20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateSemne care arată că mănânci prea multă sare

Semne care arată că mănânci prea multă sare

Semne care arată că mănânci prea multă sare. Conform celor mai recente ghiduri alimentare, se recomandă să consumați 2.300 de miligrame de sodiu (1 linguriță) zilnic. Însă, aportul nostru zilnic mediu este estimat a fi aproape de 3.400 de miligrame de sodiu (aproximativ 1 și 1/3 linguriță).

Ți se întâmplă din ce în ce mai des să observi că ai ochii umflați și că inelele încep să îți iasă greu de pe degete sau ai aflat de la medic că ai hipertensiune arterială? Dacă te confrunți cu aceste neplăceri, o posibilă explicație ar fi că folosești prea multă sare în alimentația de zi cu zi, conform doc.ro. Află ce simptome te dau de gol atunci când în dieta ta există prea multă clorură de sodiu.

Edeme

Dacă picioarele tale sunt umflate sau zona din jurul ochilor tăi este umflată dimineața, probabil că mănânci prea multă sare. Afecțiunea în care organismul tău începe să rețină apă ca urmare a aportului mare de sare se numește edem. Trebuie tratată cu o dietă mai strictă.

Sete excesivă

Sodiul din sare ajută la echilibrarea fluidelor din organism. Când mănânci prea multă sare, corpul tău are nevoie de mai multe lichide pentru a ajuta la curățarea sistemului tău, astfel încât mușchii și alte organe să poată funcționa corect. Acesta este modul în care corpul dumneavoastră corectează raportul apă-sodiu. Apa potabilă este cea mai bună modalitate de a reveni la normal. Amintiți-vă faptul că dacă nu beți suficientă apa vă poate forța corpul să extragă lichid din celule. Acest lucru vă poate determina să vă deshidratați.

Provoacă modificări grave ale urinării

Acumularea de sodiu în corpul dumneavoastră provoacă modificări grave ale urinării care pot apărea din două motive: Consumul de prea multă sare face ca rinichii să lucreze în plus pentru a o elimina din organism. Acest lucru poate duce la boli de rinichi care, în general, fac urinarea mai frecventă, cu urină care pare transparentă sau complet limpede. Atunci când există o pierdere semnificativă de apă în organism, urina scade și devine de culoare galben închis.

Obstacol în calea unor oase puternice

Aportul de sare poate fi un obstacol major în calea unor oase puternice și sănătoase. Când mănânci multă sare, rinichii tăi nu o pot elimina complet. Acest lucru crește foarte mult pierderea de calciu. Deficiența cronică de calciu poate duce la oase slabe, probleme ale dinților și chiar poate provoca osteoporoză.

Crampe musculare

Menținerea echilibrului corect de sodiu și potasiu este crucială pentru sănătatea ta. Aceste elemente chimice sunt responsabile de contracția musculară. Dacă devii dezechilibrat prin folosirea excesivă a sării sau a consumului de alimente sărate, s-ar putea să apară crampe sau încordare musculară și durere.

Tânjești după alimente sărate

Dacă ți se întâmplă să te trezești că ai poftă de tot felul de gustări sărate, cum ar fi chipsurile de cartofi, arahidele sărate și măslinele, atunci acesta ar putea fi la fel de bine un semn care indică faptul că deja mănânci prea multă sare. Potrivit specialiștilor, te vei bucura mai mult de gustul alimentelor din farfurie dacă reduci aportul de sare la limitele considerate normale. Gustul se educă ușor. Așa că, și dacă în primele zile în care reduci sarea îți va fi mai greu, te vei obișnui cât de curând cu noua stare de fapt.

Dureri de cap severe

Aportul excesiv de sodiu crește volumul sângelui, ocupând mai mult spațiu în vasele de sânge. Această expansiune a vaselor de sânge provoacă hipertensiune arterială și, ca urmare, poate provoca dureri de cap severe.

Probleme cognitive

Hipertensiunea arterială cauzată de aportul ridicat de sare poate afecta arterele care duc la creier. Acest lucru vă poate afecta capacitatea de a gândi clar și vă poate îngreuna concentrarea asupra sarcinilor zilnice. De asemenea, deshidratarea constantă poate duce la uitare, oboseală și un timp de reacție lent.

Cum să reduceți aportul de sare

Feriți-vă de alimentele sărate: pâine și chifle, pizza, sandvișuri și burgeri, mezeluri și cârnați, supe conservate, burrito și tacos. Evită alimentele procesate sau de restaurant, deoarece acestea sunt în general bogate nu numai în aditivi și conservanți, ci și în sodiu.

Priviți întotdeauna eticheta nutrițională și verificați procentul de sodiu – cel mai bine este să alegeți alimente cu 5% sau mai puțin din valoarea zilnică a sodiului per porție. Încearcă noi arome! În loc să adăugați sare, încercați să îmbunătățiți gustul meselor cu ierburi proaspete sau uscate sau acizi precum sucul de lămâie și oțetul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS