11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDosarul „Flota“

Dosarul „Flota“

Parchetul National Anticoruptie a anuntat trimiterea in judecata a unui lot de 80 de persoane acuzate de a fi responsabile de distrugerea flotei romanesti in perioada postdecembrista. La capitolul informatii, presa a fost impartita. Unele jurnale s-au multumit sa publice stirea impreuna cu punctele de vedere ale doua dintre vedetele expediate in boxa acuzatilor: Traian Basescu si Radu Sarbu. Altele s-au lansat in tiparirea bogatelor amanunte pitoresti legate de viitorul proces. Daca ar fi sa credem articolelor, numarul urias de inculpati va reclama construirea unei sali speciale de judecata. De asemenea, proportiile dosarului vor da afacerii penale argumente serioase de a intra in Cartea Recordurilor. Am adauga, de la noi putere, ca procesul va da batai de cap jurnalistilor trimisi sa acopere procesul. Sa citesti tot dosarul, si nu numai atit, sa poti explica lectorilor complicatele chestiuni economice ridicate de actul de acuzare va insemna pentru bietii reporteri o adevarata Siberie a indeplinirii sarcinilor.

Divizata in chestiunea informatiilor, presa a fost unanima in privinta concluziilor toarse din comentarii. S-a spus si s-a scris imediat, fara nici o ezitare, ca-i vorba de o manevra electorala. Lucrurile s-au complicat insa cind s-a pus problema de a preciza factorul politic in stare sa forteze PNA la o asemenea manevra. Din experienta mea de jurnalist postdecembrist, pot spune ca una dintre marile greseli ale presei de sub toate regimurile a fost de a considera institutiile statului drept simple instrumente ale partidelor de la putere. Daca la inceput, prin anii ’90, asa ceva a fost posibil, pe masura trecerii timpului si a instaurarii democratiei, situatia s-a complicat. Institutiile statului de drept – de la serviciile secrete pina la procuraturi – au inceput sa-si faca propriile jocuri. Si nu de putine ori, aceste jocuri erau doar in aparenta favorabile puterii. In realitate, ele aduceau deservicii partidului aflat la guvernare prin efectele perverse.

Multi editorialisti s-au mirat de trimiterea in judecata a lui Traian Basescu acum, in buza campaniei electorale. Ei au tinut sa aminteasca faptul ca agentul electoral de prim rang al primarului Capitalei a fost insusi guvernul Nastase. Prin obstacolele butucanoase puse in calea unor actiuni ale lui Traian Basescu, guvernul l-a ajutat enorm. I-a creat statutul de martir al Opozitiei. I-a dat posibilitatea sa nu mai depuna eforturi pentru a-si transpune in practica planurile marete. Si astfel, liderul PD a fost crezut de bucuresteni cind a venit sa arate ca n-a facut nimic, deoarece n-a fost lasat si, mai ales, ca de va avea majoritatea in Consiliu va schimba din temelii Bucurestii. Au trecut de la alegeri aproape doua luni si semnele unor prefaceri in viata Capitalei nu se vad. Chiar daca acum Traian Basescu nu mai are cum invoca boicotarea de catre guvern si de catre majoritatea PSD din Consiliu.

Se va repeta situatia si in cazul procesului „Flota“? Analistii cred ca da. Nu ne putem pronunta. Afacerea e mult mai complicata pentru Traian Basescu daca ne gindim la proportiile lotului in care a fost bagat. Nu-i exclus insa ca primarul Capitalei s-o transforme intr-un bumerang politic. Abia atunci s-ar putea sa vedem ca PNA isi are propriile jocuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS