15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateObiectele de lut sint pe cale de disparitie

Obiectele de lut sint pe cale de disparitie

Obiectele traditionale romanesti nu sint foarte cautate de craioveni. Expuse pe tarabele din piete, diversele obiecte din lut sau lemn nu constituie un punct de atractie pentru cumparatori.

„Lucrez citeva zile la o strachina sau la o cana si o vind, in cel mai bun caz, cu zece mii de lei. Pentru a le realiza trebuie indeplinit un adevarat ritual, care presupune alegerea unui pamint bun. Dupa ce le dau forma le las sa se usuce si apoi le pictez. Aceasta indeletnicire se pastreaza in familia noastra de mai multi ani. Eu am invatat-o de la sotul meu, care a furat-o de la tatal lui. In prezent, nu sint multi interesati sa le cumpere, desi pretul este derizoriu. Inainte de revolutie scoteam bani frumosi din confectionarea acestor obiecte. Acum insa nu ne ajung banii nici macar sa ne intoarcem acasa, la Bals“, a spus dezamagita Ana Nica, una dintre vinzatoare.

Desi frumos ornamentate, obiectele traditionale sint concurate de cele moderne, din inox sau alte aliaje. Pretul unei farfurii din pamint porneste de la cinci mii de lei, putind sa ajunga si la zece mii de lei, in functie de marimea pe care o are. Cele mai bine vindute sint, din pacate, oalele de tamiiat si ulcioarele folosite la tamiierea mortilor. Craiovenii care doresc sa-si ornamenteze casa cu obiecte din lut pot gasi si ghivece de flori sau vaze cu preturi variind intre cinsprezece mii de lei si treizeci de mii de lei.

„Mai vin craiovencele sa cumpere linguri de lemn, care sint zece mii de lei bucata sau ciururi, dar asta foarte rar. De cele mai multe ori, trec doar sa le admire. Daca as fi fost nevoit sa traiesc din vinzarea obiectelor de lemn pe care le fabric as fi ajuns pe drumuri. Sint pensionar si, pe linga ce primesc de la stat, mai fac un ban si din vinzarea obiectelor pe care le realizez din placere“, a afirmat Marin I.

Momentele in care vinzatorii de obiecte traditionale isi sporesc veniturile sint tirgurile anuale ale mesterilor olari. Ele sint insa cumparate pentru a fi folosite ca decoratiuni, pierzindu-si astfel valoarea casnica. „Anul trecut, am facut cumparaturi de la tirg cam de cinci sute de mii de lei. Mi-am luat tot felul de cescute din lut, dar nu sa le folosesc la bucatarie. Acum am venit sa iau un ulcior pentru a-l trimite cadou unei prietene din Spania“, a spus Ileana S.

Daca interesul craiovenilor pentru obiectele de lut, lemn sau pamint va fi la fel de mare si in viitor, cel mai probabil ele vor disparea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS