17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateForme de interventie psihologica

Forme de interventie psihologica

Psihoterapia si consilierea

In general, interventia psihologica poate fi definita ca o actiune profesionala fundamentala din punct de vedere stiintific si evaluata empiric, care opereaza cu mijloace si metode psihologice la nivelul experientei traite si a comportamentului, avind drept scop dezvoltarea sau reabilitarea unei persoane, prevenirea sau tratamentul tulburarilor.

Interventia psihologica isi propune atingerea unor obiective. Primul dintre acestea se refera la dezvoltarea si promovarea sanatatii psihice si fizice.

Prevenirea reprezinta al doilea obiectiv. Tratamentul sau terapia tulburarilor deja aparute constituie al treilea obiectiv, iar al patrulea obiectiv – reabilitarea – urmareste sa stopeze sau sa diminueze consecintele unei boli care se manifesta deja si care este in tratament (eventual incurabila).

In literatura de specialitate este acceptata definirea psihoterapiei ca un demers structurat si organizat, uzind de tehnici si mijloace specifice, realizat de o persoana cu acreditare in domeniu, care are ca finalitate reducerea si eliminarea unui simptom sau restructurarea unor trasaturi de personalitate ale pacientului sau clientului.

Particula „psiho“ indica un continut de natura psihologica, iar termenul „terapie“ – prezenta unor simptome sau afectiuni. Psihoterapia se adreseaza insa unei arii largi de afectiuni sau boli somatice si psihosomatice, chiar unor afectiuni de tip nevrotic, ca si unei plaje intinse din normalitate. Ideea de restructurare a personalitatii clientului poate insemna modificarea, ameliorarea unor structuri de personalitate patologica sau optimizarea unor trasaturi ale personalitatii indivizilor normale, care urmeaza programe de optimizare personala (dezvoltare personala).

Consilierea este definita ca un demers, de asemenea organizat si structurat, dispunind de mijloace si tehnici specifice, in cadrul careia un consilier atestat si acreditat, acorda asistenta si sprijin unor persoane normale psihic, dar aflate intr-un moment de dificultate, de impas existential.

Prin urmare, psihoterapia si consilierea interfereaza, si mai mult decit atit, psihoterapia include consilierea (care constituie un nivel primar de interventie psihologica).

Asadar, psihoterapia se adreseaza:

– persoanei normale psihic, dar aflata in dificultate;

– persoanei cu dificultati de relationare;

– persoanei care prezinta diverse afectiuni psihice sau somatice (organice);

– persoanei alienate, careia ii dezvolta capacitatea de orientare in viata si de resocializare.

Distinctia psihoterapie-consiliere nu mai este permanent valabila (pozitia diferitelor scoli de terapie si realitatea concreta din acest domeniu au determinat aceasta situatie). In unele cazuri de psihoterapie, se face, de fapt, consiliere, dar ceea ce trebuie retinut este faptul ca psihoterapeutii pot fi si consilieri in acelasi timp, pe cind psihologii-consilieri nu pot aborda probleme de maniera psihoterapeutica deoarece nu au pregatirea si acreditarea necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS