15.1 C
Craiova
luni, 19 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalCopiii din Vârvoru de Jos se întreabă dacă Moş Crăciun există

Copiii din Vârvoru de Jos se întreabă dacă Moş Crăciun există

Pregătirile pentru Sărbătorile de iarnă au început şi la Vârvoru de Jos. Un grup de 14 copile a pregătit decoraţiuni pictate manual şi speră ca din vânzarea lor să-şi împlinească o dorinţă deoarece familiile lor nu au posibilităţi financiare.

În mediul rural, visele copiilor sunt de multe ori frânte de neajunsuri. Vacanţe la munte sau la mare, un calculator sau multe cadouri în ghetuţe ori sub bradul de Crăciun sunt lucruri de care au parte doar unii. În ochii copiilor însă, Sărbătorile nu îşi pierd niciodată din frumuseţe. Drept dovadă, la Vârvoru de Jos, câteva fete sensibile au pregătit pentru aceste momente pernuţe cu busuioc, linguri de lemn, căni şi feţe de masă cu motive de Sărbători, toate pictate manual. Atelierul de lucru a avut loc la Casa pentru Cultură din localitate, unde, de trei ani, doamna Rodica, medic de profesie, îşi pune amprenta asupra pregătirii copilelor pentru societate. Ele au învăţat aici cum să pregătească o masă festivă, cum să se prezinte în public la diverse evenimente, ce înseamnă fiecare sărbătoare creştină, dar şi ce presupune o vacanţă la munte. Următorul pas ar fi o vacanţă la mare. De această dată însă, copilele au dorit să aibă o contribuţie în strângerea banilor. Astfel, au scos, duminică, creaţiile lor la vânzare, la un stand improvizat în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova. Articolele au avut preţuri foarte mici, de exemplu o pernuţă plină cu crenguţe de busuioc costând numai şase lei. Au înfruntat vântul puternic mai bine de patru ore, pentru a vinde lucruşoarele făcute de mâinile lor. Fiecare cumpărător care s-a apropiat de masa lor le-a adus multă bucurie. Chiar dacă era foarte frig, de fiecare dată au avut puterea să ofere produsul cu zâmbetul pe buze. Însă nu au fost mulţi cei care au vrut să contribuie la acest antreprenoriat social, aşa că fetele au strâns doar 100 de lei din cei 500 de care aveau nevoie.

Cadouri pe care
nu le-au primit niciodată

Nu şi-au pierdut însă speranţa, doar se întreabă mereu în această perioadă: „Moş Crăciun există?“. Pentru multe dintre ele, seara de Crăciun a adus doar mici bucurii. „Moş Crăciun vine cu dulciuri, dar nu cu foarte multe cadouri. Eu îmi doresc de mult timp o bicicletă, dar nu am primit niciodată. Poate anul acesta… Nu ştiu ce să zic“, spune Andreea Popa, elevă în clasa a IV-a. Fetiţa şi-a pierdut tatăl într-un accident şi trăieşte doar cu mama, care nu are un loc de muncă. De altfel, micuţa nu are calculator, cum au alţi copii, dar nici nu îndrăzneşte să spere la el. Pentru Anteea Ionela Duţă, cadoul ideal ar fi o chitară. Şi-ar dori să cânte la acest instrument, dar nu are nici o şansă deocamdată, deoarece chitară nu există nici la şcoală, nici la Casa pentru Cultură. „Mă uit de fiecare dată la televizor cu mare admiraţie la cei care cântă la chitară. Aş vrea şi eu, de mică îmi doresc, dar nu am şi cânt doar cu vocea“, spune Ionela. Nici noua tehnologie nu le este indiferentă fetelor. Se gândesc cu jind la o tabletă sau un telefon performant. „Ar fi frumos să avem şi noi ce au alţi copii. Îmi doresc, dar nu am cum să primesc“, spune Iuliana Nuţă, elevă în clasa a VIII-a. Eleva se gândeşte la cadourile de Moş Crăciun ca la nişte idealuri. Speră însă că va veni şi ziua în care va reuşi să-şi împlinească dorinţele prin prisma educaţiei. Se pregăteşte pentru admiterea la liceu. Vrea să devină asistent medical. „Am note destul de bune la şcoală şi voi opta pentru Liceul «Charles Laugier», ca să îmi fac o carieră“, spune cu entuziasm Iuliana. Aceleaşi dorinţe le are şi colega ei de clasă, Georgiana Turea.
 
Sărbătoare specială de Crăciun

Sărbătoarea Crăciunului are însă o frumuseţe aparte. La Casa pentru Cultură, fetele pregătesc în fiecare an, sub îndrumarea doamnei doctor Rodica, un program artistic special. „Am avut scenete, poezii, cântece. Şi anul acesta o să fie ceva frumos“, spune eleva Daniela Stănic. La serbarea de Crăciun vin şi fetele care au plecat din localitate. Lorena este acum elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova, dar nu poate lipsi de la această serbare. În plus, de fiecare dată când revine acasă, participă la lecţiile de la Casa pentru Cultură. De curând, a învăţat să cânte la orgă, instrument care a fost donat Casei pentru Cultură de Fundaţia World Vision. Pe fete le aşteaptă şi anul acesta surprize. „Vom avea cadouri de Moş Crăciun pentru copile. Am câţiva prieteni care mă ajută de fiecare dată să aduc zâmbetul pe chipurile lor şi să le dăm o educaţie raportată la adevăratele valori. Eu cred că, dacă şi alţi oameni ar face acest lucru, să deschidă asemenea case şi în alte localităţi, ar contribui foarte mult la îmbunătăţirea educaţiei copiilor din mediul rural, unde sunt multe probleme. Familiile sunt risipite sau nu au bani să îi susţină“, a precizat doamna Rodica. Cu multă dragoste şi cu sprijinul prietenilor care au donat 2% din impozitul pe venit, fetele din Vârvoru de Jos au fost în vara acestui an în excursie pe Dunăre şi au vizitat şi capitala ţării, destinaţii în care altfel nu ar fi ajuns, pentru că părinţii lor nu au posibilităţi financiare. Doar două fete din cele 14 de la Casa pentru Cultură au câte un părinte care lucrează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS