22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFestivalul Shakespeare, prilej de vizită al Ralucăi Turcan la Craiova. Ministrul Culturii a mers pe şantierul Bibliotecii Omnia şi a anunţat că Naţionalul intră în reabilitare

Festivalul Shakespeare, prilej de vizită al Ralucăi Turcan la Craiova. Ministrul Culturii a mers pe şantierul Bibliotecii Omnia şi a anunţat că Naţionalul intră în reabilitare

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost prezent miercuri, 22 mai, la Craiova, într-o vizită de lucru. La prânz, ministrul a efectuat un tur extrem de minuţios al şantierului Bibliotecii „Omnia”, aflată în proces de reabilitare. Aceasta a anunţat că investiţiile în cultură vor continua în Craiova printr-un amplu proiect de reabilitare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.

Ministrul Culturii a inspectat cu minuţiozitate Biblioteca „Omnia”

Ministrul Culturii a menţionat că Festivalul Shakespeare este atât un motiv, cât şi un pretext pentru a ajunge la Craiova şi a vedea totodată care este stadiul investiţiilor în domeniul cultural.

Prima oprire a fost la Biblioteca „Omnia”, aflată în Casa Pleşia, aflată în plin proces de reabilitare, unde angajaţii constructorului lucrau de zor la momentul vizitei Ralucăi Turcan.

Aceasta a întreprins un tur de-a dreptul exhaustiv al şantierului, luând la rând fiecare cameră a clădirii şi purtând constant discuţii despre lucrări cu echipa aflată la faţa locului. La finalul vizitei, Raluca Turcan a oferit şi câteva declaraţii de presă şi a menţionat următorul proiect important aflat pe lista Ministerului Culturii pentru oraşul Craiova.

„Ministerul Culturii, cel puţin de când sunt ministru, a intensificat toate investiţiile pe care le avea în derulare şi pe cele care puteau fi lansate. Comparativ cu alte investiţii pe care le avem, aici (la Biblioteca Omnia – n.r.) lucrările sunt în termenul contractual. Am angajamentul constructorului că vor reuşi să finalizeze această investiţie în termen, poate chiar – surpriză – să fie gata în avans. Investiţia în Biblioteca Omnia este de aproximativ 3,5 milioane de euro”, a menţionat Turcan.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” va intra în reabilitare

Raluca Turcan a ţinut să salute dezvoltarea Festivalului Shakespeare în direcţia educaţională odată cu ediţia curentă, prin parteneriatul cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie (UNATC) Bucureşti şi a vorbit şi despre alte investiţii ale ministerului în domeniul cultural, pe plan local.

„Investim în Festivalul Shakespeare, acest frate geamăn al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Motivul sau pretextul, depinde cum interpretaţi, pentru care sunt astăzi în Craiova este acest eveniment, alături de a vedea şi investiţiile în derulare. Ministerul Culturii susţine anul acesta consistent Festivalul, cu o finanţare de aproximativ 3,5 milioane lei”, a precizat Turcan, la Craiova. „De asemenea, investim prin programul Temelii Culturale al Ministerului pentru refacerea Teatrului Marin Sorescu, o investiţie de aproximativ 18 milioane euro”.

În urmă cu câteva zile a fost finalizat studiul DALI, iar Raluca Turcan a făcut apel la autorităţile locale şi centrale să sprijine investiţia cu autorizarea cât mai rapidă a lucrărilor pentru a putea demara proiectarea şi execuţia într-un termen „palpabil”.

Turcan crede în „educaţie prin cultură”

Ministrul a mai spus că există linii de finanţare şi pentru localităţile de la nivel judeţean, prin PNRR şi că este nevoie de o aplecare a tuturor decidenţilor către dezvoltarea prin cultură.

„Eu cred, ca ministru al culturii, într-o politică publică aplicată la nivel naţional de educaţie prin cultură. Prin PNRR avem proiecte de creştere a accesului la cultură, atât pentru şcoli, cât şi pentru ONG-uri, pentru localităţile sub 50.000 de locuitori”, a mai declarat Raluca Turcan în timpul vizitei sale de lucru la Craiova.

CITEŞTE ŞI: Ce spune ministrul culturii despre comasarea COLIBRI – TRADEM – Maria Tănase

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS