15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFrauda SAPARD la Barbatesti - Gorj

Frauda SAPARD la Barbatesti – Gorj

• Magistrata Gabriela Neagu, purtatoarea de cuvint a Parchetului National Anticoruptie, a confirmat pentru Gazeta de Sud ca procurorii PNA ancheteaza modul in care edilii din comuna gorjeana Barbatesti au obtinut finantarea SAPARD pentru o alimentare cu apa • Proiectul a fost depus la Agentia SAPARD ca investitie noua, cu toate ca o parte a acestuia fusese realizata • Pentru a acoperi contributia de 30% a comunitatii locale, primarul Constantin Patrascu a pus gaj la BCR sediile primariei si ale celor doua camine culturale • Prejudiciul se ridica la sase miliarde de lei, atit cit este si valoarea imprumutului, potrivit unor surse judiciare

Parchetul National Anticoruptie ancheteaza modul fraudulos prin care a fost obtinuta finantarea proiectului SAPARD de alimentare cu apa a mai multor sate din comuna Barbatesti-Gorj. Conform unor surse autorizate din cadrul Biroului PNA Gorj, ancheta vizeaza un imprumut bancar folosit pentru acoperirea contributiei locale pe care comunitatea trebuia sa o aiba in cadrul proiectului SAPARD. Valoarea imprumutului este de sase miliarde de lei si a fost obtinut de la Banca Comerciala Romana, prin gajarea mai multor institutii de utilitate publica, intre care si actualul sediu al Primariei Barbatesti. Acest lucru a fost posibil prin trecerea primariei, dar si a celor doua camine culturale din patrimoniul public in cel privat, printr-o hotarire a Consiliului Local Barbatesti. Trecerea sediului primariei in patrimoniul privat vine insa in contradictie cu Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Conform anexei la lege in care se specifica bunurile de utilitate publica ce nu pot fi trecute in patrimoniul privat, Consiliul Local Barbatesti nu avea voie sa foloseasca primaria ca bun privat pentru un gaj la banca.

Nereguli si mai mari in dosar

Conform acelorasi surse judiciare, la dosarul care se afla pe masa procurorilor PNA Bucuresti, se gasesc mai multe documente false, lucrarea de alimentare cu apa fiind inceputa cu o firma si terminata cu alta. Cu toate acestea, la Agentia SAPARD, proiectul de alimentare cu apa de la Barbatesti figureaza la pozitia a 15-a ca investitie noua. Receptia la investitia respectiva a avut loc pe 27 septembrie 2004, lucrarile fiind demarate pe 22 decembrie 2003, de firma FOLDGEP din Budapesta, cistigatoarea lucrarilor in valoare totala de 26 de miliarde de lei. Constantin Patrascu, primarul din Barbatesti, recunoaste ca lucrarile de alimentare cu apa a satelor Barbatesti, Socu, Petresti si Musculesti au inceput in 2002. In acelasi an, dupa executarea unei statii de apa, a urmat si proiectul SAPARD. „Investitia este in valoare de 26 de miliarde de lei si proiectul a iesit eligibil. Firma care l-a executat este din Ungaria. Noi a trebuit sa venim cu o contributie de 30% si nu aveam bani. A trebuit sa transferam din patrimoniul public in cel privat doua camine culturale si sediul primariei. Apoi am obtinut si imprumutul de sase miliarde de lei de la BCR. Inainte de a veni banii de la SAPARD, noi am inceput constructia unui rezervor de apa din fonduri proprii cu alta firma. A fost asa o finisare si la urma s-a venit cu tot ce trebuie. Firma din Ungaria nu a primit bani pentru ceea ce nu executase. Bazinul era deja existent. Iar daca nu faceam imprumutul ala pierdeam apa. Toata lumea face asa“, a declarat primarul Constantin Patrascu.

Procurorii PNA vor incerca sa afle daca partea de lucrare existenta a fost folosita pentru acoperirea contributiei locale si de asemenea modul in care a fost cheltuita suma de sase miliarde de lei. Dupa ce s-a aflat in cercetare la Politia Economica din cadrul IJP Gorj, dosarul SAPARD Barbatesti a ajuns prin declinare de competenta de la Biroul PNA Gorj la PNA Bucuresti. „Intr-adevar, acest dosar SAPARD care vizeaza o investitie de apa de la Barbatesti se afla la PNA, la cei doi procurori care se ocupa special de astfel de dosare. Deocamdata, nu se pot spune prea multe, cercetarea fiind abia demarata“, a precizat Gabriela Neagu, purtatoarea de cuvint a PNA Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS