22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii si-au lasat palariile si vigilenta acasa, cazind victime caniculei

Oamenii si-au lasat palariile si vigilenta acasa, cazind victime caniculei

Dupa citiva stropi amagitori cazuti saptamina trecuta, cit sa se mai spele asfaltul de praf, caldurile au dat iar navala peste bietul oltean, naucindu-l si dindu-i dureri de cap. Faptul ca temperaturile incendiare se inregistreaza in toata tara nu ii alina cu nimic pe craioveni, mai ales daca sint minati de treburi pe drumuri pe la miezul zilei, cind soarele este ucigator, sau daca trebuie sa stea la serviciu intr-o caldura inabusitoare, lipsiti chiar si de apa minerala pe care unii patroni, brusc loviti de amnezie (tot de la caldura li se trage), nu le-o ofera.

Ieri, la Craiova, amindoua termometrele din Valea Vlaicii aratau, pentru prima data in consens, 40 de grade Celsius. Aerul fierbinte, greu de respirat, transforma „graba“ trecatorilor, care de-abia asteptau sa ajunga acasa, intr-un jalnic relanti, orice tentativa de energie topindu-se sub numarul impresionant al gradelor Celsius. Cei care nu isi luasera palarii de acasa se fereau de razele soarelui cu paravane antisolare improvizate din ziare sau din orice altceva. Dar, oricum, pe la orele amiezii, numai cei mai indrazneti infruntau canicula, restul refugiindu-se acasa, in apartamentele superincalzite, dar totusi umbroase, sau la strandurile aglomerate si la terase, cu predilectie la cele dotate cu fintini arteziene.

Multi stiu regulile, putini le respecta

Cu toate masurile de protectie luate de craioveni, nu putini dintre cei care au probleme de sanatate au cazut victime temperaturilor ridicate. La Servicul de urgenta al Spitalului Clinic nr.1, pina la ora 14.00 se inregistrasera deja cinci cazuri de spasmofilii, iar trei persoane se prezentasera din cauza hipertensiunilor si accidentelor vasculare. „Scorul“ zilei de miercuri in materie de victime ale caldurii se ridica la zece cazuri de spasmofilii si sase de hipertensiune. Medicii avertizeaza din nou batrinii, persoanele cardiace, gravidele si pe toti cei care au probleme de sanatate sa evite expunerea la soare la orele dupa-amiezii si, daca totusi nu reusesc sa isi rezolve problemele la primele ore ale diminetii, sa respecte toate regulile „anticanicula“: protejarea capului cu palarii, sa isi ia tratamentul regulat, consumul mare de lichide si o alimentatie adecvata, in care sa predomine legumele si fructele proaspete si din care sa lipseasca grasimile si sarea.

Masuri speciale pentru bolnavi

Nici la Spitalul Clinic nr.1 canicula nu a adus lucruri bune. Mai ales pentru bolnavii care au avut nenorocul sa fie „cazati“ in saloanele aflate pe partea de sud a institutiei. „Avem suficient spatiu pentru bolnavi, astfel incit sa stea cite o singura persoana in pat. Dificultatile care apar sint legate numai de gradul de confort al pacientilor, in special al celor aflati in saloanele de pe partea de sud. Ca masuri speciale, la Terapie Intensiva au fost instalate aparate de climatizare, iar bolnavii primesc un aport de lichide la ora 10.00 si 16.00. S-au luat masuri si pentru personalul spitalului, asigurindu-se apa minerala si facindu-se modificari ale programului acolo unde este posibil, in special in policlinica“, a spus directorul spitalului, Firmilian Calota. Ca o confirmare a celor spuse de director si a conditiilor „incendiare“ din spital, citiva bolnavi insotiti de rude si de vizitatori isi stingeau amarul fierbinte la terasele din jur, in halbele brumate cu bere rece ca gheata. „Noi sa traim, ca boala…merge inainte!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS