17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfaceri dubioase la Uzina de Reparatii Motru

Afaceri dubioase la Uzina de Reparatii Motru

• Constantin Paulin, directorul Uzinei de Reparatii din Motru, face afaceri cu Constantin Paulin, patronul de la TECHTRANSMET 2000 SRL Motru • Asociatul lui Paulin la TECHTRANSMET, Razvan Sozanschi, directorul general de la SC PARTENER COM din Brasov, face de asemenea afaceri cu UR Motru • In plus, Romulus Verzea, director general al SC SCUDIVER UTB SA Brasov si membru in Consiliul de Administratie al UR Motru, face si el afaceri cu UR Motru • Al doilea sindicat care se chinuieste sa se nasca in cadrul uzinei este purtat prin instanta de Sergiu Manolescu, liderul Sindicatului Liber din UR Motru • Aproape toti membrii Sindicatului Liber UR Motru au primit adeziuni PSD completate • Cei 12 angajati, care doresc sa formeze un nou sindicat, au fost schimbati din functii de directorul Paulin • In Consiliul de Administratie al UR Motru se afla si Ioan Gaf-Deac, fost ministru secretar de stat in Ministerul Industriilor • Tot in Consiliul de Administratie al UR Motru se afla si Sergiu Manolescu, reprezentantul sindicatelor

Din cel mai puternic prestator de servicii pentru Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO), Uzina de Reparatii (UR) din Motru, al carui principal obiect de activitate este fabricarea utilajelor pentru mine si cariere, a devenit o cenusareasa. Daca in 2002, uzina mergea pe profit, la jumatatea anului 2003 pierderile se ridicau la citeva miliarde de lei, crescind si in acest an. UR Motru a fost cumparata in 1999 de salariati de la APAPS. Muncitorii, care au fiecare acelasi numar de actiuni, nu au devenit inca proprietarii UR Motru, acestia mai avind de achitat rate timp de doi ani. In 1999, Constantin Paulin a devenit directorul UR Motru, Sergiu Manolescu fiind presedintele Sindicatului Liber din uzina in care activeaza 372 de oameni. Daca la inceput nu erau in relatii atit de strinse, in prezent, directorul si liderul de sindicat se inteleg bine, incit Sergiu Manolescu a devenit membru in Consiliul de Administratie al uzinei. In acelasi timp, Constantin Paulin a devenit, la rindul sau, nasul de cununie al fiicei liderului de sindicat. Astfel, prietenia celor doi s-a reflectat si in managementul uzinei, evidentiindu-se mai ales in momentul in care citiva salariati au incercat sa formeze un sindicat nou, numit PRO DEMOCRATIA. De altfel, exista si o sentinta civila, numarul 26, prin care s-a constituit noul sindicat.

Frecusuri

De la aparitia sindicatului, despre care directorul Paulin sustine ca a primit doar niste hirtii care il informau despre existenta acestuia, au inceput si problemele. Un grup de 12 salariati, membri ai PRO DEMOCRATIA, au declarat ca in permanenta au fost amenintati sa renunte la ideea de a forma un nou dindicat. „Au inceput sa curga imediat dispozitii de sanctionare, de retrogradare din functii sau de schimbare a locurilor de munca pentru aproximativ 50% dintre membrii noului sindicat. Dispozitii fara nici o baza legala pe care le-am contestat la Tribunalul Gorj. Pentru ceilalti membri nu s-au dat dispozitii, deoarece sint muncitori si nu aveau unde sa-i retrogradeze. A mai fost folosit Contractul Colectiv de Munca pe 2003, pentru a bloca drepturile acestor salariati in ajunul sarbatorilor. Acest fapt s-a vrut o intimidare pentru membrii noului sindicat“, au declarat cei 12 muncitori, nemultumiti de modul in care au fost schimbati din functii. Constantin Paulin a afirmat ca transferurile respective au avut loc inainte de aparitia noului sindicat si tin strict de managementul uzinei. In ceea ce priveste drepturile retinute, Paulin a declarat ca nemaifiind membri in Sindicatul Liber, angajatii din noul sindicat si-au piedut si anumite drepturi. Acestea fiind negociate de administratie numai cu Sindicatul Liber. Directorul Constantin Paulin mai este acuzat ca ar fi cheltuit peste 250 de milioane de lei in 2002 si 2003, in calatorii de afaceri in Italia, Iugoslavia si Germania. Despre acestea, directorul general declara ca s-au materializat in realizarea unui prototip de rezervor.

Uzina si afacerile

Grupul contestatarilor managementului directorului Paulin, sustinut de Sergiu Manolescu, afirma ca in prezent UR Motru inregistreaza pierderi de 15 miliarde de lei. De asemenea, uzina are datorii la bugetul statului de peste 100 de miliarde de lei. La data preluarii, UR Motru avea creante de recuperat de la CNLO de 30 de miliarde de lei. Din 1999 si pina in prezent, conducerea a cheltuit 35 de miliarde de lei pentru constructia unui nou sediu si doua miliarde de lei pentru constructia unei statii de benzina. Conducerea UR Motru motiveaza starea grea in care se gaseste unitatea prin pierderea licitatiilor cu CNLO, care asigurau peste 40% din activitatea uzinei. In timp ce uzina acumuleaza tot mai multe datorii, directorul si prietenii acestuia prospera. Cu toate ca initial a negat ca firma TECHTRANSMET, al carei patron este, a facut afaceri cu uzina al carei este director, Constantin Paulin a recunoscut ca a avut un contract pentru furnizarea de tipizate. „A aparut intr-adevar o comanda catre firma mea, care se ocupa in principal cu termopanele. Am si o tiparnita unde fac tipizate pentru tot orasul. La uzina noi nu facem licitatii, ci mergem numai pe selectia de oferte. Platile se fac numai pe baza de procese-verbale de compensare. Am luat prin firma mea, iar preturile nu sint atit de mari. Cred ca a fost vorba de 12 milioane de lei“, a afirmat directorul UR Motru. La numai 300 de metri de sediul UR Motru se afla sediul luxos al SC TECHTRANSMET, firma lui Constantin Paulin, despre care localnicii cred ca este unul dintre cei mai bogati oameni din Motru.

TECHTRANSMET a cumparat sediul administrativ al UR MOTRU

Dorind sa construiasca un sediu pentru firma sa, Constantin Paulin a scos la vinzare, dupa finalizarea noului sediu, vechiul sediul administrativ al UR Motru. Cu toate ca salariatii nu erau la data respectiva si nici in prezent proprietari pe mijloacele fixe ale uzinei, baracile respective au fost vindute totusi. Cumparator a fost bineinteles patronul firmei TECHTRANSMET, Constantin Paulin. „Da, au fost scoase la vinzare, dar nu ca mijloc fix. Baracile respective au fost dezmembrate si eu le-am cumparat in calitate de persoana fizica. Le-am folosit pentru constructia sediului firmei mele“. Despre anumiti membri ai Consiliului de Administratie, dar si parteneri de afaceri, directori la societati comerciale din tara, Constantin Paulin declara ca acestia ii sint prieteni si il ajuta sa conduca mai bine Uzina de Reparatii. In Consiliul de Administratie al UR Motru se afla doua persoane din Bucuresti: Ion Joldea si Ioan Gaf-Deac, fost ministru secretar de stat in Ministerul Industriilor. Despre acesta din urma, Constantin Paulin sustine urmatoarele: „Gaf-Deac… Pai acum dumneavoastra trebuie sa scrieti tot ce e trecut acolo in Consiliul de Administratie? Cum sa va spun? Sint niste oameni de o anumita factura, carora nu le convine sa apara prin ziare. Nu le convine sa apara intr-un frecus de tipul asta. Gaf-Deac este consilier al domnului Iliescu. L-am cunoscut intr-o anumita conjunctura si i-am propus sa vina. Domnul Joldea este director in Directia Speciala in Ministerul Industriilor“, a precizat Paulin.

Intre prieteni

Unul dintre asociatii lui Constantin Paulin la TECHTRANSMET, Razvan Sozanschi, directorul general de la SC PARTENER COM din Brasov, face de asemenea afaceri cu UR Motru. Un alt prieten al lui Paulin, care l-a insotit in calatoriile de afaceri in strainatate, dupa cum declara membrii noului sindicat, este Romulus Verzea. Acesta este director general la SC SCUDIVER UTB SA Brasov si membru in Consiliul de Administratie al UR Motru. Atit SC PARTENER COM, cit si SC SCUDIVER UTB SA Brasov au avut relatii comerciale cu Uzina de Reparatii din Motru. Daca cele doua firme nu s-au bucurat de privilegii la incasarea banilor, firma TECHTRANSMET a incasat bani, si chiar in avans. Astfel, pe o lista cu furnizorii in sold la data 14.11. 2003, TECHTRANSMET a incasat 49.671.499 de milioane de lei. Cu toate acestea, directorul Paulin a declarat ca firma sa a avut cu UR Motru un contract de numai 12 milioane de lei. Pe linga afaceri, la UR Motru se desfasoara o intensa activitate politica ce vizeaza inrolarea muncitorilor de la UR Motru in PSD Gorj. Aproape fiecare muncitor a primit o adeziune la PSD completata, cu toate datele angajatului respectiv, inclusiv codul numeric personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS