11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii cu handicap si ingrijitorii acestora - bataia de joc a autoritatilor

Copiii cu handicap si ingrijitorii acestora – bataia de joc a autoritatilor

Asistentii persoanelor cu handicap de gradul I in judetul Olt traiesc, de citeva saptamini, o drama dupa ce primariile de care apartin nu au platit in unele comune pina in prezent drepturile salariale pe care insotitorii ar fi trebuit sa le primeasca, unele chiar din luna februarie. Autoritatile oltene au decis, in urma cu citeve saptamini, ca ingrijitorii copiilor cu handicap sa efectueze controlul medical anual pentru re-diagnosticarea micutilor la un cabinet medical situat pe strada Draganesti, din Slatina, la etajul trei al unui imobil, care nu este prevazut cu ascensor.

Conform legilor in vigoare, ingrijitorii minorilor cu handicap de gradul I trebuie ca, o data pe an, sa se prezinte obligatoriu in fata unei comisii de expertiza, care trebuie sa stabileasca daca minorul va fi sau nu decazut din gradul I de handicap la un grad inferior, chiar daca handicapul copilului este din nastere sau imposibil de schimbat in vreun mod.

Ca sa nu existe nici un dubiu in privinta diagnosticului, ingrijitorii minorilor cu handicap trebuie sa vina in fata Comisiei impreuna cu copilul. Cum mai mult de jumatate dintre cei 400 de copii cu dizabilitati din Olt nu se pot deplasa, acest control anual a devenit un chin pentru cei care au grija de ei.

„Ne mor copiii in casa!“

Dorina Topala este din comuna Negreni, din apropierea Scornicestiului. Lunar, este nevoita sa vina la Slatina, la comisie, pentru a lua tratamentul pentru fiica ei in virsta de opt ani si jumatate, care nu poate deplasa din cauza handicapurilor pe care le are din nastere.

„De cind ne-au dat de primarii, am ajuns sa stam cu dintii la gard! In Scornicesti, nu ne-au mai dat banii pentru insotitori din luna mai! Va dati seama cum am trait cu un copil handicapat in casa? Toti vorbesc ca acesti copii au nu stiu ce drepturi, dar, daca te uiti mai atent, vezi ca nu e decit bataie de joc! Ne mor copiii in casa si noi nu avem cu ce sa-i ajutam! Cum sa ingrijesti un asemenea copil cu 2,5 milioane de lei pe luna, daca ai norocul sa-i primesti si pe astia!? In alte tari au grija de copiii astia ca de ochii din cap si la noi incearca sa ni-i omoare acasa!“, a spus mihnita Dorina Topala.

„Mai bine ne aruncau jos, pe trotuar!“

Dr. Niculina Nae, unul dintre membrii comisiei, spune ca situatia este foarte grea pentru parintii copiilor nedeplasabili, care trebuie sa urce pina la etajul trei, pentru control. „Pina in vara, am facut aceste vizite medicale in cabinetele de la parter, unde nu erau decit citeva trepte de la intrare si nu erau mari probleme pentru copiii si parintii lor. In lunile iunie – noiembrie am fost mutati de colo – colo, in diferite cabinete din cladire. Din noiembrie, am ajuns aici, la etajul trei, pentru ca jos, unde eram, a fost amenajata sectia de boli cronice a Spitalului Judetean! Parintii copiilor cu handicap care trebuie sa faca aceste controale medicale anuale sint nevoiti sa urce acum trei etaje impreuna cu copiii. Si cum ii urca pina aici numai ei stiu prin ce trec! Zielele trecute, m-am trezit cu un copil de 17 ani in cabinet, in scaun cu rotile, cu parintii alaturi, aproape sa-si dea suflarea dupa efortul depus la urcarea scarilor! Mai bine ne aruncau jos, in strada sau pe trotuar!“, a spus dr. Niculina Nae.

Pentru a-i ajuta pe cei aflati in situatii asemanatoare, dr. Niculina Nae spune ca nu de putine ori a coborit la parterul imobilului pentru a-i examina pe copii. Dar putini sint parintii care indraznesc sa-i ceara doctoritei sa coboare la parter sa le vada copilul bolnav.

Autoritatile adopta politica strutului

Pentru ca „pachetul de servicii“ sa fie complet, holul unde se afla cabinetele medicale este neiluminat, putina lumina venind de la… WC-urile amplasate in fata cabinetelor medicale! Directorul Spitalului Judetean Slatina, dr. Florin Paraschiva, se spala insa pe miini si declara ca dr. Niculina Nae a fost consultata in momentul in care s-a decis mutarea cabinetelor medicale in cauza la etajul trei al imobilului de pe strada Draganesti, iar aceasta a fost de acord cu mutarea. „Nu dumneai este cea care spunea ca nu are asa multi pacienti cu handicap? Acum ce face?“, a intrebat retoric dr. Florin Paraschiva.

Cert este ca mai mult de jumatate dintre cei 1.500 de asistenti personali ai copiilor cu handicap de gradul I din Olt inca asteapta ca Mos Craciun sa-si aduca aminte de banii pe care nu i-au mai primit de la inceputul anului!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS