17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate47% dintre gorjeni traiesc numai din agricultura

47% dintre gorjeni traiesc numai din agricultura

• 60% din utilajele agricole sint bune de dat la fier vechi • Turismul rural este insuficient valorificat • Peste 10.000 de hectare de terenuri afectate de minerit au fost redate circuitului agricol

Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gorj a prezentat ieri stadiul in care se gaseste agricultura din judet. Din raportul intocmit de institutie, rezulta ca 47% din populatia de 387.308 locuitori isi desfasoara activitatea numai in agricultura. Aceasta este practicata pe 44% din totalul suprafetei judetului, care depaseste 560.000 de hectare, terenul arabil fiind de 103.271 de hectare. Suprafetele agricole au crescut in ultimii ani cu peste 10.000 de hectare prin redarea in circuitul productiv a terenurilor afectate de activitatile miniere si petroliere. Din nefericire, mai ales in zona colinara, structura terenului are la baza soluri neevoluate, fapt care a condus la eroziunea diferita a rocilor si la aparitia fenomenului de alunecare.

Turismul rural – la inceput de drum

Cea mai mare suprafata agricola, peste 200.000 de hectare, este detinuta si exploatata de producatorii agricoli individuali, in parcele mici, sub 2,5 hectare de teren. Mari carente se inregistreaza la dotarea cu tractoare si masini agricole, aflate in mare parte in sectorul privat. Aproximativ 60% din aceste utilaje sint bune de casat, avind un grad mare de uzura. In anumite comune, nu exista insa nici macar aceste utilaje invechite. La Jupinesti, practicarea agriculturii nu a depasit inca stadiul plugului tras de boi, foarte multe familii lucrind in acest fel pamintul. Prin programele derulate la nivelul Directiei Agricole, agricultorii gorjeni au achizitionat 30 de tractoare. O situatie mai buna se inregistreaza la cresterea animalelor. Pe primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, efectivele de porcine au crescut cu 7.050 de capete, iar la pasari cu peste 439.000 de capete. Oieritul este insa intr-un declin continuu, efectivele totale de ovine scazind cu 3.579 de capete. Conform specialistilor de la DGAIA, crescatorii de oi nu mai au posibilitatea de a valorifica la preturi convenabile lina si carnea oilor. Scaderea efectivelor de ovine in zone precum Novaci sau Baia de Fier a condus la promovarea turismului rural, insuficient valorificat pina in prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS