19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimariile Doljului ar iesi cam palide, dar cu fata curata. Asa spun edilii!

Primariile Doljului ar iesi cam palide, dar cu fata curata. Asa spun edilii!

Situatia de criza in care se gaseste Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), dizolvat in urma raportului facut de membrii Corpului de control al primului ministru, le da emotii si altor autoritati locale din tara. Autonomia locala si hatisul actelor normative, combinate in mod nefericit cu inclinatia balcanica spre activitatile derulate in …penumbra legii, se dovedesc un mediu perfect pentru afaceristii care, „intimplator“, ocupa si fotolii comode in virful administratiilor locale. Politizarea aparatului de lucru al primariilor, lucrari efectuate in parteneriat cu firme apartinind consilierilor locali, publicitate stradala paguboasa pentru bugetul local, coruptie, hotariri ale consiliilor sau decizii ale primarilor, anulate ca fiind nelegale, firme-capusa si haos; o realitate care le-a sarit pina la urma in ochi guvernantilor si care iti da fiori daca te gindesti la situatia din provincie. Coruptia este o caracatita careia si Uniunea Europeana i-a vazut tentaculele, intinse pina in cele mai obscure colturi ale tarii. Si daca la Bucuresti s-a spart buba, la Craiova, sefii administratiei locale spun ca nu au nici o durere…de cap, la gindul unui eventual control „de sus“.

Nici iz de usturoi…

Primul gospodar al Baniei, primarul Vasile Bulucea, spune ca, in comparatie cu problemele Bucurestilor, situatia din Craiova este cit se poate de roz, mergind spre…imaculata de-a dreptul! Dupa spusele alesilor, primaria n-are nici o tangenta cu politichia, publicitatea facuta in municipiu aduce bani la bugetul local si nu la alte…bugete, toate lucrarile incredintate altor firme decit regiilor din subordine se fac pe baza unor licitatii „ca la carte“, intre consilieri si amintitele firme nu exista nici o legatura (fie ea si aparenta!), iar hotaririle pe care le aproba consilierii se potrivesc literei legii pina la…X,Y, Z!

„Cine intra in primarie nu are culoare politica; nu exista partid in primarie! Nu admit sa se faca politizare in primarie, nici in cadrul regiilor. In legatura cu societatile cu care lucram noi, eu nu stiu sa fie vreun consilier implicat. In nici un caz! Eu stiu precis. Lucrez cu consilierii, tot ce inseamna ban, contracte, angajamente sint vazute si semnate de mine!“, a spus hotarit Vasile Bulucea. Coruptia din cadrul Primariei Capitalei l-a uimit pe edilul Craiovei, care a admis in repetate rinduri ca si in institutia pe care o conduce birocratia si „micile minareli“ fac casa buna cu statutul functionarului public. E drept ca si gura lumii… „S-a spus despre mine ca am vile, una, doua, in Primaverii, in Bordei si mai stiu eu pe unde… Daca gasiti voi vreo vila de-a mea si ma dovediti, v-o dau gratis! Nici actiuni pe la firmele cu care lucreaza primaria nu am; va garantez mie la suta! Daca ma gasiti actionar, acum iau o foaie de hirtie si imi dau demisia!“, a pus lucrurile la punct primarul.

In teritoriu, primarul e un fel de „voda in loboda“ si nimeni nu umbla in ciorba lui; doar prefectura mai ridica uneori capacul…

Vasile Bulucea a tinut sa specifice ca ambele autoritati locale, Consiliul Local si Primaria Craiova, colaboreaza excelent; nu exista neintelegeri, conflicte, „sapaturi“ si alte bete-n roate. Dupa cum nici cu hotariri luate aiurea nu se pot lauda alesii locali. Ca lucrurile nu stau intotdeauna asa, o stiu specialistii Prefecturii Dolj, care au atacat in contencios administrativ citeva hotariri ale consilierilor craioveni. Nici chiar atit de multe incit sa fie nevoie de un ordin al prefectului pentru a dizolva consiliul, dar nici chiar atit de putine incit sa fie trecute cu vederea. Numai in 2001 au fost contestate in contencios administrativ vreo patru hotariri de consiliu local; una a fost revocata de consilieri, una – anulata de instanta, iar celelalte… se afla inca pe rol.

In comunele doljene, situatia nu este chiar atit de grava incit sa vina Corpul de control al primului ministru, dar Corpul de control al prefectului sau Comisia de control a prefecturii si-ar gasi ceva de treaba. Pe alocuri, chiar si-au gasit. Ionel Ciobotea, secretarul Prefecturii Dolj, a spus ca, in cursul anului trecut, doar cinci localitati (Craiova, Bratovoiesti, Podari, Giurgita, Farcasu) au fost controlate, si asta dupa ce conflictele existente acolo au devenit prea stringente pentru a nu fi nevoie macar de un mediator. Nici hotariri nelegale si anulate in contencios administrativ nu au fost prea multe in judet, si asta nu pentru ca alesii ar dormi cu legea sub perna, ci pentru ca s-a inventat telefonul. „Alo! Ce ziceti, merge sa votam asa ceva? Aaa…bine atunci, lasam pe altadata sau o revocam!“. Si uite-asa, s-a mai rezolvat o problema! Pentru ca autonomia locala inseamna, la noi, ca primarul e sef in comunitatea lui si poate fi doar „mustrat“ si nu si pus la colt sau, mai rau, la plata!

Paza buna combate primejdia rea sau „mai bine controlam noi decit sa gaseasca altii“

Autoritatile judetului pun accent pe buna colaborare cu autoritatile locale din fiecare comuna; primarii sint chemati la diferite instruiri, li se acorda asistenta in a descurca hatisul actelor normative, posibilitati de a accesa diferite fonduri de finantare. Politica, neregulile sau coruptia nu au nimic in comun cu relatia Consiliu Judetean – Consiliu Local. „Nu cunosc daca sint astfel de probleme in primariile din judet, dar merita sa aprofundam situatia. Mai ales in localitatile unde exista regii sau unde se fac lucrari cu diferite firme, intentionam sa facem, impreuna cu prefectura, un control. Cit despre politizarea aparatului primariilor, nu cred ca e cazul! N-am avut reclamatii pina acum sau sa vina cineva sa se plinga de faptul ca ar fi fost nedreptatit pe motive politice“, a spus Ion Voiculescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj.

Chiar daca in Capitala s-a declansat un fel de cruciada impotriva coruptilor si a coruptiei, in teritoriu ecourile acesteia nu fac valuri. Nimeni nu spune: „asa ceva nu exista!“. Toti se multumesc sa declare: „Eu nu stiu nimic, dar nu cred sa fie chiar ca in Bucuresti!“. Fie autoritatile locale chiar nu stiu nimic, fie intuiesc ceva, dar nu vor sa stie, fie au simtul realitatii si stiu, asadar, ca e imposibil sa nu fie…ceva!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS