17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii nu apeleaza la medic pentru depistarea precoce a cancerului

Doljenii nu apeleaza la medic pentru depistarea precoce a cancerului

Cancerul, in diferitele sale forme, este a doua cauza de deces dupa bolile cardiovasculare. Numai in 2003, in Romania s-au inregistrat 60.000 de cazuri de cancer, in ultimii ani constatindu-se o crestere cu circa 1.000-1.500 de cazuri. Desi incidenta cancerului in Romania este mai mica fata de cea din Europa centrala si de vest, mortalitatea datorata acestei boli se mentine la cote destul de mari. Acest fapt se datoreaza, in primul rind, faptului ca oamenii isi neglijeaza sanatatea, multi neavind o educatie medicala corespunzatoare.

In prezent, in Romania exista posibilitatea efectuarii unor tratamente de actualitate. Tratamentul sistemic specific al cancerului (chimioterapie, hormonoterapie, imunoterapie etc.), interventia chirurgicala si radioterapia efectuate pentru aceste afectiuni cresc substantial supravietuirea si calitatea vietii, inclusiv pentru pacientii diagnosticati intr-un stadiu avansat al bolii. In Romania, sint 75 de centre oncologice, fiecare beneficiind de un buget alocat in functie de numarul de pacienti tratati.

Tratamentul pentru toate formele de cancer este gratuit, pentru 2005 fiind alocate 40 de milioane de euro pentru tratarea bolii. In Dolj, au fost tratati anul trecut peste 3.400 de pacienti bolnavi de cancer, 80 la suta prin internare. Anul acesta, numarul bolnavilor tratati la Clinica de oncologie din Craiova a ramas relativ constant.

Cei mai multi bolnavi de cancer in Dolj au peste 60 de ani

Majoritatea doljenilor bolnavi de cancer aflati in evidenta Clinicii de oncologie din Craiova au peste 60 de ani, dar sint si multi tineri. In clinica sint tratate si persoane care au intre 18 si 30 de ani, care insa au depistat boala in forma incipienta. Bolnavii de cancer din Dolj provin, in egala masura, din mediul urban si din cel rural. De asemenea, numarul femeilor cu cancer fiind relativ egal cu cel al barbatilor. Din pacate, pacientii din mediul rural se prezinta la medic intr-un stadiu avansat al bolii. Acest fapt este cauzat in primul rind de gradul de educatie medicala si informare redus, dar si de faptul ca nu merg la consultatii atunci cind observa cele mai mici semne de boala.

La Clinica de oncologie din Craiova, cele mai dese forme de cancer sint cel al glandei mamare, pulmonar, cancerul de col uterin si cel digestiv.

Dr. Michael Schenker, de la Clinica de oncologie din Craiova, spune ca oamenii ar trebui sa constientizeze ca sanatatea este pretioasa.

„Sanatatea este foarte importanta pentru fiecare. Orice om ar trebui sa-si faca o data pe an un control amanuntit si ar trebui sa se prezinte la medic la cel mai mic semn de boala. Depistarea cancerului in forma incipienta este foarte importanta. Formele incipiente de cancer sint mult mai usor de tratat. Oamenii nu trebuie sa se mai sperie. Tratamentele sint cele de ultima ora la nivel mondial, dar trebuie sa fie constienti de importanta efectuarii acestora. Implicarea medicilor de familie, in special din mediul rural, poate fi un factor vital in depistarea cancerului in forme incipiente“, a afirmat dr. Michael Schenker.

Frica, rusinea, lipsa banilor sau a timpului, motive pentru care doljenii nu merg la medic

Multi doljeni refuza sa se prezinte la medic atunci cind observa semne de boala. Motivele sint din cele mai diverse, predominind frica de doctori, rusinea, lipsa banilor sau pur si simplu lipsa timpului. Desi se tem de cancer, ei spun ca nu merg la medic decit daca se simt foarte rau.

S.I., de 58 de ani: „Ma tem de cancer. E o boala groaznica. Dar nu merg la medic decit daca ma simt foarte rau. N-am mai fost de vreo trei ani la un control. N-am nici bani si nici timp pentru asta. Daca o fi sa am cancer, Dumnezeu cu mila. Deocamdata nu-mi fac griji“.

M.G., de 63 de ani: „Eu sint batrina. Daca n-am facut pina la virsta asta, nu mai fac. N-am bani sa ma duc la doctor, cu toate ca ma mai doare una, alta. Si mi-e si rusine. Eu sint de la tara. Am auzit de cancer. E o boala din care nu prea scapi. Nu stiu ce sa mai zic“.

A.U., de 23 de ani: „Daca ar fi sa am cancer? Eu stiu? Adevarul e ca imi e cam teama de doctori, dar, daca as descoperi ca am boala asta, macar sa fie la inceput, ca se poate trata. Mai merg la medicul de familie din cind in cind, dar n-am avut probleme deosebite“.

G.F., de 48 de ani: „Eu am fost operata de cancer acum cinci ani si ma simt foarte bine. Am avut noroc ca l-am descoperit la timp. Am urmat strict tratamentul, am facut tot ce mi-au spus medicii si sint bine, pe picioarele mele. Sint convinsa ca n-o sa mor din asta. Mai merg la control din cind in cind, dar totul e bine“.

M.I., de 62 de ani: „Eu nu prea merg la medic. La virsta mea ce pot sa mai astept? Tot cu o moarte sint dator. Ca o fi acum sau o fi mai tirziu, cine stie? Cancerul? Nici nu stiu daca se trateaza“.

In Dolj exista programe de depistare precoce a cancerului

In judetul Dolj se desfasoara o serie de programe guvernamentale de preventie si depistare precoce a cancerului. Este vorba despre cancerul glandei mamare, cancerul de col uterin, cancerul colorectal, precum si cel de prostata.

„Pentru aceste programe guvernamentale, care se desfasoara in judetul Dolj, dar si in intreaga tara, exista un buget special destinat preventiei si depistarii precoce a cancerului. La nivelul tarii, se aloca 23 de miliarde de lei pe an, bani care se impart judetelor, in functie de anumite criterii. Persoanele care doresc sa beneficieze de aceste programe se pot adresa cabinetului de oncologie din cadrul Policlinicii Spitalulului de Urgenta Craiova, de unde vor putea obtine toate informatiile necesare, astfel incit sa poata depista din timp boala“, a precizat dr. Michael Schenker, de la Clinica de oncologie din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS