12.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii nu mai sint interesati de scolile militare

Elevii nu mai sint interesati de scolile militare

Oficiul de Informare Recrutare (OIR) Olt este in plina activitate de intocmire a dosarelor pentru tinerii care doresc sa urmeze cursurile unei institutii militare. Maiorul Ilie Hau, seful unitatii, a spus ca OIR a desfasurat, de la inceputul anului scolar si pina in prezent, 60 de activitati de promovare in toate scolile generale si liceele din judet. Pe aceasta cale au fost informati 1.500 de tineri despre posibilitatea de a urma o institutie militara din tara. Dintre acestia, 150 au si fost contactati de OIR Olt in vederea intocmirii dosarului de candidat.


„Pentru anul scolar 2005/2006, Ministerul Apararii Nationale a scos la concurs locuri pentru toate colegiile militare liceale, respectiv cele de la Breaza, Alba Iulia si Cimpulung Moldovenesc, unde sint cite o suta de locuri. Nu sint prea multi solicitanti, asa cum au fost acum cinci ani, cind fetele au avut niste facilitati. Pina in prezent nu s-au inscris decit vreo 24 de fete, dintr-un total de 65 de elevi citi au depus dosare ca sa dea examen la vara pentru institutiile militare. E putin surprinzator pentru noi, deoarece tinerii care reusesc sa treaca probele stiu ca pot avea o cariera in armata, care le asigura si hrana, si casa etc.“, a declarat Ilie Hau. Acesta a precizat ca principala cauza ce a dus la scaderea interesului fetelor pentru institutiile militare a constat in mentinerea acelorasi probe pentru examen atit pentru baieti, cit si pentru fete.


Examene pe locuri diferite, dar cu aceleasi probe 


Elevii care vor sa devina ofiteri pot sustine examen la una din cele patru academii militare din tara. La Academia Fortelor Terestre de la Sibiu vor fi disponibile in acest an 37 de locuri, la Academia Fortelor Aeriene de la Brasov- zece locuri, la Academia Navala din Constanta- 40 de locuri, iar la Institutul de Medicina Militara Bucuresti – 20 de locuri. La categoria maistri militari, tinerii elevi trebuie sa stie ca, tot in acest an, se vor lupta pentru unul din cele 15 locuri la Sibiu, 50 de locuri la Constanta si 40 de locuri la Brasov. Ilie Hau a precizat ca elevii nu au insa acces la scolile de subofiteri, deoarece acestia se formeaza pe o filiera indirecta. Mai exact, candidatii in cauza trebuie sa provina fie din rindul militarilor angajati cu contract in unitatile militare, fie din rindul absolventilor de invatamint postliceal sau universitar. Pentru anul 2005/2006 vor fi scoase la concurs 263 de locuri pentru militarii angajati cu contract si 20 de locuri pentru absolventii de invatamint postliceal militar.


Candidatii interesati sa urmeze o cariera militara imediat dupa terminarea cursurilor liceale trebuie sa fie cetateni români cu domiciliul stabil in tara, sa nu fi fost condamnati penal, sa fie apti din punct de vedere medical si sa aiba virsta de maximum 17 ani – pentru a accede la un colegiu militar, respectiv 24 de ani pentru potentialii ofiteri si maistri militari. Din pacate, conditiile prevad sustinerea acelorasi probe atit la examenele pentru baieti, cit si pentru fete. Singurul „avantaj“ pentru fete este dat de faptul ca acestea candideaza pe locuri diferite de cele pentru baieti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS