11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajorarea taxelor notariale - motiv pentru ocolirea legii

Majorarea taxelor notariale – motiv pentru ocolirea legii

O tranzactie imobiliara, vinzarea unui autoturism sau o procura notariala vor costa, incepind de anul viitor, mai mult. La jumatatea lunii trecute, Guvernul Romaniei a aprobat marirea taxelor notariale si judiciare de timbru. Hotarirea legislativa nu a fost insa primita cu entuziasm nici de cetateni, dar nici de notarii publici, deoarece majorarile sint foarte mari. Taxele notariale fixe de timbru se vor majora cu 500 %, iar taxele judiciare de timbru vor urca si ele cu 10-15%. Daca in prezent taxa de autentificare a unui testament costa 15.000 de lei, incepind de anul viitor, aceasta va costa 75.000 de lei. Pentru incheierea unui act de vinzare-cumparare imobiliara, evaluat la un pret de pina la 128 de milioane de lei, taxa platita se va ridica la 3% din valoarea reala a proprietatii vindute.

Motivul adoptarii acestei hotariri guvernamentale are la baza rata inflatiei.

Chitantele de mina, din nou la moda

Notarii publici considera ca majorarea acestor taxe va duce la un regres al activitatii notariale.

„Toata lumea stie ca, atunci cind vind o proprietate, oamenii doresc sa plateasca taxe cit mai mici. Aceasta majorare ii va determina pe foarte multi cetateni sa ocoleasca birourile notariale atunci cind incheie vreun contract si nu este deloc exclus sa apara tot felul de acte sub semnatura privata“, spune Gheorghe Ciovica, vicepresedintele Comitetului Notarilor Publici din Dolj. Notarii spun ca hotarirea guvernamentala ar putea avea drept urmare si escrocheriile imobiliare, pentru ca, ocolindu-se birourile notariale si procedurile legale de incheiere a unei tranzactii, proprietatile ar putea fi vindute de mai multe ori.

La rindul lor, cetatenii considera ca noile taxe notariale sint de-a dreptul exagerate.

„Pretul unui apartament este foarte mare si putini isi mai permit astazi sa cumpere o casa. Acum, pe linga sutele de milioane platite pentru doua-trei camere, trebuie sa mai lasi si la notar citeva milioane ca iti lipeste un timbru pe contract si iti pune o semnatura. Nu mi se pare corect. Cred ca o sa fie foarte multi oameni care o sa vinda sau o sa cumpere asa, la mica intelegere, fara sa mai treaca pe la notar“, spune Traian Voiculescu, tehnician.

Nici Ministerul Justitiei nu este foarte incintat de cresterea taxelor notariale si judiciare deoarece, conform noii hotariri, sumele provenite din taxele notariale si judiciare de timbru – care intra in prezent in bugetul institutiei respective – vor deveni din anul viitor venituri la bugetele locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS