24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii de gradinita si taranii sint invatati sa se alimenteze corect

Copiii de gradinita si taranii sint invatati sa se alimenteze corect

50% din populatia din mediul rural este supraponderala, iar 8% sufera de subnutritie

Copiii din gradinitele craiovene vor invata de acum incolo, pe linga poezii si cintecele, cum sa manince corect si ce alimente ii ajuta sa creasca mari si sanatosi. Initiativa apartine corpului medical al Centrului Clinic de Diabet Nutritie si Boli Metabolice (CCDNBM) Dolj, din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, si are la baza statisticile ingrijoratoare privind obezitatea si bolile de nutritie de care sufera peste jumatate din populatia judetului.

„Un lucru extraordinar este ca directorii gradinitelor ne-au contactat pe noi, ceea ce indica faptul ca oamenii incep sa perceapa importanta unei alimentatii sanatoase. Am inceput sa derulam acest program pe care il dorim de lunga durata pornind de la ideea ca nu poate fi decit un lucru bun ca acesti copii sa mearga acasa si sa isi traga parintii de mineca si sa le spuna ceva de genul: <<Mami, am invatat ca nu e bine sa-mi dai atitea dulciuri!>>“, spune conf. dr Maria Mota, medicul sef al clinicii, adaugind ca, atunci cind este vorba de obezitate, este mult mai usor sa previi decit sa vindeci.

Inceputul „Programului de preventie a obezitatii“ a avut loc la Gradinita „Confectii“, unde medicul specialist Delia Vladu le-a vorbit copiilor despre ce, cum si cit trebuie sa manince: „A fost foarte interesant si frumos. Copiii m-au ascultat cu mare atentie si mi-au pus tot felul de intrebari. Am fost placut surprinsa de cit de multe lucruri stiu. De exemplu, m-au intrebat de ce nu e bine sa maninci cartofi prajiti si ce e mai bine sa maninci: margarina sau unt“. Ca sa fie cit mai convingatoare, Delia Vladu a adus cu ea la lectia despre sanatate un cos cu fructe „…din care copiii mai <<furau>> cite ceva, dupa care se intorceau cuminti pe scaunelele lor. Au fost niste draguti“.

Succesul de care s-a bucurat primul pas al programului a incurajat conducerea CCDNBM, care intentioneaza sa patrunda in toate gradinitele si scolile din judet.

Taranii au fost masurati, cintariti si sfatuiti

Educarea copiilor in directia unei alimentatii sanatoase nu este singura initiativa a centrului clinic, in atentia medicilor nutritionisti aflindu-se de patru ani populatia din mediul rural. Peste 20 de studenti ai Facultatii de Medicina din Craiova, aflati sub indrumarea si supervizarea conf. dr. Maria Mota, si-au petrecut patru veri in comunele doljene Argetoaia, Bistret, Cotofenii din Fata, Goicea, Virvor, Gingiova si Bradesti, realizind studii privind modul de alimentatie a populatiei.

„A fost un volum de munca enorm. Studentii au lucrat de la ora sapte dimineata pina la 12 noaptea. Au dovedit foarte mult entuziasm si energie si au realizat lucruri extraordinare. Dupa ce vorbeau cu fiecare in parte, masurau, cintareau oamenii, le luau tensiunea si le dadeau sfaturi, seara aveau intilnire cu tinerii satului si discutau despre problemele de nutritie, contraceptie si imparteau pliante. Iar dimineata la prima ora studiau calitatea apei din fintini, sfatuind oamenii la ce distanta trebuie sa le situeze fata de grajd, WC etc“, a spus Maria Mota.

Studiile au demonstrat ca aproximativ 50% din populatia rurala este supraponderala, iar 8% dintre tarani sint subnutriti. Baza alimentatiei o constituie grasimile animale, consumate in exces, iar foarte putini stiu (sau nu isi permit) sa foloseasca uleiul vegetal.

Munca de cercetare a studentilor si a cadrelor medicale din cadrul CCDNBM a fost concretizata in sapte lucrari de specialitate care au fost prezentate la congrese internationale si s-au bucurat de un mare succes.

Toate aceste lucruri au fost realizate cu ajutorul sponsorilor si cu sprijinul Directiei Sanitare, al Facultatii de Medicina si al Prefecturii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS