13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCocoană, lăsat să plece

Cocoană, lăsat să plece

După ce l-au eliberat din arest, judecătorii craioveni i-au oferit lui Adrian Cocoană şi posibilitatea de a pleca liniştit în vacanţă, chiar şi în străinătate.

Adrian Cocoană, medicul din Timişoara judecat la Craiova pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului, a avut parte de o nouă bucurie oferită de judecători. După ce, în decembrie 2008, instanţele doljene au decis eliberarea lui din arest, de această dată, magistraţii de la Judecătoria Craiova i-au ridicat şi interdicţia de a părăsi localitatea, astfel că inculpatul poate să meargă oriunde în ţară şi chiar peste hotare.

Cerere fără obiect

Reamintim că accidentul în care a fost implicat Cocoană s-a produs pe 19 august 2008, pe Calea Aradului, din Timişoara. Acesta se afla la volanul unui Ferrari şi, după cum au stabilit poliţiştii atunci, s-a angajat într-o depăşire neregulamentară, nu s-a asigurat la revenirea pe bandă şi a acroşat un taxi, după care Ferrari-ul a fost proiectat pe trotuar, unde a lovit doi pietoni: Lucian Reja-Peter, de 28 de ani, şi pe prietena acestuia, Cristina Rohnean. Lucian a murit la scurt timp, în urma rănilor suferite, iar prietena sa a fost rănită uşor. După accident, şoferul a abandonat maşina şi cele două victime şi a fugit, prezentându-se la poliţie după aproape 30 de ore.
Medicul a fost trimis în judecată de procurorii din Timişoara, însă dosarul a fost strămutat la Craiova, la cererea lui Cocoană, după ce apărătorii acestuia au invocat că Rohnean Cristina, parte civilă în proces, este sora vicepreşedintei Tribunalului Timiş. În ultimele luni, cauza a fost îna-intată la Curtea Constituţională, după ce tot avocaţii lui Cocoană au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate.
Ieri, la Judecătoria Craiova, urma să se judece cererea lui Adrian Cocoană privind revocarea interdicţiei de a părăsi localitatea. Dosarul, care purta numărul 13293/215/2009, avusese anteriorul termen pe 9 iulie, însă, din cauza protestelor judecătorilor şi ale grefierilor, judecarea s-a amânat pe 25 august. La termenul de ieri, însă, judecătorul n-a putut decât să constate că alt coleg i-a luat-o înainte, astfel că procesul rămăsese fără obiect.

Interdicţie ridicată în trei zile

Cocoană n-a mai avut răbdare să aştepte termenul de ieri, astfel că, pe 24 iulie, în plină vacanţă judecătorească, a depus la Judecătoria Craiova o nouă cerere de revocare a interdicţiei de a părăsi localitatea. „Cererile de acest gen au caracter urgent“, explică judecătoarea Andreea Tiţoiu, purtătoarea de cuvânt a Judecătoriei Craiova. Aşa se face că, pe 27 iulie (deci după numai trei zile), Judecătoria Craiova a şi judecat solicitarea lui Cocoană, ba chiar i-a dat şi câştig de cauză. „Instanţa a admis cererea, dispunând revocarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea Timişoara, luată faţă de inculpat“, a precizat purtătoarea de cuvânt a Judecătoriei Craiova.
După cum se arată în motivarea acestei soluţii, instanţa a considerat că „practica CEDO este în sensul că, în situaţiile în care o măsură preventivă a fost dispusă pentru protejarea ordinii publice, această măsură este legitimă numai pentru o perioadă de timp considerată rezonabilă, în care ordinea publică este efectiv ameninţată“. Judecătorul a decis însă să-i dea voie lui Cocoană să se plimbe fără oprelişti prin ţară, ba chiar şi în străinătate, considerând că „termenul rezonabil avut în vedere de Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost depăşit, în condiţiile în care, pentru acuzaţiile ce i se aduc inculpatului, s-au administrat o parte din probe, ancheta penală a fost finalizată, inculpatul s-a prezentat la instanţă ori de câte ori a fost chemat, iar, pe de altă parte, dosarul de fond a fost înaintat de aproximativ patru luni la Curtea Constituţională (…), ceea ce a determinat ca pe parcursul acestor luni judecarea cauzei să fie suspendată, astfel că nici unul dintre pericole nu se mai justifică (…), neexistând date şi suspiciuni de săvârşire a altor fapte penale similare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII