19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Deputatul este un om dastept, iar senatorul este mai dastept decit deputatul“

„Deputatul este un om dastept, iar senatorul este mai dastept decit deputatul“

Anul 2000, an electoral. Romanii, nu foarte multi ce-i drept, invaluiti de promisiunile politicienilor, s-au dus sa-si voteze alesul pentru functia de consilier, primar, parlamentar, presedinte… Multe alegeri, multe buletine de vot si multa cerneala risipita. In lupta aplicarii tehnicilor de persuasiune, cei mai buni au invins. Au cistigat votul alegatorilor si s-au simtit mindri ca oamenii i-au vrut in fruntea tarii. Sint inca mindri, pentru ca oamenii ii accepta, ii cunosc, iar sondajele comandate de ei insisi ii tin mereu in fruntea preferintelor poporului.

Nu sintem sociologi si nu am vrut sa facem concurenta vreunui institut de profil, dar curiozitatea ne-a determinat sa facem si noi o mica ancheta pentru a afla, in felul nostru, ce stiu oamenii, la doi ani dupa alegeri, despre cei carora le-au dat votul de incredere. Subiectii i-am ales dupa doua criterii: sa fie tarani si intimplarea sa ni-i scoata in cale. Ce-am aflat? Nimic! In mediul rural, despre politicieni nu se stie decit ca exista, iar despre alesi, ca au fost votati! In rest… „sa fie bine, maica. Aia vrem toti!“

Se doreste modificarea Constitutiei. Multi politicieni care sustin aceasta idee spun ca este vointa poporului. Adica a cetatenilor de rind, oameni cu patru, sase, zece clase sau cu trei facultati, care vor o alta Lege fundamentala. De aici a plecat si mica noastra ancheta.

„Ce-i aia Constitutie? Aha! Pai stai sa va spun eu! Constitutia cuprinde toate legile tarii si alea care sint date de guvern si de parlament. O constitutie nu poate fi modificata asa, la orice alegeri si de orice parlament. E bine ca exista totusi cineva care sa schimbe legile rele“, a spus Dina Nasturica, un barbat de 48 de ani din Seaca de Padure, in timp ce aduna cocenii de pe cimp. E drept ca, dupa ce ne-a raspuns, am aflat ca are habar de oras, stirile serii, ziare si de talk-show-ri.

Un alt subiect al anchetei, un alt raspuns edificator. De data aceasta personajul intervievat este Tudorita Condroiu, o braboveanca trecuta de 40 de ani.

„Da de unde sa stiu eu ce-i aia Constitutie? Io nu ma uit la televizor, ca-i stricat. O fi ceva rau daca vor sa o schimbe. Ce sa stim noi, maica. Nu ne ducem la sedinturi. De votat, am votat ca asa ni s-a spus ca trebuie. Acu’ nu mai stiu pe cine, ca toti vreau sa faca bine, ca daca nu vreau sa faca bine … dupa aia umblam toti, nu?!“.

„Deputatul este un om dastept“

Am plecat sperind ca totul a fost o neintelegere. Nu oamenii sint nestiutori, ci noi nu stiam cum sa-i convingem sa ne spuna ceea ce cunosc despre viata politica romaneasca.

Am schimbat tactica. Am uitat de Constitutie, ne-am reintors la alegeri.

„Ati fost la vot?“, a fost urmatoarea noastra intrebare adresata unui alt taran. „Am fost, pai cum sa nu fiu?“, ne-a raspuns Constantin Sorescu, de 62 de ani. „Pai de ce v-ati dus?“, am continuat noi. „Cum sa nu ne ducem, daca ne-au spus ca ne amendeaza?! Ne-am dus, ca poporul trebuie sa decida ce este bine pentru el. Eu sint om batrin si nu prea citesc multe lucruri“, s-a scuzat parca batrinul.

„Dar pe cine ati votat?“. Batrinul ne-a privit intrebator. „Stiti ce-i ala un deputat? Dar un senator?“, am incercat sa-i dam o mina de ajutor. O clipa de gindire, un scarpinat la ceafa si raspunsul veni prompt: „Un deputat este un om dastept. Iar un senator este… un om mai dastept decit deputatul“! Si nea Costica ne-a zimbit fericit ca a dezlegat enigma.

N-am stiut ce sa-i spunem si nici n-am incercat sa-i schimbam parerea despre oamenii destepti. Pe drum, am mai gasit un taran cu amintiri placute despre alegeri.

„Am votat, cum sa nu votez? L-am votat pe primarul asta de acum“, ne-a spus Aurel Balasa, de 60 de ani, tot din Brabova. „Si ce-ati mai votat?“, am incercat noi sa-l tragem de limba. Nici un raspuns. „Dar la alegerile pentru parlamentari n-ati fost?“ Din nou nici un raspuns. „Dar pentru presedinte n-ati votat?“

Fata batrinului se lumina dintr-o data: „A… ba da, pe ala de ziceau ca el si cu soarele… de ce zisarati sa mai fi votat? I-oi fi votat si pe aia, da’ nu-mi aduc aminte. Apoi am pus si eu stampila unde mi s-a aratat“, ne-a impartasit batrinul din „secretele“ votului.

N-am mai avut decit o singura curiozitate: „Dar stiti cine este Adrian Nastase?“ Nea Aurel statu o clipa pe ginduri: „N-am auzit de asta! Este cumva un om mare?“

Se spune ca un popor are alesii pe care ii merita. Sa fie vorba de un adevar sau de o simpla maxima fara valoare?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS