15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPauza de prânz perfectă

Pauza de prânz perfectă

Zilele de serviciu sunt din ce în ce mai istovitoare. Potrivit unor statistici, europenii dedică muncii peste 1.700 pe ore pe an. La acestea se adaugă timpul necesar pentru a ajunge şi a ne întoarce de la locul de muncă. În aceste condiţii, pauza de prânz devine unul dintre puţinele momente pe care le putem dedica propriei persoane.
Masa de prânz în timpul programului trebuie să fie cât mai uşoară posibil şi nu trebuie în nici un caz omisă, pentru că altfel veţi avea tendinţa să exageraţi la cină. O altă caracteristică importantă este cea a echilibrului între substanţele nutritive care trebuie asimilate în timpul zilei. Proteinele sunt fundamentale pentru toate funcţiile organismului şi, potrivit nutriţioniştilor, acestea trebuie să reprezinte 10-15% din aportul caloric zilnic. Acestea sunt prezente mai ales în carne, peşte, ouă şi legume. La fel de importanţi sunt şi carbohidraţii, principala sursă de energie, care trebuie să asigure 55-60% din aportul caloric zilnic. Aceştia se găsesc în fructe, orez, paste, pâine şi legume uscate. Nu trebuie excluse nici grăsimile, altă sursă importantă de energie, care trebuie să reprezinte 25-30% din aportul caloric zilnic.  

Reguli de aur

Aspectul fundamental al pauzei de prânz perfecte este faptul că, în cele cinci zile ale săptămânii, aceste momente trebuie de fiecare dată petrecute în alt mod, atât în ceea ce priveşte alimentele alese, cât şi în ceea ce priveşte activităţile care pot fi duse la îndeplinire în acest interval de timp. Tgcom.it ne propune o serie de reguli de aur, cu ajutorul cărora ne putem asigura că în pauza de prânz ne vom reîncărca bateriile pentru orele pe care trebuie să le mai petrecem la birou.
Persoanele care au o activitate sedentară trebuie să îşi aleagă cu grijă meniul, astfel încât să nu îşi compromită silueta şi sănătatea. Specialiştii recomandă ca meniul să fie cât mai variat. În cazul în care aveţi posibilitatea să mergeţi la o cantină sau la un restaurant, puteţi opta pentru peştele la grătar sau la vapori, cu garnitură de legume. La desert, cele mai recomandate sunt fructele, pe care, dacă le consumaţi, puteţi înfrunta restul zilei „înarmaţi“ cu cantitatea necesară de fibre, vitamine şi minerale.  

Plimbare pentru sănătate

De asemenea, nu vă petreceţi la masă toate cele 60 de minute pe care le aveţi la dispoziţie, ci încercaţi să dedicaţi cel puţin 15 minute unei plimbări în jurul clădirii unde vă desfăşuraţi activitatea. Caloriile asimilate, inclusiv un eventual desert, vor fi astfel arse rapid. Persoanele care sunt forţate de împrejurări ca în pauza de prânz să consume sandvişuri trebuie să fie atente la alegerea ingredientelor.
De exemplu, pot opta pentru pâinea integrală, de secară sau graham, cu foi de salată, brânză, ciuperci şi şuncă de pui sau de curcan. Evitaţi pe cât posibil mezelurile şi brânzeturile grase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS