13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSegarcea - oraş doar cu numele

Segarcea – oraş doar cu numele

Apa, gazele, canalizarea, viitorul spitalului şi numărul locurilor în cimitir – principalele probleme pe care le vor rezolvate segărcenii

Campania „Fii vocea oraşului tău!“ a ajuns joi la Segarcea. Odinioară, localitatea avea peste 11.000 de cetăţeni. În prezent, dacă mai numără 8.200 de suflete, punând sub semnul întrebării însăşi existenţa ei ca oraş.
La dezbaterea organizată de Gazeta de Sud, în cadrul căreia autorităţile vin în faţa cetăţenilor pentru a le răspunde la întrebări, au luat parte nu doar primarul Nicolae Popa, viceprimarul Nicolae Tutunaru şi contabilul-şef al oraşului, Corvin Cazacu, ci şi conducerea judeţului, prin prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, şi şeful juriştilor din prefectură, Eugen Marinescu.
Aproape 100 de locuitori au dat curs invitaţiei Gazetei de Sud, adunându-se în sala Bibliotecii Orăşeneşti „Mircea Radina“ pentru a se întâlni cu autorităţile. Discuţiile au fost calme, fiind destui cei care şi-au arătat mulţumirea faţă de activitatea primarului. Au fost însă şi voci care le-au amintit celor prezenţi că sunt departe de a avea condiţiile pe care le presupune un oraş: apă curentă la o presiune decentă, canalizare şi alimentare cu gaze naturale.

„Nu vă bucuraţi prea mult dacă veţi avea gaze“

Primul care a luat cuvântul – Florel Stăncurel, de 60 de ani – îşi făcuse chiar „temele“: avea pe un carneţel o listă cu mai multe întrebări pe care să i le adreseze primarului. „În primul rând, aş dori să ştiu când se va face canalizarea oraşului, care este absolut necesară. Apoi, apa curentă, pentru cei care o au, nu are presiune suficientă. Şi, nu în ultimul rând, aş vrea să aflu dacă şi când vom avea şi noi alimentare cu gaze, aici, în Segarcea“, a întrebat Stăncurel.
Primarul Nicolae Popa i-a răspuns concitadinului său, povestindu-i despre masterplanul de apă şi canalizare, a cărui implementare pe bani europeni a început cu câţiva ani în urmă în judeţul Dolj şi care va cuprinde şi Segarcea: „Lucrările vor începe chiar din acest an şi vor dura trei ani. Noi în bugetul pe 2011 deja am prins suma de 460.000 de lei – cota noastră pentru acest proiect. După 2013, vă asigur că întreg oraşul va avea apă nonstop şi canalizare“.
Problema alimentării cu gaze naturale nu pare însă la fel de simplă.
„Există un proiect al judeţului pentru un prim tronson de conductă şi sperăm că, în 2011-2012, vom avea gaze“, a spus primarul Popa. Prefectul i-a tăiat însă elanul, spunându-i că acest proiect era doar o promisiune electorală a unora.
„Era vorba despre o conductă de gaze care trebuia să ducă în Bulgaria, însă nu mai e de actualitate. Acum ar fi însă altă variantă: viitoarea magistrală Nabucco, care va trece nu departe de Segarcea“. Dar Georgescu i-a sfătuit pe segărceni să renunţe la ideea de a avea alimentare cu gaze naturale în gospodărie: „Nu vă bucuraţi prea mult dacă veţi avea gaze, pentru că preţul acestora creşte, iar cea mai ieftină energie din lume va rămâne electricitatea“.

„E păcat să destrămăm spitalul“

Una dintre problemele care îi apăsau pe mai mulţi dintre participanţii la dezbatere era legată de soarta spitalului din localitate, pe care Ministerul Sănătăţii l-ar dori comasat cu cel din Dăbuleni. „Am vrea ca spitalul să rămână pe loc, pentru că nu se poate ca noi, care avem aici cinci-şase secţii, să fim subordonaţi spitalului din Dăbuleni, cu doar două secţii“, a ridicat problema Stăncurel. Concitadinul său, Victor Filip, de 70 de ani, l-a susţinut: „E păcat să destrămăm acest spital. E bine conceput, avem şi medici buni. Trebuie să rămână“.
Primarul şi prefectul i-au asigurat pe segărceni că spitalul nu se va desfiinţa. „Ministerul Sănătăţii vrea ca acest spital să rămână, iar cel de la Dăbuleni să fie un fel de secţie a lui. Există chiar şanse să rămână spital de sine stătător“, le-a spus Nicolae Popa celor prezenţi. La rândul său, prefectul de Dolj a explicat: „Nu vă ia nimeni spitalul, pentru că nu se desfiinţează, ci doar devine eficient“. Eugen Georgescu le-a atras totuşi atenţia cetăţenilor că „e o mare diferenţă între modul în care percepeţi dumneavoastră acest spital şi modul în care ar trebui să fie, potrivit cu cerinţele din zilele noastre“.

Cimitir încăpător şi piaţă reabilitată

Altă problemă ridicată de participanţii la întâlnirea organizată de Gazeta de Sud ţine de extinderea cimitirelor din Segarcea, dar şi de modernizarea pieţei din localitate. În această privinţă, autorităţile locale au avut veşti bune pentru localnici.
„Am aprobat în consiliul local să cumpărăm de la un cetăţean 37 de ari pentru extinderea unuia dintre cimitire, iar pentru celălalt suntem în discuţii cu proprietarii terenurilor învecinate în vederea extinderii. Cât despre piaţă, trebuie să spun că începând chiar de azi (joi – n.r.) au demarat lucrările la reabilitarea pieţei, mai întâi prin debarasarea şoproanelor. Se va începe cu drenarea apelor care se adună în această piaţă, apoi se va trece la construcţia propriu-zisă“, a spus primarul Popa.
Nu acelaşi optimism l-a avut edilul atunci când a fost întrebat despre asfaltarea străzilor din Segarcea: „Să se termine mai întâi lucrările la reţeaua de apă şi canalizare, apoi vor trece la asfaltări“.
Pe de altă parte, chiar şi străzile asfaltate dau localnicilor bătăi de cap, însă de altă natură. Segărceanul Nicolae Manda, spre exemplu, s-a plâns că pe strada Deleni, asfaltată nu de mult, nu există marcaje: „Este o adevărată aventură să traversezi, pentru că nu există treceri de pietoni şi au început deja să se facă întreceri pe această stradă“. Primarul a promis că la următoarea şedinţă a consiliului local va propune o reglementare de reducere a vitezei pe această stradă, dar şi pe altele din localitate: „În maximum 40 de zile vom realiza acest lucru“.

Întrebări fără răspuns

Au existat şi întrebări la care nici reprezentanţii Primăriei Segarcea şi nici cei ai Prefecturii Dolj nu au putut să le răspundă celor prezenţi la întâlnirea de joi. „Noi, pensionarii, suntem nevoiţi să-i ţinem pe tineri în spinarea noastră, neavând unde să lucreze. Când se vor face investiţii aici?“, a întrebat Aurel Bobocel.
„N-aş putea spune când vin investitorii. Pot doar să spun că le-am face şi facilităţi fiscale, numai să vină“, a spus primarul.
„De ce aceeaşi cantitate de apă pe care o consumăm ne este taxată şi pentru canalizare“, a întrebat Ion Anuţa. Acesta a explicat: „La cei de la bloc e normal să fie aşa, însă pentru cei care stau la casă, o parte din apă este folosită în grădină sau este dată animalelor, nu e aruncată la canalizare“. „E, într-adevăr, o problemă“, a spus prefectul Georgescu, sugerând edilului să poarte o discuţie cu reprezentanţii Companiei de Apă în această privinţă.

 Mulţumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte Primăriei Segarcea şi Prefecturii Dolj, precum şi conducerii Bibliotecii Orăşeneşti „Mircea Radina“ pentru sprijinul acordat în organizarea acestei întâlniri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII