17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateToti cetatenii sint egali in fata legii...

Toti cetatenii sint egali in fata legii…

Seceta prelungita din 2002, introducerea impozitului pe terenul agricol, cresterea pretului la carburanti si lubrifianti, cresterea tarifului la transport, prabusirea sistemului de asigurari de sanatate, dar si iarna aceasta care nu se mai termina i-au adus pe locuitorii satelor in pragul disperarii.

Frigul din locuinte, lipsa hranei si a medicamentelor au facut ca multi dintre ei sa nu mai apuce primavara, spre bucuria guvernului, care mai face economie la pensii sau la venitul minim garantat.

Si, ca si cind toate acestea nu ar fi fost suficiente, consiliile locale din multe localitati au mentinut sau au introdus inca o taxa speciala, numita taxa pentru paza. In categoria acestor localitati se incadreaza si comuna Leu din judetul Dolj, in care consilierii au stabilit ca, pentru fiecare gospodarie locuita sau nu, sa se plateasca o taxa pentru paza de 150.000 de lei pe an.

Nu contest necesitatea pazei intr-o localitate, dar Legea 18/1996, care reglementeaza modul de organizare si desfasurare a pazei, a fost interpretata abuziv, iar unele dintre prevederile acesteia pot fi calificate ca neconstitutionale. Astfel, la art. 39 alin (1) din Constitutia Romaniei, se spune ca „munca fortata este interzisa“, ori a-i obliga pe oameni sa faca de paza prin rotatie inseamna a-i obliga la o munca fortata, mai ales ca in art. 16 din aceasta lege nu se precizeaza cine trebuie sa faca paza prin rotatie.

Chiar daca la art. 19 din aceasta lege se mentioneaza unele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana angajata cu plata pentru paza, ramine un mare semn de intrebare privind limita de virsta.

Tot la art. 16 din Legea 18/1996 se arata ca „asigurarea pazei se poate face si cu plata de la buget“, deci nu prin introducerea unei taxe speciale.

Daca inainte de a aproba taxa speciala domnii consilieri ar fi citit cu atentie art. 38 alin (2) litera (d) din Legea 215/2001, care spune ca „taxa speciala se stabileste in conditiile legii“, ar fi observat ca Legea 18/1996 nu prevede introducerea unei taxe speciale si, in plus, celui care plateste taxa speciala trebuie sa i se asigure serviciul pentru taxa platita ori, in cazul dat, ar fi trebuit sa i se asigure integritatea gospodariei, ceea ce la Leu nu s-a intimplat.

Se stie foarte bine ca orasenii nu sint obligati sa faca paza prin rotatie sau sa plateasca taxa speciala pentru paza si ca, in conformitate cu art. 16 din Constitutia Romaniei, „toti cetatenii sint egali in fata legii, fara privilegii sau discriminari“. Hotarirea nr. 1 din 28.01.2003, pe linga faptul ca sfideaza legea, este si imorala. Imoralitatea acestei hotariri consta in faptul ca oamenii, barbati sau femei, cu virsta de peste 80 de ani, care abia isi duc zilele, unii dintre ei fiind imobilizati la pat, sint pusi sa plateasca aceasta taxa speciala.

Sindicatul Agricultorilor si Pensionarilor din comuna Leu propune domnului prefect sa faca uz de prevederile art. 134 si 135 din Legea 215/2001 si sa anuleze Hotarirea nr. 1 din 28.01.2003, emisa de catre Consiliul Local Leu, raminind ca asigurarea pazei sa se faca prin plata de la buget, mai ales ca in acest an prin introducerea impozitului, pentru cele peste 10.000 de hectare de teren agricol si prin marirea impozitelor si taxelor pe cladiri si pe terenul intravilan, bugetul nu duce lipsa de fonduri.

Nu lipsa banilor de la buget constituie o problema, ci modul in care sint cheltuiti acestia.

Faptul ca de la bugetul comunei s-au cheltuit peste 30 de milioane de lei pentru deplasari in strainatate in timp ce comuna zace in intuneric, iar drumurile arata ca dupa bombardament este un semnal ca fondurile locale nu sint bine gestionate si ca un control al Curtii de Conturi este absolut necesar pentru a se cunoaste cum este cheltuit banul public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS