22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Martisor in lanturi

Comerciantii si-au „rezervat“ deja centrul Craiovei, punind sub lacat scaune, canalizari si stilpi de iluminat

Zona centrala a Craiovei arata ca portile inchisorii Jilava, judecind dupa multitudinea de lanturi si lacate de toate marimile care pot fi zarite pe grilajul canalizarii de linga magazinul Mercur si chiar pe stilpii de iluminat public din zona. Misterul a fost dezlegat de cineva din bransa. Este vorba despre batalia pentru vadurile comerciale cele mai bune intre vinzatorii de martisoare care, incepind chiar cu ultimele zile ale lunii februarie, vor invada centrul orasului. In lipsa unui control serios din partea primariei, fiecare isi „rezerva“ locurile cum poate: cabluri multicolore, mese, cartoane, tevi sau chiar scaune priponite in lanturi si puse sub lacat, astfel ca zona centrala a orasului arata foarte urit.

Risti un scandal daca atentezi la locurile ocupate

Daca esti nou in bransa si iti alegi un loc la intimplare, risti sa provoci scandal si sa te alegi chiar cu o bataie. „Odata am vrut sa ma interesez mai in detaliu despre problema, insa imediat au si aparut citiva indivizi care se uitau dubios la mine. Mi s-a facut teama si am plecat“, a marturisit Adina M., care se ocupa cu vinzarea de martisoare de trei ani.

„Eu am fost si la Cluj anul trecut si am vazut ca acolo lumea este mult mai civilizata. Fiecare comerciant care doreste sa vinda martisoare depune o cerere la primarie si specifica si locul in care vrea sa-si amplaseze taraba, dupa ce solicita acceptul patronilor de magazine din zona. Aici, nimeni nu te intreaba de loc, ci te taxeaza pentru zona centrala a orasului, dupa care te lasa sa-ti alegi“, a mai spus aceasta.

Primaria a primit aproximativ 70 de cereri pentru Calea Unirii, insa nu este exclus ca, incepind cu jumatatea lunii, municipalitatea sa se confrunte cu o avalanta de solicitari. Taxa zilnica pe care fiecare comerciant trebuie sa o plateasca este de 8.000 de lei pe metru patrat – in zona zero, 7.000 lei – in zona unu si 6.000 in celelalte. Apoi, fiecare are obligatia sa specifice forma de organizare (pfi, societate comerciala), dupa care trebuie sa plateasca o taxa la finante, de cel putin 300.000 de lei. Nu-i rau, tinind cont ca, in saptamina de virf, comerciantii pot scoate citeva milioane de lei din aceasta activitate.

In Tirgu Jiu, comerciantii si-au rezervat tarabele din decembrie

Primaria Tirgu Jiu a primit 250 de solicitari pentru concesionarea de spatii in vederea comercializarii de martisoare si cadouri specifice lunii martie. Vinzatorii stiu ca locurile se obtin in functie de data depunerii cererilor, astfel incit unii au solicitat acest lucru inca din luna decembrie pentru a fi siguri ca vor prinde cele mai bune locuri unde sa-si amplaseze tarabele.Taxa de concesionare este de 33.000 de lei pe zi pentru un metru patrat. Anul trecut, la bugetul local s-au incasat 83 de milioane de lei din concesionarea acestor spatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS