20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj reface un segment de drum important din judeţ, afectat de inundaţii

CJ Dolj reface un segment de drum important din judeţ, afectat de inundaţii

Consiliul Judeţean Dolj (CJ Dolj) a iniţiat o nouă licitaţie pentru o parte dintr-un drum important din judeţ, care a fost afectat de inundaţii anul trecut. Este vorba despre DJ 606, care porneşte din judeţul Dolj – localitatea Sârsca – şi ajunge până la limita cu judeţul Mehedinţi. Valoarea contractului pus la bătaie de CJ Dolj depăşeşte 1,8 milioane de lei, fără TVA.

Inundaţiile au distrus o parte din drum

CJ Dolj a scos la licitaţie, zilele trecute, contractul pentru „ Consolidarea DJ 606C, DJ 606 (Sârsca) – Beloț – Sopot – Ștefănel – Gogoșu – Grecești (DJ 606B) – Șumandra – Secu – Comănicea – Novac (DJ 606A) – Argetoaia – limita judeţului Mehedinți, km 0+000-51+500, SECTOR KM 32+870 – KM 33+070” – proiectare și execuție. „Urmare a precipitaţiilor abundente din perioada 11.06-17.06.2023, s-au constatat pagube rezultate după viitura produsă în localitatea Secu, judeţul Dolj. A fost afectată o suprafaţă de aproximativ 60% din lăţimea părţii carosabile de 6.00 metri, pe o lungime de aproximativ 20 de metri a drumului judeţean. Prin realizarea lucrărilor propuse, destinaţia şi funcţiunile nu se vor modifica. Realizarea obiectivului de investiţii va asigura o bună legătura între comunele judeţelor Dolj şi Mehedinţi.

În baza raportului de expertiză întocmit de către SC POD CONS SRL se recomandă consolidarea terenului afectat pe DJ606C, km 32+950 stânga. Realizarea investiţiei „ Consolidare DJ 606C, DJ 606 (Sârsca) – Beloț – Sopot – Ștefănel – Gogoșu – Grecești (DJ 606B) – Șumandra – Secu – Comănicea – Novac (DJ 606A) – Argetoaia – Lim. Jud. Mehedinți, km 0+000-51+500, SECTOR KM 32+870 – KM 33+070”, conform recomandărilor expertizei tehnice întocmite de SC POD CONS SRL constă din realizarea pe acest sector a unui zid de rambleu fundat pe piloţi foraţi din beton armat ɸ 600, H=12,00 m, pe partea stângă a drumului, refacerea structurii rutiere între km 32+915-km 32+985, asigurarea scurgerii apelor şi a siguranţei circulaţiei prin semnalizare rutieră, marcaje şi a unui parapet metalic uşor. Suprafaţa de teren afectată de alunecare este de circa 3.000 mp“, se menţionează în documentaţia contractului.

Câţi bani s-au alocat pentru consolidarea drumului

Pentru lucrările pe care le presupune acest contract, CJ Dolj investeşte, din bugetul propriu, 1.832.124,21 de lei, fără TVA. Din aceşti bani, valoarea estimată pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice supuse achiziţiei – faza proiectare (inclusiv asistenţă tehnică din partea proiectantului) este de 115.500 lei, fără TVA. De asemenea, valoarea estimată pentru executarea lucrărilor este de 1.716.624,21 lei, fără TVA. CJ Dolj spune că estimarea cheltuielilor pentru execuţia obiectivului de investiţii s-a făcut luându-se în considerare raportul de expertiză întocmit de către SC POD CONS SRL.

Când ar trebui să fie gata lucrarea

Firmele care vor să depună oferte pentru obţinerea contractului pot face acest lucru până la data de 3 iunie. Pentru etapele de evaluare, CJ a preconizat o perioadă care va dura până pe 22 iulie. Apoi, până la finalul lunii, se va desemna firma care se va ocupa de lucrări. Potrivit contractului, durata serviciilor de proiectare va fi de 65 zile. Acestea nu includ perioadele pentru obținere avize/acorduri/autorizații. De asemenea, durată de execuție va fi de 180 zile de la data ordinului de începere. Aşadar, o durată totală pentru proiectare și execuție de 245 zile. După finalizarea lucrărilor, perioada de garanție acordată va fi de minim 3 ani.

Licitaţia pentru DJ 641, în desfăşurare. Şase asocieri de firme vor să pună mâna pe contract

CJ Dolj mai are în desfăşurare o megalicitaţie pentru un drum important din judeţul nostru. Este vorba despre contractul „Execuţie lucrări de modernizare a DJ 641 tronsonul cuprins între limita judetului Olt (km 15+000) – intersectia cu DN65 (km 43+313/43+338) – intersectia cu DN65C (km 59+426)“. Vorbim aici despre un contract a cărui valoare se apropie de 50 de milioane de euro. Mai exact, drumul care va fi modernizat porneşte din zona localităţii Mischii şi ajunge la limita cu judeţul Olt, în localitatea Teslui. Valoarea totală estimată a contractului se ridică la 242.470.313 de lei, fără TVA (aproximativ 48,7 milioane de euro). Banii provin din fonduri europene. DJ 641 traversează şase localităţi din judeţul nostru. Este vorba despre Teslui, Drăgotești, Robănești, Pielești, Ghercești, Mischii.

Tocmai pentru că în joc sunt foarte mulţi bani, şase asocieri de firme şi-au depus ofertele. Este vorba despre Asocierea Bugaru Trans (Leader), Infra Expert Ad , „Patstroy Vdh“ EAD; Asociere Strade Bauunternehmung (Leader), Panadria; Asocierea Domarcons (Leader), Alpha Construct Sistem S.A.; Asocierea Diferit AG (Leader), Diferit S.R.L.; Asocierea General Trust Argeş S.R.L. (Leader), Coni şi Asocierea Alexcor Trading (Leader), Frasinul.

În cazul acestui contract, CJ Dolj a preconizat că va finaliza etapele de evaluare undeva la finalul lunii octombrie, moment în care va fi aleasă asocierea de firme câştigătoare. Apoi, dacă nu vor fi depuse contestaţii, până la finalul acestui an ar trebui să înceapă lucrările. Acest lucru înseamnă că întregul proiect va fi gata undeva la mijlocul lui 2027, dacă lucrările se vor derula conform graficului.

Citește și: Nou acord-cadru pentru reparaţiile străzilor din Craiova. Pot fi în joc până la 54 de milioane de euro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS