13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGafe judecătoreşti în dosarul Tiugan

Gafe judecătoreşti în dosarul Tiugan

Cei opt arestaţi pentru fraude cu cărţi de credit clonate au şanse să scape de arestul preventiv din cauza judecătorilor de la Tribunalul Dolj, care n-au numărat bine zilele de arest.

„În cursul urmăririi penale, arestarea preventivă se poate dispune pentru cel mult 30 de zile şi se poate prelungi cu câte cel mult 30 de zile“, se menţionează în art. 23 din Constituţia României, referitor la libertatea individuală. Prevederi similare există şi în legislaţia penală. Şi totuşi, la Tribunalul Dolj s-a întâmplat altfel. Judecătorii acestei instanţe au dispus prelungirea arestului preventiv pentru inculpaţii din lotul Tiugan pentru un număr de… 31 de zile! Folosindu-se de această gafă judecătorească, apărătorii celor arestaţi cer acum să se constate ilegalitatea deţinerii clienţilor lor.
Reamintim că Dragoş Tiugan, Ion Vrancea, Mihai Neacşu, Leonard Vasile, Marian Badea, Andrei Cercelaru, Horia Hangu şi Narcis Cîţă sunt cercetaţi în stare de arest preventiv încă de la sfârşitul lunii mai pentru fraude cu cărţi de credit clonate, fapte săvârşite atât în ţară, cât şi în străinătate. Învinuirile vizează săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, punerea la dispoziţie fără drept a unor date informatice, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar şi falsificarea unor instrumente de plată electronică şi punerea în circulaţie a acestora.

Greşeli pe bandă rulantă

Povestea acestei gafe începe cam aşa: pe 21 iulie, tribunalul a decis pentru toţi cei opt inculpaţi „prelungirea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 25 iulie 2010, până la data de 23 august 2010, inclusiv“. Cu câteva zile înainte de expirarea acestui mandat, procurorii DIICOT au cerut din nou prelungirea arestului preventiv. Pe 17 august, Tribunalul Dolj a judecat această cerere şi a decis: „Prelungeşte măsura arestării preventive dispusă pentru fiecare dintre inculpaţii Cercelaru Andrei, Badea Marian (zis Pisic sau Masică), Vasile Claudiu Leonard (zis Lony), Hangu Horia Sorin, Cîţă Narcis Florin, Neacşu Mihai-Traian, Stan Eugen şi Tiugan Dragoş Radu pe o durată de 30 de zile, începând cu 24 august 2010 şi până la 23 septembrie 2010, inclusiv“.
Toate bune şi frumoase, numai că de la 24 august la 23 septembrie nu sunt 30 de zile, ci… 31! Iar greşeala n-a fost observată nici la recurs, de magistraţii Curţii de Apel Craiova.
Şi poate că problema n-ar fi fost atât de mare dacă judecătorii de la Tribunalul Dolj n-ar fi persistat în greşeală. Pe 18 septembrie, DIICOT Craiova a înaintat la instanţa de pe strada Brestei o nouă cerere de prelungire a arestului preventiv pentru cei opt inculpaţi din lotul Tiugan. Procurorii observaseră greşeala şi au cerut prelungirea arestării pe încă 30 de zile, dar „începând cu data de 23 septembrie 2010 şi până la 22 octombrie 2010, inclusiv“. Numai că judecătorii nici măcar nu s-au uitat pe cererea procurorilor, dispunând de capul lor prelungirea arestării „pe o durată de 30 de zile, începând cu 24 septembrie 2010 până la 23 octombrie 2010, inclusiv“.
Şapte din cei opt arestaţi (mai puţin Dragoş Tiugan) au înaintat recurs, care s-a judecat pe 23 septembrie la Curtea de Apel Craiova. Cu această ocazie, avocaţii lor au arătat şirul de greşeli făcute de tribunal. Abia atunci judecătorii de la Curte s-au prins de gafă şi au sunat imediat la colegii lor de pe strada Brestei. În timp ce Curtea se pregătea să dea verdictul, magistraţii de la tribunal încercau să dreagă busuiocul, dispunând „îndreptarea erorilor materiale“ atât în hotărârea din 17 august, cât şi în cea din 18 septembrie. Când şi-au terminat treaba, a dat şi Curtea de Apel verdictul, respingând recursul inculpaţilor. Culmea este că instanţa a extins efectele recursului şi la Tiugan, care nu atacase sentinţa tribunalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII