17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTaxă de reabilitare termică pe zece ani la Craiova

Taxă de reabilitare termică pe zece ani la Craiova

Craiovenii care locuiesc în blocurile din zona Ciupercă, reabilitate termic cu fonduri europene, vor plăti de la 1 ianuarie o taxă de reabilitare termică, pe următorii zece ani.


Câteva sute de craioveni, locatari ai blocurilor reabilitate termic prin fondurile europene aferente perioadei 2007-2013, vor plăti de la anul o taxă de reabilitare termică în contul cofinanțării pe care asociațiile de proprietari trebuia să le suporte. „Sumele avansate de către Municipiul Craiova pentru asigurarea cotei de contribuţie aferente proprietarilor se recuperează prin taxa de reabilitare termică, începând cu data de 1.01.2018 și până în maximum zece ani, perioadă ce se va calcula pentru fiecare bloc în parte, de la data procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor“, se arată în hotărârea adoptată ieri de consilierii locali PSD și ALDE, cu opoziția celor din PNL. Concret, pentru reabilitarea termică a unui bloc, Uniunea Europeană oferea fonduri nerambursabile, dar și primăria și asociația de proprietari trebuie să contribuie cu bani. Din cauza întârzierilor lucrărilor, sumele de plată au crescut, ca urmare a faptului că o parte dintre ele au fost declarate neeligibile de către UE. Atunci, primăria a plătit și partea de contribuție a asociației și urmează să recupereze banii de la proprietari pe o perioadă de maximum zece ani. De asemenea, sumele declarate neeligibile din cauza întârzierilor ar urma să fie recuperate de primărie de la firmele de construcții pe care le-a dat în judecată. Ulterior, datoria totală a proprietarilor va fi regularizată.

Șoferii pot scăpa de plata amenzii pentru vinietă

Solicitat să explice cum pot fi evitate situațiile în care șoferii sunt amendați de Poliția Locală pentru neafișarea vinietei de parcare, chiar dacă au plătit-o, primarul Mihail Genoiu a precizat că municipalitatea încearcă să colaboreze cu Poliția Rutieră. „Amenzile pentru rovinietă, care intră în sarcina Poliției Locale, nu pot fi verificate precum plata prin SMS. Poliția Locală se duce și vede că o mașină nu are vinietă și nu poate ști dacă pentru ea s-a plătit sau nu vinieta atâta timp cât nu este afișată. Dacă îi dăm acces Poliției Locale la baza de date a Direcției de Taxe și Impozite, ea vede ROL-ul proprietarului, dar el poate avea două sau mai multe mașini. Poliția nu are cum să coreleze numărul mașinii cu ROL-ul de la Taxe și Impozite. De aceea s-au făcut mai multe solicitări către Poliția Rutieră să ne dea posibilitatea să corelăm baza de date de la Taxe și Impozite cu baza de date de la poliție, în așa fel încât vinieta să poată fi comparată după numărul mașinii. Când îți iei vinieta de la Taxe și Impozite, vinieta să aibă și numărul de înmatriculare. În momentul acela s-a terminat problema, pentru că Poliția Locală poate să intre cu tableta și vede după număr. Să sperăm că vom primi acceptul“, a spus Genoiu. În altă ordine de idei, primarul a explicat că firmele de construcții de la stadion trebuie să remedieze calitatea gazonului, aflat în garanție. „Dacă are niște probleme, și probabil că le are, problemele sunt în sarcina constructorului. Gazonul are garanție, dacă nu mă înșel, de șase luni, deci orice se strică se repară de către ei. Dacă sunt defecte minore, se repară local, dacă sunt majore, se schimbă cu totul“, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS