anului va trebui sa dublam numarul personalului. Sa vedem ce spatiu ne vor atribui autoritatile. Am vorbit cu primarul Solomon si ne-a promis ca in cel mai scurt timp va gasi un spatiu adecvat activitatii pe care o desfasuram“, a precizat Popescu.

Masuri noi de milioane de euro asteapta girul Uniunii Europene

O data cu noul an, pe agenda Agentiei Sapard sint in lucru mai multe masuri care urmeaza sa primeasca girul forurilor europene pentru a putea fi implementate in perioada urmatoare. Astfel, daca lucrurile merg conform planului, administratiile locale si firmele private pot depune proiecte pentru alte cinci masuri din diverse domenii. Masura 3.5 ofera investitorilor si consiliilor locale posibilitatea de a primi fonduri de minimum 10.000 de euro si maximum 500.000 de euro pentru impadurirea anumitor zone. Cele doua categorii de beneficiari vor fi tratate insa diferentiat. Daca institutiile statului au doar grija depunerii unor proiecte realiste care sa primeasca girul agentiei, firmele private trebuie sa scoata din buzunar jumatate din suma inscrisa in proiect. „S-a facut aceasta diferentiere, deoarece s-a considerat ca domeniul privat se refera la productie, adica din activitatea respectiva se obtin venituri. Institutiile publice primesc banii in mod gratuit, dar numai pentru activitatea de impadurire pe teren neproductiv“, a declarat directorul agentiei Sapard Sud-Vest Oltenia, Daniel Popescu.

Masura 1.2 se refera la imbunatatirea structurii in vederea realizarii controlului de calitate veterinar si fitosanitar pentru calitatea produselor agroalimentare si protectia consumatorului, iar investitorii interesati pot primi intre 50.000 si un milion de euro. Introducerea acestei masuri pe lista proiectelor Sapard vine ca urmare a lipsei laboratoarelor private, lucru care pune in dificultate testarea anumitor produse agroalimentare. O alta masura la care se pot inscrie posibilii investitori este cea referitoare la managementul resurselor de apa care va primi din partea Uniunii Europene o finantare de pina la cinci milioane de euro nerambursabili pentru fiecare proiect. De acesti bani nu vor putea beneficia insa decit Societatile de Imbunatatiri Funciare (SNIF-uri), fiind posibil totodata ca fondurile sa fie preluate de catre masura 2.1 prin care consiliile locale puteau depune proiecte pentru imbunatatirea infrastructurii rurale, mai precis introducerea alimentarii cu apa si asfaltarea drumurilor comunale. La acestea se adauga doua masuri care ofera fonduri pentru constituirea grupurilor de producatori agricoli si pentru elaborarea metodelor agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural. „In acest caz este vorba despre acei producatori care, in scopul protejarii mediului, dau cu diferite substante chimice pe cimp, in felul acesta scazindu-le productia. Tocmai acest lucru vrea sa compenseze si aceasta masura“, a explicat Daniel Popescu. Conform spuselor sale, cele cinci masuri vor deveni operationale in lunile mai-iunie. „S-au elaborat fisele masurilor si se lucreaza la elaborarea procedurilor si la pregatirea profesionala a personalului“, a precizat directorul Agentiei Sapard Oltenia.

In Dolj, Agentia Sapard are in lucru doua contestatii la Tuglui si Dragotesti

De parca dificultatile cu care s-au confruntat in prima etapa a masurii 2.1 destinata consiliilor locale nu au fost de ajuns, reprezentantii Agentiei Sapard Oltenia isi bat capul zilele acestea cu mai multe contestatii depuse de firmele care au pierdut licitatiile pentru imbunbatatirea infrastructurii rurale in localitatile Tuglui si Dragotesti.

Aceeasi situatie se intilneste si in celelalte judete in care au avut loc recent licitatii pentru desemnarea constructorilor. In cazul localitatii Tuglui, firma care a iesit pe locul doi a contestat atribuirea contractului de aproape un milion de euro pentru reabilitarea unui drum local unei firme cu care Agentia Sapard a colaborat si in prima faza a masurii 2.1. Agentia Sapard a propus consiliului local sa reia evaluarea dosarului si sa numeasca alta comisie, dar edilii din Tuglui au refuzat acest lucru. Cu aceeeasi stare conflictuala se confrunta reprezentantii Sapard si la Dragotesti, unde firma cistigatoare va introduce alimentarea cu apa in localitate, demers sustinut de Uniunea Europeana cu miliarde de lei. „La licitatiile pe masura 2.1 destinate consiliilor locale au fost depuse contestatii in cazul majoritatii proiectelor. Contestatarii au fost firmele clasate pe locul al doilea. In felul acesta termenul de finalizare a lucrarilor ar putea fi depasit, deoarece nu le putem aviza dosarul de achizitie“, a declarat Daniel Popescu. Nu putine sint cazurile in care din diverse motive finalizarea lucrarilor a fost intirziata cu citeva luni din diverse motive. Cel mai cunoscut caz este cel al localitatii Susani din judetul Vilcea, care nici pina la ora actuala nu a terminat lucrarile, desi termenul-limita a expirat de aproximativ trei luni. Obisnuite cu clementa autoritatilor, care pentru a nu crea o imagine nefavorabila in exterior dispun de cele mai multe ori prelungirea termenelor, firmele stiu ca fondurile Sapard aduc profituri grase, asa ca incearca prin orice mijloace sa cistige un astfel de contract de sute de mii de euro. Miza este si mai mare daca luam in calcul faptul ca banii de la Uniunea Europeana vor veni in transe mai mari decit pina acum, iar includerea pe lista firmelor care au lucrat cu Agentia Sapard nu poate decit sa le aduca beneficii in cazul unor viitoare proiecte cu finantare europeana sau guvernamentala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS