13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii vor apartamente noi

Craiovenii vor apartamente noi

Dacă ar putea alege între o locuinţă nouă şi una veche, craiovenii ar opta cu siguranţă pentru una nouă. Cu toate acestea, numărul dezvoltatorilor de proiecte imobiliare din Craiova este destul de mic.

Călin Dan, un tânăr de 25 de ani, din Craiova, ar opta pentru o locuinţă nouă: „Categoric nouă, e mai sigură. În plus, are mai multe opţiuni“. Părerea este împărtăşită şi de alţi craioveni. „Aş opta pentru o locuinţă nouă, normal. Problema e că nu prea sunt bani pentru niciuna“, a spus Ioana G., din Craiova. De fapt, problema banilor este generală. „Totul se raportează la banii pe care-i au. Depinde de cât sunt de costisitoare locuinţele respective“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare.

 

Preţul favorizează vânzarea apartamentelor noi

 

Diferenţa de preţ între cele două tipuri de locuinţe rezultă, în principal, nu din condiţiile oferite, ci din suprafaţa utilă a locuinţei (apartamentele noi sunt, în general, mai spaţioase). „Tendinţa este clară – decât să stai cu chirie, mai bine cumperi. Preţul variază între 1.300-1.500 de euro metrul pătrat la apartamentele noi şi între 1.000 şi 1.500 de euro metrul pătrat la cele vechi“, a adăugat Popescu. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din piaţă. „Preţurile locuinţelor vechi sunt destul de apropiate de preţurile locuinţelor noi. Un apartament dintr-un bloc vechi cu două camere costă, în medie, 70.000-80.000 de euro, iar în unul nou cam 80.000 – 90.000 de euro“, a declarat unul dintre agenţii imobiliari ai agenţiei Colosseum.

Preţul favorizează vânzarea apartamentelor noi. Acest fapt era susţinut de reprezentanţii agenţiilor imobiliare încă din prima parte a anului trecut. „Preţul real al apartamentelor din blocurile noi este cel din noiembrie 2006, adică de aproximativ 700-800 de euro/mp. În cazul apartamentelor din blocurile noi, preţul nu este tocmai artificial pentru că vorbim de o construcţie nouă şi investiţia poate fi amortizată în timp“, declara în aprilie 2007 Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare. La momentul respectiv, apartamentele din blocurile vechi aveau un preţ de 1.000 – 1.200 de euro/mp.

 

„Nu prea există ofertă în piaţă“

 

O dată ce s-au găsit banii necesari cumpărării unei locuinţe, craiovenii se confruntă însă cu o nouă problemă – lipsa locuinţelor noi de pe piaţă. „Clienţii preferă locuinţe noi, dar nu prea au posibilitatea să le achiziţioneze deoarece nu prea există ofertă pe piaţă. Anul trecut, de exemplu, nu s-au construit mai mult de 200 de apartamente, iar solicitări au fost de ordinul miilor“, a declarat agentul de la Colosseum.

Această situaţie favorizează dezvoltarea proiectelor rezidenţiale noi. Multe dintre apartamentele care fac parte din aceste proiecte noi sunt achiziţionate încă din stadiul de proiect. „În cadrul vânzărilor preliminare au fost deja vândute 15% din locuinţe“, a declarat Peter Stern, dezvoltatorul proiectului imobiliar Metropolis, la forumul economic „Posibilităţi de dezvoltare regională a Judeţului Dolj“, organizat săptămâna trecută la Craiova de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Româno-Maghiară Carpatia.

Şi asta în condiţiile în care societatea executorului general al proiectului va fi stabilită în următoarea perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII