21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând sunt multe medicamente „prea multe”? (I)

Când sunt multe medicamente „prea multe”? (I)

Utilizarea mai multor medicamente poartă numele de polipragmazie și este un fenomen din ce în ce mai frecvent, cu preponderență la populațiile de vârstă mijlocie și la vârstnici. Acest termen are o conotație deseori negativă, făcând referire în special la prescrierea de „prea multe” medicamente. Administrarea de “multe” medicamente care totuși să nu fie „prea multe” este o provocare în ziua de astăzi, când există o multitudine de opțiuni terapeutice. Obținerea acestui echilibru delicat între câte medicamente sunt necesare și câte sunt prescrise reprezintă apanajul medicilor care se asigură că pacienții beneficiază de combinații de medicamente ce prezintă dovezi ale eficacității lor și că prescrierea medicamentelor corespunde nevoilor clinice ale pacienților.

Cu o istorie controversată în spate, polipragmazia a primit de-a lungul timpului multe recenzii negative deoarece se punea accent pe riscurile asociate administrării concomitente de multe medicamente și pericolul interacțiunilor medicamentoase între acestea, cu creșterea posibilității de apariție a efectelor adverse.

Acest concept a dus la un alt risc cu care se confruntă medicina modernă și anume prescrierea insuficientă, astfel încât există posibilitatea ca pacienții să nu primească medicamentele necesare de teama prescrierii unui număr „prea mare” de medicamente și a reticenței pacienților în a le achiziționa (motive financiare) sau de a le administra (teama de a nu fi un număr nenecesar de medicamente, cu potențiale efecte adverse nedorite). De altfel, până la momentul actual, lumea științifică nu a definit ce înseamnă un număr prea mare de medicamente, care este valoarea cantitativă a polipragmaziei.
Deși nu este o idee obișnuită pentru publicul larg, există totuși de multe ori o serie de tratamente corecte pentru tratarea unei afecțiuni specificice, iar alegerea unei anumite soluții terapeutice este personalizată pentru fiecare pacient în parte.

Numărul medicamentelor prescrise crește proporțional cu vârsta

Uzual, numărul medicamentelor prescrise crește proporțional cu înaintarea în vârstă, iar la nivel mondial se estimează că peste o treime dintre femei și bărbați cu vârsta între 75 și 85 de ani au de luat cel puțin cinci medicamente pe bază de rețetă zilnic. Pe măsură ce se adaugă un medicament, fiecare problemă de sănătate este adresată, dar crește și riscul de interacțiune între acestea și implicit de reacții adverse, de aceea este extrem de important ca medicul să fie înștiințat de toate tratamentele urmate. În plus, nici suplimentele alimentare nu trebuie neglijate și este recomandată înștiințarea medicului despre absolut orice produs pe care îl folosim pentru îmbunătățirea și menținerea sănătății.

Concluzie

Este responsabilitatea noastră să urmărim cu atenție efectul pe care îl are fiecare medicament nou prescris și orice alterare a stării de sănătate trebuie semnalată imediat medicului. În plus, comunicarea trebuie să fie completă și deschisă, astfel încât acesta să știe toate tratamentele pe care le urmăm.
În partea a doua a acestui articol veți afla cine prezintă risc mai ridicat de polipragmazie, dar și ce se poate face pentru a evita situațiile în care se administrează prea multe medicamente.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS