15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Poluarea reduce IQ-ul copiilor

Cercetătorii americani au descoperit că există o legătură între punctajele mici obţinute la testele de inteligenţă de către copii şi expunerea la poluare înaintea naşterii. Smogul şi noxele afectează dezvoltarea normală a creierului, informează Yahoo!News.
La aceste concluzii s-a ajuns în urma unui studiu care a inclus 249 de copii născuţi în New York, ai căror mame au purtat în ultimele luni de sarcină un rucsac în care era un dispozitiv pentru a măsura calitatea aerului inspirat. Aceste persoane trăiau în cartiere defavorizate din nordul Manhattanului şi în sudul Bronxului, expuse în special gazelor de eşapament ale maşinilor, autobuzelor şi camioanelor.
La vârsta de cinci ani, copiii au fost supuşi unor teste de inteligenţă. S-a constatat că aceia care au fost mai expuşi la poluare înainte de naştere au obţinut un scor cu patru-cinci puncte mai mic decât copiii care au trăit cu un aer mai curat.
Potrivit autorului studiului, Frederica Perera, directoarea Centrului de Sănătate şi Mediu al Copiilor din Columbia, diferenţa este suficientă pentru influenţarea rezultatelor şcolare. „Asta nu înseamnă că acei copii din oraşele poluate nu vor învăţa să scrie şi să citească“, subliniază dr. Michael Msall, pediatru la Universitatea din Chicago. Studiul publicat luni în revista Pediatrics arată că poluarea nu afectează decât persoanele care trăiesc pe lângă uzine şi combinate.
Cercetătorii îi vor monitoriza în continuare pe aceşti copii pentru a vedea dacă le va fi afectată dezvoltarea pe termen lung.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS