19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii au datorii de peste 31 de miliarde de lei la intretinere

Severinenii au datorii de peste 31 de miliarde de lei la intretinere

Nici o familie nu s-a angajat sa-si plateasca restantele apelind la credite

Ancheta sociala efectuata de reprezentantii Primariei Drobeta Turnu Severin si ai RA LOTUS, in rindul locatarilor racordati la sistemul centralizat de termoficare, a scos la iveala gradul de saracie in care se zbat majoritatea severinenilor. Se pare ca munca „recenzorilor“ a fost in zadar, deoarece Ordonanta nr. 6/2003, privind acordarea de facilitati la plata energiei termice, in baza careia s-au efectuat anchetele, a fost abrogata.

Din cele 4.558 de familii severinene recenzate, 2.707 se incadreaza in categoria familiilor insolvabile, cu o datorie de peste 31 de miliarde de lei. Acestea au venituri de pina la 1,8 milioane de lei pe membru de familie, au datorii la intretinere mai vechi de trei luni si mai mari de cinci milioane de lei.

„Din cele 2.707 familii, 542 sint beneficiare ale Legii 416, privind venitul minim garantat. 439 de familii, care urma sa beneficieze de credite fara dobinda, rambursabile in 24 de luni si egale cu datoriile, au debite in valoare totala de 4,2 miliarde de lei. 1.412 familii au venituri mai mari de 2,5 milioane de lei pe membru si datorii de peste 13,1 miliarde de lei. Acestea sint considerate rau-platnice si, conform Ordonantei 6, urma sa fie executate silit“, a spus Dinu Tudor, viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

15.000 de severineni vor primi ajutoare sociale

Desi la aceasta actiune s-a muncit destul de mult, mai sint si familii pe la care „anchetatorii“ nu au trecut. Este cazul Laviniei Matei, care a spus:

„Stau cu dosarul acasa si nu a venit nimeni sa ma intrebe ce venituri am. Sint bransata la RA LOTUS si nu am posibilitati de plata. Nici nu stiu ce sa fac acum cu dosarul. Imi face impresia ca a fost doar o gogorita“. Ordonanta care a stirnit atit de multa vilva a fost abrogata. In schimb, a fost emisa Ordonanta nr. 5/2003, publicata in Monitorul Oficial, care anuleaza o parte dintre promisiunile facute, iar altele au fost modificate. Astfel, primariile care si-au indeplinit sarcina primita la inceputul lunii februarie, aceea de a imparti datornicii in cele trei categorii, se pot considera pacalite, deoarece „recensamintul restantierilor“ are doar rol informativ.

Ajutoarele pentru plata facturilor la intretinere vor fi acordate in functie de venitul pe membru de familie, in baza Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. Cam la fel ca si pina acum, numai ca sint sase categorii de persoane.

Va trebui intocmite noi situatii si completate noi formulare. „In prezent, 12.500 de familii beneficiaza de ajutoare, potrivit Legii 416, dar numarul acestora va creste pina la 15.000, pentru ca s-a marit limita pe membru de familie, de la 1.053.000 de lei la 1,6 milioane de lei“, a precizat viceprimarul Dinu Tudor.

Cetatenii evita imprumuturile la banci

Noua ordonanta nu mai face referire la consumul blocurilor contorizate. Facturarea si plata energiei termice se fac pe baza consumului efectiv. In schimb, consumatorii vor putea opta pentru plata intretinerii in facturi egale pe tot parcursul anului. Mai grav este ca fondurile necesare pentru plata ajutoarelor de incalzire vor fi suportate din bugetele locale. Nici unul dintre severinenii care au datorii la intretinere nu a acceptat, nici in ruptul capului, ideea de a primi credite.

Potrivit reprezentantilor institutiilor care au efectuat „recenzarea“, cetatenii se feresc de imprumuturi, „de ideea de a-si gaja bunurile imobiliare, de a-i pune pe altii sa-i gireze“. In teren, s-a constatat ca sint multi locatari cu debite mai mari de cinci milioane de lei si mai vechi de trei luni, insa acestia s-au debransat de la reteaua de termoficare, iar ordonanta facea referire la cei care au primit agent termic in aceasta iarna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS